Middle East -- Palestine
Found in 3 Collections and/or Records:
Archief van Jacob Israël de Haan
Het archief van Jacob Israël de Haan bevat correspondentie, persoonlijke aantekeningen, publicaties, collegedictaten, gedichten, foto's en enkele onuitgegeven gedichten van deze joodse schrijver, dichter, journalist en jurist. De Haan werd niet alleen bekend door zijn publicaties, maar ook door zijn betrokkenheid bij zowel het zionisme als de joodse orthodoxie. Hij werd in 1924 in Jeruzalem vermoord. Het archief bestaat uit materiaal dat Jacob Israël de Haan tijdens zijn leven zelf schonk aan de Bibliotheca Rosenthaliana en uit zijn persoonlijke nalatenschap. Ook bevat het archief een aantal aanvullingen van later datum die onder andere te maken hebben met de zorg voor het archief. Het materiaal dateert voornamelijk uit de periode 1904-1924 en is van groot belang omdat het een afspiegeling vormt van het veelzijdige karakter en van de vele bezigheden van De Haan.
Abstract in English
The archive of Jacob Israël de Haan contains material from this Jewish writer, poet, journalist and lawyer. In addition to his publications, De Haan was known for his involvement in both Zionism and Jewish orthodoxy. He was murdered in Jerusalem 1924. The archive comprises material that De Haan donated to the Bibliotheca Rosenthaliana during his lifetime, as well as items from his personal estate. It also contains several later additions, relating to such matters as the care of the archive. Most of the archive material dates from the period 1904-1924 and is of immense significance, in that it reflects De Haan's versatility and many pursuits. The archive contains correspondence, personal notes, publications, lecture notes, poems and photos, including a few poems that have never been published.
Collectie foto’s van het Nieuw Israëlietisch Weekblad
De ruim 50.000 foto’s in deze collectie zijn afkomstig uit het bezit van het in 1865 opgerichte Nieuw Israëlietisch Weekblad (NIW). Ze geven een goed beeld van de belangstelling voor het Nederlandse en internationaal georiënteerde Joodse leven. Bijna de helft van de opnamen is gemaakt in Nederland; ongeveer een derde in het huidige Israël. De collectie is opgebouwd vanaf 1921, toen de eerste foto in het NIW gepubliceerd werd, en beslaat analoge foto’s en negatieven uit de periode 1850-2007, zij het met de nadruk op naoorlogse foto’s. Van het vooroorlogse Joodse leven bewijzen een kleine duizend foto’s. Bijna driekwart van het materiaal is nooit gepubliceerd in het NIW, en van een derde is de naam van de fotograaf bekend. In het Kenniscentrum van het Joods Museum (Amsterdam) is de collectie digitaal te raadplegen.
Abstract in English
This collection containing over 50,000 photos is derived from Nieuw Israëlietisch Weekblad (NIW), a periodical founded in 1865. The photos offer a good impression of the interest in Jewish life in the Netherlands and elsewhere. Almost half of the photos were taken in the Netherlands; about one third in present-day Israel. The collection was started in 1921, when NIW featured its first photograph, and contains analogue photographs and negatives from the period 1850-2007, though with an emphasis on post-war photographs. Jewish life before WWII is documented in around a thousand photographs. Almost three quarters of the material was never published in NIW; of one third of the material the photographer’s name is known. The collection can be viewed online at the Resource centre of the Jewish Cultural Quarter (Amsterdam).
Archief van de Pekidim en Amarkalim
De Pekidim en Amarkalim ('officiers en schatbewaarders') vormden een internationale organisatie die tot doel had de fondsenwerving ter ondersteuning van armlastige joden in Palestina te coördineren. De organisatie onderhield nauwe contacten met de leiders van de joodse gemeenschappen in de steden Jeruzalem, Hebron, Safed en Tiberias. Het archief, dat de ingekomen brieven bevat, is een zeer belangrijke bron voor de vroegste geschiedenis van de joodse vestiging in Palestina in de moderne tijd.
Abstract in English
The Pekidim and Amarkalim ('Supervisors and Administrators') was an international organisation whose aim was to coordinate fundraising efforts to support poor Jews in Palestine. The organisation maintained close contacts with the leaders of the Jewish communities in the cities of Jerusalem, Hebron, Safed and Tiberias. The archive, which contains the incoming letters, is a very important information source about the earliest history of Jewish settlements in modern-day Palestine.