Skip to main content

Archief van boekhandel Voorhoeve & Dietrich

 Fonds
Identifier: UBA814

Scope and Contents

Het archief is een chronologisch samengesteld “plakboek” van 601 pagina’s. Het bestaat hoofdzakelijk uit knipsels die over Voorhoeve & Dietrich tussen 1948 en 1973 in de lokale en landelijke pers verschenen. De periode tot 1959, het jaar waarin medewerker C.J. Baars toetrad tot de directie, is goed gedocumenteerd; de jaren daarna komen minder uitgebreid aan bod. Een apart gedeelte is gereserveerd voor knipsels over de kinderboekenweek. Het bevat daarnaast briefkaarten, potloodtekeningen en foto’s van personeel. In het boek zitten geen stukken over de bedrijfsvoering en organisatie, financiële huishouding of administratie.

Tot het overige materiaal, vaak los toegevoegd, behoren prospectussen en promotiemateriaal, foto’s van de zaak en de inrichting van de etalages, foto’s genomen tijdens evenementen en (foto)portretten van schrijvers, alsmede brieven van en aan genodigden, onder wie buitenlandse auteurs als Georges Simenon en J.R.R. Tolkien. Over de laatste is materiaal van latere datum toegevoegd in verband met een studie naar het bezoek van de Britse schrijver aan Rotterdam in 1958 ter gelegenheid van het zogenoemde ‘Hobbit-diner’.

Dates

  • 1937-1996
  • Majority of material found within 1948-1958

Creator

Language of Materials

Nederlands, Engels, Frans

Conditions Governing Access

Het archief is toegankelijk voor onderzoek.

Conditions Governing Use

Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam.

Het materiaal wordt alleen ter inzage gegeven.

Biographical / Historical

Boekhandel Voorhoeve & Dietrich werd in juli 1909 geopend aan de Schiedamse Singel 16A door H.P.A. Voorhoeve & C. Dietrich als algemene boek-, papier- en kunsthandel. In 1914 ging Dietrich alleen met de zaak verder. Na de verwoesting van de Rotterdamse binnenstad in 1940 vestigde hij nog tijdens de oorlog een nieuwe winkel in het voormalige Arm- en Weeshuis Sint-Jansplaats op de Nieuwe Binnenweg 29 onder de naam Voorhoeve & Dietrich Boekverkoopers. Dietrich werd later erelid van de Koninklijke Vereeniging ter bevordering van de belangen des Boekhandels. De boekhandel organiseerde thema-avonden, zoals een Dickensfestival van de Pickwick Club in 1952 met Godfried Bomans als een van de smaakmakers, lezingen en literaire bijeenkomsten die onder de noemer “Ontmoetingen met auteurs” een groot publiek trokken. Deze vonden plaats in de boekhandel zelf, en op locaties zoals Blijdorp, in Parkzicht en De Lantaren. Initiatiefnemer tot veel van de activiteiten was de samensteller van het plakboek, C.J. Baars (27 juli 1912–31 januari 1999), die van 1959 tot zijn afscheid in 1973 directeur van de firma was. Hij speelde een belangrijke rol in het stimuleren van het culturele klimaat in Rotterdam, onder andere ook met het organiseren van activiteiten rond de Boeken- en Kinderboekenweek (in 1950 gaf de boekenwinkel zelfs een eigen boekje uit om het lezen onder middelbare scholieren te bevorderen: Ontmoetingen met auteurs en boeken). Lezingen werden vaak ingeleid door C. Ouboter (1914-1985), boekhandelaar en later literair criticus, essayist en redacteur van het letterkundig en algemeen cultureel tijdschrift Ontmoeting. Dergelijke initiatieven en evenementen maakten dat Voorhoeve & Dietrich uitgroeide tot een belangrijk cultureel ontmoetingspunt in de Rotterdamse binnenstad.

In 1970 breidde de winkel uit met vestigingen aan de Lijnbaan (Boekhandel De Lijnbaanpoort) en het Weena (Bouwcentrum Boekhandel). In 1972 werd de firma onderdeel van Elsevier boekhandels. In 1977 ging de boekhandel samen met Kramers & Boymans uit de Karel Doormanstraat, in de jaren tachtig als onderdeel van Bruna boekhandelsketen en ten slotte vanaf 1993 onder de naam Standaard Boekhandel Voorhoeve & Dietrich.

Extent

ca. 0,15 meter

Abstract in Dutch

Voorhoeve & Dietrich was een gerenommeerde boekhandel gevestigd aan de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam. Het archief bestaat uit één band met materiaal van en over de boekhandel, verzameld door voormalig directeur C.J. Baars, en biedt inzicht in hoe een grootsteedse boekhandel zich in de jaren na de Tweede Wereldoorlog manifesteert als promotor van de cultuur in het algemeen en het boek in het bijzonder.

Physical Location

Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam

Immediate Source of Acquisition

Het boek is in 2022 door de een van de erven van eigenaar en oprichter H.P.A. Voorhoeve geschonken aan het Allard Pierson.

Accruals

Er worden geen aanvullingen verwacht.

Related Materials

Bedrijfsdocumentatie Voorhoeve & Dietrich – Rotterdam. Hierin informatie over de bedrijfsgeschiedenis, prospectussen, personalia en divers drukwerk.

Bibliography

  • Bedrijfsdocumentatie Voorhoeve & Dietrich - Rotterdam. Bibliotheek van de Koninklijke Vereniging van het Boekenvak. Amsterdam. 1909-1992
  • Sijthoff's adresboek voor den Nederlandschen Boekhandel, jrg. 1909 en 1941

Processing Information

Het plakboek is in 2022 bestudeerd en ontsloten met een collectiebeschrijving.

Title
Inventaris van het archief van boekhandel Voorhoeve & Dietrich, 1937-1996
Author
R.F.A. Kuijpers
Date
2023
Description rules
Describing Archives: A Content Standard
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin
Language of description note
Nederlands

Repository Details

Part of the Allard Pierson Repository

Contact:
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland