Skip to main content

Archief van de Sociëteit Joodse Jongeren Mageen Dawied

 Fonds
Identifier: UBA91

Scope and Contents

Het archief bestaat grotendeels uit correspondentie tussen het bestuur van Mageen Dawied en andere joodse instellingen en leden. Er zijn jaarverslagen over de jaren 1954-1957, ledenlijsten en het huishoudelijk reglement.

Dates

  • 1954-1959

Creator

Language of Materials

Nederlands, Hebreeuws en Engels

Conditions Governing Access

Voor raadpleging is een bezoekers- of lenerspas van de Universiteitsbibliotheek Amsterdam vereist.

Conditions Governing Use

Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam.

Het materiaal wordt alleen ter inzage gegeven.

Biographical / Historical

De Sociëteit Joodse Jongeren Mageen Dawied (Schild van David: Davidsster) werd in het najaar van 1949 door rabbijn A. Prins te Amsterdam opgericht. Het doel van de sociëteitsvereniging was het joodse bewustzijn en het saamhorigheidsgevoel onder joodse jongeren te bevorderen. Ook streefde de sociëteitsvereniging naar een versterking van de verbondenheid van joodse jongeren met het joodse volk en de staat Israël. Joodse jongeren van 17 tot 25 jaar konden door de betaling van een maandelijkse contributie lid worden van de vereniging. De sociëteit had beschikking over een eigen ruimte aan de Lekstraat in Amsterdam waar diverse activiteiten werden georganiseerd, waaronder culturele bijeenkomsten, dans- en kaartavonden, cursussen Hebreeuws en EHBO. Over de opheffing van de vereniging is niets bekend. Het secretariaat van de vereniging was in de jaren 1954-1959 gevestigd aan het Sarphatipark 104 te Amsterdam.

Extent

0.12 meter

Abstract in Dutch

De in 1949 opgerichte Sociëteit Joodse Jongeren Mageen Dawied (Schild van David: Davidsster) had als doel het joodse bewustzijn en het saamhorigheidsgevoel onder joodse jongeren te bevorderen. Dit doel werd bereikt door het organiseren van allerlei activiteiten binnen en buiten het sociëteitsgebouw aan de Lekstraat in Amsterdam.

Abstract in English

Established in 1949, the Magen David Society for Young Jews (Magen David means the Shield, or Star, of David) sought to promote Jewish awareness and solidarity among young Jewish people. It did so by organising a wide range of activities in its premises on the Lekstraat in Amsterdam and elsewhere.

Arrangement

De correspondentie is alfabetisch geordend.

Physical Location

Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam

Immediate Source of Acquisition

Het archief werd verworven door de Bibliotheca Rosenthaliana, die onderdeel uitmaakt van de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam. Nadere gegevens zijn niet beschikbaar.

Accruals

Aanvullingen zijn niet te verwachten.

Related Materials

Het archief van de Sociëteit Joodse Jongeren Mageen Dawied maakt deel uit van de Bibliotheca Rosenthaliana .

General

De collectie kan online worden aangevraagd bij de collectiebeheerder.

Processing Information

Het archief is niet geïnventariseerd.

Deze archiefbeschrijving is tot stand gekomen in het kader van het project Online inventarissen van Nederlands-Joodse archiefcollecties. Het project is uitgevoerd in samenwerking met het Menasseh ben Israel Instituut voor joodse studies. In het kader van dit project is het archief in 2010 passief geconserveerd.

Title
Inventaris van het archief van de Sociëteit Joodse Jongeren Mageen Dawied (1954-1959)
Author
R. Boertjens en C.T. Fruchaud, 2009
Date
2011
Description rules
Describing Archives: A Content Standard
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin
Language of description note
Nederlands

Repository Details

Part of the Allard Pierson Repository

Contact:
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland