Italy
Found in 2 Collections and/or Records:
Bibliotheek van Jan Six
De Amsterdamse hoogleraar Jan Six (1857-1926), een telg uit de adellijke familie Six van Hillegom, was een man met vele interesses en een groot verzamelaar. Naast kunst, kostuums, glas en antiek aardewerk, verzamelde hij middeleeuwse handschriften, incunabelen, oude en moderne drukken, waaronder grote plaatwerken. Veel hiervan gebruikte hij voor zijn colleges. Vooral de onderwerpen antieke kunst en archeologie zijn in de collectie ruimschoots vertegenwoordigd. De collectie bevat veel unieke werken.
Abstract in English
The Amsterdam professor Jan Six (1857-1926) was born into the aristocratic Six van Hillegom family. He was a man of many interests and an avid collector. In addition to art, costumes, glass and antique pottery, he collected medieval manuscripts, incunables and early and modern printed books, including large plate books. Many of them were used to illustrate his lectures. The collection is especially rich on the subjects of antique art and archeology and contains many unique works.
Collectie Geschiedenis van de Voeding
De collectie Geschiedenis van de Voeding van de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam bevat naast vrijwel alle belangrijke Nederlandse kookboeken uit het verleden, een selectie van buitenlandse kookboeken, boeken over diƫten, voedingsleer, huishoudkunde, tafelversiering, etiquette en talloze andere onderwerpen. In de Collectie Geschiedenis van de Voeding is een aantal deelcollecties ondergebracht waaronder de Bibliotheek van het Voorlichtingsbureau voor de Voeding, de Collectie Culinair Museum Amersfoort, de Collectie Heyting, en de collecties Johannes van Dam en Witteveen/Cuperus (deels), die beide deel uitmaken van de Gastronomische Bibliotheek. De collectie Geschiedenis van de Voeding biedt een unieke mogelijkheid om onderzoek te doen naar alle vragen op het gebied van de geschiedenis van eten en drinken.
Abstract in English
The "Collectie Geschiedenis van de Voeding" (History of Food Collection) at the Special Collections of the University of Amsterdam contains almost all the important Dutch historical cookery books, a selection of foreign cookery books, books about diets, about dietary studies, home economics, table setting, etiquette and numerous other subjects on food and drink. The collection includes several subcollections: the Library of the Netherlands Bureau for Food and Nutrition Education, the "Collectie Culinair Museum Amersfoort" and a part of the "Gastronomische Bibliotheek" (Gastronomic Library). The History of Food Collection offers a unique possibility to research all aspects of the history of food and drink.