Skip to main content

Book design

 Subject
Subject Source: FAST (Faceted Application of Subject Terminology)

Found in 3 Collections and/or Records:

Archief Counterpunch van Françoise Berserik

 Fonds
Identifier: UBA720
Abstract in Dutch

Grafisch ontwerper Françoise Berserik (1949) maakte het boekontwerp voor het boek Counterpunch van Fred Smeijers, dat in 1996 uitkwam. Berserik schonk het archief, dat ze bijhield tijdens en na de productie, in 2005 aan de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam. Het archief bevat onder meer plakproeven, drukproeven en correspondentie en geeft daarmee een waardevol inzicht in de totstandkoming van deze publicatie.Abstract in English

Graphic designer Françoise Berserik (1949) designed Fred Smeijers’ Counterpunch, a book that came out in 1996. Berserik donated the archive, which she started and continued during and after the book’s production, to Amsterdam University’s Special Collections in 2005. The archive includes paste-ups, proofs and correspondence and as such provides valuable information on the genesis of this publication.

Dates: 1993-2005, bulk 1995-1998

Archief van Will van Sambeek

 Fonds
Identifier: UBA685
Abstract in Dutch

Will van Sambeek (1935-2022) was grafisch ontwerper. Na zijn studie reisde hij naar Japan en Zweden, waar hij zich liet inspireren en zich ontwikkelde als grafisch ontwerper. Zijn opdrachten zijn veelzijdig en lopen uiteen van productverpakkingen van Sikkens tot herinrichting van het Tropenmuseum. In 1967 won Van Sambeek de Werkmanprijs. Het archief bestaat voornamelijk uit werk uit zijn schoolperiode, eindproducten en proefdrukken van diverse opdrachtgevers, en een aantal opdrachten in de privésfeer.

Dates: 1955-2006

Archief van Harry N. Sierman

 Fonds
Identifier: UBA605
Abstract in Dutch

Harry N. Sierman schonk in 2003 zijn archief aan de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam, nu onderdeel van het Allard Pierson. Dit bevat met name schetsen, ontwerpen en zetinstructies. Ook is toen een groot aantal gedrukte werken overgedragen, waaruit een selectie is gemaakt. Sierman was een van de toonaangevende boekontwerpers van zijn generatie. Het archief is van groot belang voor de geschiedenis van het Nederlandse grafische ontwerpen in de tweede helft van de twintigste eeuw.Abstract in English

Harry N. Sierman donated his archive to Amsterdam University’s Special Collections, now part of the Allard Pierson, in 2003. The collection notably includes sketches, designs and typesetting instructions. A large number of printed works were also transferred at the time, a selection of which was retained. Sierman was one of the leading book designers of his generation. The archive is of major importance for the history of Dutch graphic design in the second half of the twentieth century.

Dates: ca. 1947-2003