Beverages
Found in 8 Collections and/or Records:
Collectie Wina Born
De collectie bestaat uit de bibliotheek van voormalig culinair journalist en schrijver Wina Born (1920, Sliedrecht – 2001, Amsterdam). De verzameling telt circa 700 kookboeken (grotendeels buitenlandse keukens), boeken over wijn en andere dranken, boeken die door Wina Born zelf zijn geschreven (inclusief enkele vertalingen) en knipselverzamelingen van recepten. De collectie laat zien waar Wina Born de inspiratie voor haar ruim honderd boeken vandaan haalde en daarmee het culinaire landschap in Nederland veranderde.
Abstract in English
The collection consists of the library of former culinary journalist and writer Wina Born (1920, Sliedrecht – 2001, Amsterdam) and contains some 700 cookery books (mainly international cuisine), books on wine and other drinks, books by Wina Born herself (including a few translations) and collections of cuttings and recipes. The collection reflects Wina Born’s sources of inspiration for the over a hundred cookery books she wrote, books that changed the culinary landscape of the Netherlands.
Collectie menukaarten van Lidy Carree
De collectie bevat circa 3000 menukaarten afkomstig uit de periode tussen 1873 en 2021. Het gaat hierbij om menukaarten uit binnen- en buitenland, van zowel restaurants als particulieren. Daarnaast bevat het ook menukaarten van het koningshuis en van verschillende afdelingen van het Nederlandse leger. Ook een klein aantal menu’s van luchtvaart-, scheepvaart- en spoorwegmaatschappijen is aanwezig in de collectie.
Collectie Culinair Museum Amersfoort
De collectie Culinair Museum Amersfoort komt voort uit de bibliotheek van het Culinair Museum die van 1994 tot 2008 was gevestigd in het voormalig klooster de Mariënhof in Amersfoort. De kern van de collectie wordt gevormd door de verzameling boeken en menukaarten van de kok en restaurateur W.E.L. te Meij uit Rijswijk (ZH). De collectie is, na opheffing van het museum, overgedragen aan de Stichting Bibliotheken Eemland en gesplitst in twee delen. Het historische deel van de collectie is in bruikleen overgedragen aan de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam. Dit deel bestaat uit gedrukte werken van voor 1961 waaronder kookboeken uit Nederland, de Europese landen en Noord-Amerika; boeken over drank, etiquette, kooktechnieken, de professionele keuken, voedingsleer en hotel- en restaurantwezen. Bovendien zijn in dit deel van de collectie handschriften en tijdschriften opgenomen op het gebied van de gastronomie en menukaarten.
Abstract in English
The "Collectie Culinair Museum Amersfoort" (Culinary Museum Amersfoort Collection) originated from the culinary museum which was housed from 1994 to 2008 in the former monastery the Mariënhof in Amersfoort. The core of the collection is formed by the collection of books and menus of the Dutch cook and restaurant owner W.E.L. te Meij from Rijswijk. After the museum closed down, the collection was transferred to Stichting Bibliotheken Eemland and split into two parts. The historical part of the collection was given on loan to the Special Collections of the University of Amsterdam. It includes material printed before 1961, such as cookery books from the Netherlands, from other European countries and from North-America, books about beverages, etiquette, cooking techniques, the professional kitchen, dietary studies, and books about the hospitality industry. The collection also contains manuscripts, journals about gastronomy and menus.
Gastronomische Bibliotheek
In de Gastronomische Bibliotheek zijn de collecties ondergebracht van Joop Witteveen en Bart Cuperus en van Johannes van Dam. Vanaf 2008 worden delen van de collectie in beheer gegeven aan de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam. Het nu bij Bijzondere Collecties ondergebrachte deel bevat naast Nederlandse kookboeken, Duitse, Franse en Engelse kookboeken en verder boeken over drank, etiquette, kooktechnieken, huishoudkunde en voedingsleer.
Abstract in English
The "Stichting Gastronomische Bibliotheek" (Foundation Gastronomic Library) incorporates the library of bibliographer and food historian Joop Witteveen and his partner Bart Cuperus and the library of foodwriter Johannes van Dam. From 2006 onwards parts of the collection Stichting Gastronomische Bibliotheek are being transferred to the Special Collections of the University of Amsterdam. The "Gastronomische Bibliotheek" (Gastronomic Library) at the moment contains Dutch cookery books, a few German, French and English cookery books and also books on beverages, etiquette, cooking techniques, home economics and dietary studies.
Collectie kookhandschriften van Yvonne Gnirrep
De collectie kookhandschriften is door journalist Yvonne Gnirrep (1944–2019) verzameld. Na haar overlijden is haar collectie kookboeken aangekocht door een particuliere verzamelaar, de kookhandschriften zijn door de Stichting Gastronomische Bibliotheek gekocht en in bruikleen gegeven aan het Allard Pierson. De handschriften zijn unieke bronnen in het bestuderen van eet- en huishoudgewoonten in Nederland – en deels in Nederlands-Indië en Duitsland – van de 18de tot eind 20ste eeuw.
Collectie van de Gourmand World Cookbook Awards 2012
Gourmand World Cookbook Awards worden sinds 1995 jaarlijks uitgereikt voor kookboeken en boeken over drank die worden ingezonden van over de hele wereld. De collectie Gourmand World Cookbook Awards 2012 bevat de genomineerde boeken uit 2011, waarvan een deel bekroond werd tijdens de prijsuitreiking in Parijs in maart 2012. De collectie werd begin 2013 overgedragen aan de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam. De collectie bevat kookboeken en boeken over drank uit 90 landen. De collectie biedt een internationaal overzicht van kookboeken en boeken over drank uit 2011.
Abstract in English
The annual Gourmand World Cookbook Awards honor since 1995 cookery books and books on drinks from all over the world. The nominated books of 2011, including most of the award winning books presented at the award ceremony of 12 March 2012, were donated by Gourmand World Cookbook Awards to the Special Collections of the University of Amsterdam in January 2013. The collection contains books on food and drink, originating from 90 countries. The better part of the books were honored with the Gourmand World Cookbook Award.
Collectie Robert Leenaers
De collectie is samengesteld door de bekende Nederlandse wijnkenner en schrijver Robert Leenaers (1943-2004). De collectie bevat circa 110 boeken over wijn, wijnproeven, de geschiedenis van wijn, wijn verbouwen en het bewaren van wijn. De collectie schetst een waardevol beeld van welke boeken er in de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw in Nederland over wijn werden gepubliceerd.
Abstract in English
The collection was put together by Robert Leenaers (1943-2004), a well-known connoisseur of and writer on wine in the Netherlands. The collection contains some 110 books on wine, wine tasting, the history of wine, winemaking and storage techniques. The collection provides a valuable view of the sort of books that were published on wine in the Netherlands in the 1980s and 1990s.
Collectie Geschiedenis van de Voeding
De collectie Geschiedenis van de Voeding van de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam bevat naast vrijwel alle belangrijke Nederlandse kookboeken uit het verleden, een selectie van buitenlandse kookboeken, boeken over diëten, voedingsleer, huishoudkunde, tafelversiering, etiquette en talloze andere onderwerpen. In de Collectie Geschiedenis van de Voeding is een aantal deelcollecties ondergebracht waaronder de Bibliotheek van het Voorlichtingsbureau voor de Voeding, de Collectie Culinair Museum Amersfoort, de Collectie Heyting, en de collecties Johannes van Dam en Witteveen/Cuperus (deels), die beide deel uitmaken van de Gastronomische Bibliotheek. De collectie Geschiedenis van de Voeding biedt een unieke mogelijkheid om onderzoek te doen naar alle vragen op het gebied van de geschiedenis van eten en drinken.
Abstract in English
The "Collectie Geschiedenis van de Voeding" (History of Food Collection) at the Special Collections of the University of Amsterdam contains almost all the important Dutch historical cookery books, a selection of foreign cookery books, books about diets, about dietary studies, home economics, table setting, etiquette and numerous other subjects on food and drink. The collection includes several subcollections: the Library of the Netherlands Bureau for Food and Nutrition Education, the "Collectie Culinair Museum Amersfoort" and a part of the "Gastronomische Bibliotheek" (Gastronomic Library). The History of Food Collection offers a unique possibility to research all aspects of the history of food and drink.