Skip to main content

Great Britain

 Subject
Subject Source: FAST (Faceted Application of Subject Terminology)

Found in 2 Collections and/or Records:

Collectie affiches sociale geneeskunde

 Collection
Identifier: UBA73
Abstract in Dutch

Affiches op het gebied van verkeers- en bedrijfsveiligheid, ziektepreventie en -bestrijding, afkomstig van over de gehele wereld. Verzameld door de hoogleraren Charlotte Ruys en Arie Querido ten behoeve van het onderwijs in de microbiologie en de sociale geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam. De affiches tonen bedreigingen van de volksgezondheid in de eerste helft van de twintigste eeuw, onder andere tuberculose, kanker, geslachtsziekten en tropische ziekten.



Abstract in English

This collection consists of posters from all over the world on traffic safety, occupational health, public health and the prevention of illnesses. The collection was brought together by Charlotte Ruys and Arie Querido, both professors at the University of Amsterdam, for the purpose of education in microbiology and social medicine. The posters show the dangers of major diseases of the first half of the twentieth century, such as tuberculosis, cancer, sexually transmitted diseases and tropical diseases.

Dates: 1914-1960; Majority of material found within 1920-1940

Collectie Geschiedenis van de Voeding

 Collection
Identifier: UBA10
Abstract in Dutch

De collectie Geschiedenis van de Voeding van de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam bevat naast vrijwel alle belangrijke Nederlandse kookboeken uit het verleden, een selectie van buitenlandse kookboeken, boeken over diëten, voedingsleer, huishoudkunde, tafelversiering, etiquette en talloze andere onderwerpen. In de Collectie Geschiedenis van de Voeding is een aantal deelcollecties ondergebracht waaronder de Bibliotheek van het Voorlichtingsbureau voor de Voeding, de Collectie Culinair Museum Amersfoort, de Collectie Heyting, en de collecties Johannes van Dam en Witteveen/Cuperus (deels), die beide deel uitmaken van de Gastronomische Bibliotheek. De collectie Geschiedenis van de Voeding biedt een unieke mogelijkheid om onderzoek te doen naar alle vragen op het gebied van de geschiedenis van eten en drinken.



Abstract in English

The "Collectie Geschiedenis van de Voeding" (History of Food Collection) at the Special Collections of the University of Amsterdam contains almost all the important Dutch historical cookery books, a selection of foreign cookery books, books about diets, about dietary studies, home economics, table setting, etiquette and numerous other subjects on food and drink. The collection includes several subcollections: the Library of the Netherlands Bureau for Food and Nutrition Education, the "Collectie Culinair Museum Amersfoort" and a part of the "Gastronomische Bibliotheek" (Gastronomic Library). The History of Food Collection offers a unique possibility to research all aspects of the history of food and drink.

Dates: 1552-heden; Majority of material found within 1552-1960