Skip to main content

Spanje

 Subject
Subject Source: Gtt

Found in 2 Collections and/or Records:

Collectie Alfonso Cassuto

 Collection
Identifier: UBA281
Abstract in Dutch

De collectie Sefardische handschriften en drukken van de Portugese verzamelaar Alfonso Cassuto werd in 1975 door de Bibliotheca Rosenthaliana verworven. De collectie bevat vooral belangrijke primaire en secundaire bronnen over de Spaanse inquisitie en haar behandeling van joden.



Abstract in English

The collection of Sephardic manuscripts and publications from the Portuguese collector Alfonso Cassuto was acquired by the Bibliotheca Rosenthaliana in 1975. The collection consists mainly of primary and secondary source documents dealing with the Spanish Inquisition and the treatment of Jews.

Dates: ca. 1500-1975

Collectie Geschiedenis van de Voeding

 Collection
Identifier: UBA10
Abstract in Dutch

De collectie Geschiedenis van de Voeding van de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam bevat naast vrijwel alle belangrijke Nederlandse kookboeken uit het verleden, een selectie van buitenlandse kookboeken, boeken over diƫten, voedingsleer, huishoudkunde, tafelversiering, etiquette en talloze andere onderwerpen. In de Collectie Geschiedenis van de Voeding is een aantal deelcollecties ondergebracht waaronder de Bibliotheek van het Voorlichtingsbureau voor de Voeding, de Collectie Culinair Museum Amersfoort, de Collectie Heyting, en de collecties Johannes van Dam en Witteveen/Cuperus (deels), die beide deel uitmaken van de Gastronomische Bibliotheek. De collectie Geschiedenis van de Voeding biedt een unieke mogelijkheid om onderzoek te doen naar alle vragen op het gebied van de geschiedenis van eten en drinken.



Abstract in English

The "Collectie Geschiedenis van de Voeding" (History of Food Collection) at the Special Collections of the University of Amsterdam contains almost all the important Dutch historical cookery books, a selection of foreign cookery books, books about diets, about dietary studies, home economics, table setting, etiquette and numerous other subjects on food and drink. The collection includes several subcollections: the Library of the Netherlands Bureau for Food and Nutrition Education, the "Collectie Culinair Museum Amersfoort" and a part of the "Gastronomische Bibliotheek" (Gastronomic Library). The History of Food Collection offers a unique possibility to research all aspects of the history of food and drink.

Dates: 1552-heden; Majority of material found within 1552-1960