Skip to main content

Antiquities

 Subject
Subject Source: FAST (Faceted Application of Subject Terminology)

Found in 2 Collections and/or Records:

Archeologische collectie van het Allard Pierson Museum

 Collection
Identifier: UBA364
Abstract in Dutch

De archeologische collectie van het Allard Pierson Museum bevat circa 17.000 originele archeologische voorwerpen uit het Middellandse Zeegebied van circa 5000 voor Christus tot 500 na Christus. Daarnaast bevat de collectie een aantal gipskopieƫn van belangrijke beeldhouwwerken uit de oudheid en 20.000 kralen uit de gehele wereld. De voorwerpen zijn verzameld ten behoeve van het onderwijs en onderzoek van de studie Klassieke Archeologie aan de Universiteit van Amsterdam en toegankelijk voor het publiek.Abstract in English

The Allard Pierson Museum houses a collection of 17,000 original archaeological objects from the Mediterranean dating from 5000 B.C. until A.D. 500. The collection also includes plaster copies of important sculptures from Antiquity and 20,000 beads from all over the world. The objects are collected for research and education purposes of the Department of Classical Archaeology of the University of Amsterdam. The museum is open to the public.

Dates: 5000 v. Chr.-500 n. Chr.; Majority of material found within 3000 v. Chr.-300 n. Chr.

Archief van C.W. Lunsingh Scheurleer

 Fonds
Identifier: UBA835
Abstract in Dutch

Dit archief bestaat uit de verzamelde correspondentie van de bankier en oudhedenverzamelaar C. W. Lunsingh Scheurleer, met ook documentatie met betrekking tot zijn wetenschappelijke publicaties en enkele algemene stukken. De aankoop van zijn collectie in 1934 door de Universiteit van Amsterdam vormde het startsein voor de oprichting van het Allard Pierson Museum; het archief is bij de aankoop grotendeels meegekomen. Het archief is een essentiƫle bron voor de herkomst van de collectie. Daarnaast bevat het briefwisselingen met enkele van de belangrijkste namen uit de archeologie en kunstgeschiedenis van de eerste helft van de twintigste eeuw, in Nederland en daarbuiten.

Dates: 1899-1953