Skip to main content

Collectie ‘Libri impressi neglecti’ van Willem Heijting

 Collection
Identifier: UBA799

Scope and Contents

De collectie bevat ruim 120 Nederlandse drukken uit de zeventiende en achttiende eeuw die op het moment van schenking in 2022 niet in de Short Title Catalogue Netherlands (STCN) staan, en waarvan in Nederland ook buiten de STCN geen exemplaar in publiek bezit aangewezen kon worden.

Iets meer dan de helft kan aangemerkt worden als Nederlandstalige religieuze literatuur, waarvan tweederde protestants en eenderde rooms-katholiek. Zo’n 40% ligt op het terrein van de humaniora. Dat zijn voor het merendeel Franstalige publicaties, slechts enkele zijn Nederlandstalig of in het Latijn. Edities verschenen in de achttiende eeuw zijn veruit in de meerderheid. Verder valt op dat slechts enkele van de ruim honderd edities in kwartoformaat zijn, alle andere zijn in octavo of kleiner. Ruim de helft is verschenen in Amsterdam, of heeft een Amsterdams schijnimpressum. Dordrecht staat op de tweede plaats met een tiental edities, alle geproduceerd door de drukkersdynastie Keur, gespecialiseerd in bijbels en kerkboeken.

Dates

  • 1624-1806

Creator

Language of Materials

Voornamelijk Nederlands en Frans, en enkele in het Latijn

Conditions Governing Access

De collectie is toegankelijk voor onderzoek.

Conditions Governing Use

Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam.

Het materiaal wordt alleen ter inzage gegeven.

Biographical / Historical

De collectie is bijeengebracht door Willem Heijting (1943). Hij was conservator Bijzondere Collecties en hoofd van het Studiecentrum voor Protestantse Boekcultuur bij de Universiteitsbibliotheek van de Vrije Universiteit te Amsterdam en vervolgens adjunct-directeur van deze bibliotheek. Hij promoveerde op een onderwerp op het raakvlak van de boek- en de kerkgeschiedenis en publiceert regelmatig op die terreinen.

Extent

123 items

Abstract in Dutch

De collectie bevat ruim 120 Nederlandse drukken uit de zeventiende en achttiende eeuw, die op het moment van schenking in 2022 niet in de Short Title Catalogue Netherlands (STCN) staan, en waarvan in Nederland ook buiten de STCN geen exemplaar in publiek bezit aangewezen kon worden. Ze zijn in een periode van enkele jaren bijeen verzameld door Willem Heijting.

Abstract in English

The collection contains over 120 Dutch printed books from the seventeenth and eighteenth centuries, which at the time they were donated in 2022 were not included in the Short Title Catalogue Netherlands (STCN), nor were they found to feature in Dutch public collections not yet described by the STCN. They were collected by Willem Heijting over a few years’ time.

Physical Location

Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam

Other Finding Aids

  1. Catalogus van de Universiteit van Amsterdam

Custodial History

De collectie is in een periode van enkele jaren vlak voorafgaand aan de schenking in 2022 bijeen verzameld door Willem Heijting door aankopen op (boeken)markten, bij antiquariaten, veilingen en via internet.

Immediate Source of Acquisition

De collectie is in 2022 door Willem Heijting aan het Allard Pierson geschonken en in december 2022 publiekelijk overgedragen tijdens de studiemiddag ‘Verweesd gedrukt erfgoed & mecenaat’ die ter gelegenheid van deze overdracht werd georganiseerd door het Allard Pierson in samenwerking met de Nederlandse Boekhistorische vereniging.

Appraisal

De schenking is een waardevolle aanvulling op de collectie Nederlands gedrukt erfgoed, omdat er van de titels nog geen exemplaren in een openbare Nederlandse instelling aanwezig waren op het moment van overdracht. Ruim de helft van de titels is verschenen in Amsterdam, of heeft een Amsterdams schijnimpressum. Het Allard Pierson beheert de grootste collectie Amsterdams drukwerk in de wereld en verzamelt nog actief op dat gebied.

Accruals

Er worden geen aanvullingen verwacht.

Related Materials

Het Allard Pierson beheert de grootste collectie Amsterdams drukwerk in de wereld en verzamelt actief op dit gebied.

Separated Materials

In 2012 en 2017 heeft Willem Heijting samen met zijn echtgenote Coby Heijting-Klein (1944-2020) een collectie gedragsliteratuur, handleidingen voor de huishouding en kookboeken geschonken, de Collectie Coby Heijting-Klein en Willem Heijting. In 2022 heeft het Allard Pierson een tweede aanvulling op deze collectie ontvangen van Willem Heijting.

Bibliography

Over deze schenking schreef Willem Heijting in het Jaarboek van het Nederlands Genootschap van Bibliofielen 2021 (verschenen voorjaar 2022) het artikel ‘Niet in de STCN. Verweesd gedrukt erfgoed, bibliofilie en mecenaat’.

Processing Information

De collectie wordt beschreven in de online catalogus van de Universiteitsbibliotheek.

Title
Beschrijving van de Collectie ‘Libri impressi neglecti’ van Willem Heijting (1624-1806)
Author
Gwendolyn Verbraak
Date
2022
Description rules
Describing Archives: A Content Standard
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin
Language of description note
Nederlands

Repository Details

Part of the Allard Pierson Repository

Contact:
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland