Skip to main content

Archief van de Amsterdamse Studenten Kunst Vereniging Particolarte (A.S.K.V. Particolarte)

 Fonds
Identifier: UBA805

Scope and Contents

Het archief bevat bestuurlijke en financiële documenten van studentenvereniging A.S.K.V. Particolarte, zoals vergaderstukken, jaarverslagen en eindrealisaties. Daarnaast bevat het archief promotiemateriaal, jaarboeken, edities van het verenigingsblad de IJskast, fotografisch materiaal en kunst gemaakt door leden van de vereniging. Tevens bevat het archief communicatie over en tussen de verschillende commissies van de vereniging en met verwante verenigingen. Hierbij is regelmatig sprake van de verenigingen waarmee A.S.K.V. Particolarte haar sociëteit deelt, zoals SV Cyclades en SV Liber, en van de overkoepelende vereniging ‘Amsterdamse Kamer voor Verenigingen’ (AKvV), waaronder Particolarte en nog 24 andere Amsterdamse verenigingen vallen.

Dates

  • 1989-2020
  • Majority of material found within 1995-2009

Creator

Language of Materials

Nederlands en Engels

Conditions Governing Access

Het archief is beperkt openbaar: voor raadpleging van fotografisch materiaal is toestemming vereist van de collectiespecialist. De foto’s zijn alleen toegankelijk voor (oud-)leden.

Conditions Governing Use

Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam.

Het materiaal wordt alleen ter inzage gegeven.

Biographical / Historical

A.S.K.V. Particolarte is ontstaan toen een groep Kunstgeschiedenisstudenten zich verzamelde en hun gezamenlijk gemis van een studievereniging uitte. De elf oprichters vonden het belangrijk om een vereniging te hebben die draaide om kunst en cultuur, vrijheid van doen en laten en gezelligheid. Hoewel de vereniging al in 1988 gevormd werd, werden pas op 26 mei 1989 de Statuten officieel opgesteld bij de notaris.

In de beginjaren telde de vereniging vaak meer dan 200 leden. In recente jaren is er eerder te spreken van een kleine, amicale vereniging van ongeveer 100 leden.

In eerste instantie fungeerde Particolarte als een studievereniging voor Kunstgeschiedenis en leverde daarom ook uittreksels voor deze studie. De vereniging veranderde echter snel in een studentenvereniging die openstaat voor iedereen die geïnteresseerd is in de kunsten. Ze organiseert al vanaf de oprichting activiteiten, zoals de wekelijkse borrel (die dikwijls van locatie is veranderd), museumbezoeken, kunst-, dans-, zang- en toneelworkshops, open podia, songfestivals, toneelstukken en een jaarlijks kerstdiner. Ze telt een twintigtal commissies, alle met een eigen specialisatie in de kunsten, onder andere de toneel-, dans, muziek-, agenda- en kunstcommissie. Daarnaast brengt zij regelmatig haar eigen verenigingsblad De IJskast uit met artistieke uitingen van haar leden. De vereniging organiseert elk jaar twee introductieweekenden, waarbij huidige en nieuwe leden elkaar leren kennen in een kampeerboerderij, waar onder andere een kostuumwedstrijd en workshops plaatsvinden. Om de zoveel jaar wordt er ook een buitenlandweekend of skiweekend georganiseerd.

De vereniging kiest elk jaar een nieuw bestuur, bestaand uit een Voorzitter, Secretaris, Penningmeester en een Algemeen Bestuurslid. De voorzitter is verantwoordelijk voor externe communicatie en de secretaris voor interne communicatie. De penningmeester beheert de budgetten van de vereniging en de verschillende commissies, en het algemeen bestuurslid zorgt voor de locaties voor alle evenementen en commissies.

Esther Kromjong, auteur van deze collectiebeschrijving, was zelf Algemeen Bestuurslid in de jaren 2017-2018.

Extent

1,25 meter

Abstract in Dutch

Dit archief bevat de creatieve uitspattingen en bestuurlijke documenten van de leden van de Amsterdamse Studenten Kunst Vereniging Particolarte. De inhoud van het archief reflecteert het open en spontane karakter van de vereniging en is een belangrijke weergave van de studentencultuur in Amsterdam. Het archief geeft een beeld van de sociale interacties tijdens de studententijd.

Physical Location

Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam

Custodial History

Het archief is gevormd door de bestuursleden van A.S.K.V. Particolarte.

Immediate Source of Acquisition

Het archief is in de loop der jaren in delen door de verschillende besturen van de vereniging geschonken aan de Bijzondere Collecties, vanaf 2019 onderdeel van het Allard Pierson.

Appraisal

A.S.K.V. Particolarte is sinds haar ontstaan in 1989 een belangrijk onderdeel van de Amsterdamse studentencultuur. De vereniging biedt ruimte voor creatieve studenten om zichzelf te uiten zonder hen te onderwerpen aan vastgeroeste tradities of eisen, en is daarmee een verrijking van het aanbod aan Amsterdamse studentenverenigingen.

Dit archief biedt zowel inzicht in het functioneren en het karakter van de vereniging als in de samenwerking met andere verenigingen.

Het materiaal is geselecteerd in overleg met het zittende bestuur van de vereniging in 2020. Hierbij is ervoor gekozen om materiaal geproduceerd door derden en verouderde financiële documenten (met uitzondering van eindrealisaties en de jaarbalans) te verwijderen. Toekomstige toevoegingen aan het archief zullen bewaard worden in Sociëteit de Krater aan de Prinsengracht 181, Amsterdam en in bewaarkasten van cultureel studentencentrum CREA bij de Roeterseilandcampus.

Accruals

Het archief wordt jaarlijks aangevuld.

Separated Materials

Originele documenten worden deels nog bewaard bij cultureel studentencentrum CREA van de Universiteit van Amsterdam en in Sociëteit de Krater.

Bibliography

Processing Information

Het archief van A.S.K.V. Particolarte is in de jaren 2020-2023 door Esther Kromjong geheel geordend en geïnventariseerd en verpakt in zuurvrije omslagen en dozen.

Title
Inventaris van het archief van de Amsterdamse Studenten Kunst Vereniging Particolarte (A.S.K.V. Particolarte), 1989-2020
Author
Esther Kromjong
Date
2023
Description rules
Describing Archives: A Content Standard
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin
Language of description note
Nederlands

Repository Details

Part of the Allard Pierson Repository

Contact:
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland