Voedingsleer
Found in 3 Collections and/or Records:
Collectie Culinair Museum Amersfoort
De collectie Culinair Museum Amersfoort komt voort uit de bibliotheek van het Culinair Museum die van 1994 tot 2008 was gevestigd in het voormalig klooster de Mariënhof in Amersfoort. De kern van de collectie wordt gevormd door de verzameling boeken en menukaarten van de kok en restaurateur W.E.L. te Meij uit Rijswijk (ZH). De collectie is, na opheffing van het museum, overgedragen aan de Stichting Bibliotheken Eemland en gesplitst in twee delen. Het historische deel van de collectie is in bruikleen overgedragen aan de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam. Dit deel bestaat uit gedrukte werken van voor 1961 waaronder kookboeken uit Nederland, de Europese landen en Noord-Amerika; boeken over drank, etiquette, kooktechnieken, de professionele keuken, voedingsleer en hotel- en restaurantwezen. Bovendien zijn in dit deel van de collectie handschriften en tijdschriften opgenomen op het gebied van de gastronomie en menukaarten.
Abstract in English
The "Collectie Culinair Museum Amersfoort" (Culinary Museum Amersfoort Collection) originated from the culinary museum which was housed from 1994 to 2008 in the former monastery the Mariënhof in Amersfoort. The core of the collection is formed by the collection of books and menus of the Dutch cook and restaurant owner W.E.L. te Meij from Rijswijk. After the museum closed down, the collection was transferred to Stichting Bibliotheken Eemland and split into two parts. The historical part of the collection was given on loan to the Special Collections of the University of Amsterdam. It includes material printed before 1961, such as cookery books from the Netherlands, from other European countries and from North-America, books about beverages, etiquette, cooking techniques, the professional kitchen, dietary studies, and books about the hospitality industry. The collection also contains manuscripts, journals about gastronomy and menus.
Gastronomische Bibliotheek
In de Gastronomische Bibliotheek zijn de collecties ondergebracht van Joop Witteveen en Bart Cuperus en van Johannes van Dam. Vanaf 2008 worden delen van de collectie in beheer gegeven aan de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam. Het nu bij Bijzondere Collecties ondergebrachte deel bevat naast Nederlandse kookboeken, Duitse, Franse en Engelse kookboeken en verder boeken over drank, etiquette, kooktechnieken, huishoudkunde en voedingsleer.
Abstract in English
The "Stichting Gastronomische Bibliotheek" (Foundation Gastronomic Library) incorporates the library of bibliographer and food historian Joop Witteveen and his partner Bart Cuperus and the library of foodwriter Johannes van Dam. From 2006 onwards parts of the collection Stichting Gastronomische Bibliotheek are being transferred to the Special Collections of the University of Amsterdam. The "Gastronomische Bibliotheek" (Gastronomic Library) at the moment contains Dutch cookery books, a few German, French and English cookery books and also books on beverages, etiquette, cooking techniques, home economics and dietary studies.
Collectie Geschiedenis van de Voeding
De collectie Geschiedenis van de Voeding van de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam bevat naast vrijwel alle belangrijke Nederlandse kookboeken uit het verleden, een selectie van buitenlandse kookboeken, boeken over diëten, voedingsleer, huishoudkunde, tafelversiering, etiquette en talloze andere onderwerpen. In de Collectie Geschiedenis van de Voeding is een aantal deelcollecties ondergebracht waaronder de Bibliotheek van het Voorlichtingsbureau voor de Voeding, de Collectie Culinair Museum Amersfoort, de Collectie Heyting, en de collecties Johannes van Dam en Witteveen/Cuperus (deels), die beide deel uitmaken van de Gastronomische Bibliotheek. De collectie Geschiedenis van de Voeding biedt een unieke mogelijkheid om onderzoek te doen naar alle vragen op het gebied van de geschiedenis van eten en drinken.
Abstract in English
The "Collectie Geschiedenis van de Voeding" (History of Food Collection) at the Special Collections of the University of Amsterdam contains almost all the important Dutch historical cookery books, a selection of foreign cookery books, books about diets, about dietary studies, home economics, table setting, etiquette and numerous other subjects on food and drink. The collection includes several subcollections: the Library of the Netherlands Bureau for Food and Nutrition Education, the "Collectie Culinair Museum Amersfoort" and a part of the "Gastronomische Bibliotheek" (Gastronomic Library). The History of Food Collection offers a unique possibility to research all aspects of the history of food and drink.