Skip to main content

Collectie inktmonsters van het Instituut voor Grafische Techniek TNO

 Collection
Identifier: UBA788

Scope and Contents

De collectie bestaat voor het grootste deel uit geïllustreerde prijscouranten en kleurmonsterbladen van gekleurde drukinkt die door fabrikanten in Nederland en in het buitenland in de 20ste eeuw zijn uitgegeven, bijvoorbeeld Mander brothers, Kast&Ehinger, Ault&Wiborg, Beit&Co, Sigmund Ullmnann, Arnhemia, P. Van Son&Co. Daarnaast zijn er naslagwerken betreffende het drukproces en chemische processen rond de inktproductie en kleurpigmenten. Tenslotte bevat de collectie ook een aantal brochures van schrijfwaren voor privé- en schoolgebruik.

Dates

  • 1870-1993
  • Majority of material found within ca. 1900-1970

Creator

Language of Materials

Diverse talen waaronder Nederlands, Engels, Duits, Frans en Italiaans

Conditions Governing Access

De collectie is toegankelijk voor onderzoek.

Conditions Governing Use

Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam.

Het materiaal wordt alleen ter inzage gegeven.

Biographical / Historical

Het grootste deel van de collectie is afkomstig van het Instituut voor Grafische Techniek TNO (IGT). Deze onderzoeksinstelling voor de grafische industrie werd in 1939 opgericht. Aanvankelijk was het IGT ondergebracht bij de Amsterdamse Grafische School, maar verhuisde in 1942 naar de Plantage Muidergracht, en betrok in 1951 een nieuw, eigen gebouw aan de Ter Gouwstraat. Er waren toen 27 mensen in dienst. Het instituut stond ten dienste van de grafische industrie en haar toeleveranciers. Het deed onderzoek naar problemen die zich in de industrie voordeden, stelde 'best practices' op, ontwikkelde tests en testapparatuur en legde een grote collectie aan van documentatie over machines, hulpmiddelen en werkwijzen voor de grafische industrie. In 1978 had het IGT 48 mensen in dienst. Maar het kampte met een imagoprobleem en de inkomsten, die voornamelijk uit de grafische bedrijfstak moesten komen, liepen sterk terug. In 1982 werd het instituut aan de Ter Gouwstraat gesloten. Er kwam een nieuw bedrijf in, Reprotest, dat voor een deel de werkzaamheden van het IGT overnam, maar nu op commerciële basis.

Extent

ca. 200 items

Abstract in Dutch

De collectie bestaat uit materiaal betreffende de drukinkt en de meerkleurendruk in de 20ste eeuw in Nederland en in het buitenland (Duitsland, Verenigde Staten en Groot-Brittannië). Het grootste deel van de collectie bevat zogenoemde inktmonsters (ook kleurboeken of proefboeken genoemd). Deze fungeerden als hulpmiddel voor drukkers en hun opdrachtgevers tijdens het kiezen van kleuren voor het uitvoeren van de offset- en boekdrukwerken. De collectie biedt een breed inzicht in de geschiedenis en ontwikkeling van de drukinkt-industrie in de 20ste eeuw. Bovendien geeft ze een omvangrijk overzicht van de inktfabrikanten in deze periode.

Physical Location

Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam

Immediate Source of Acquisition

Het Instituut voor Grafische Techniek TNO is in 1982 opgeheven. Zijn opvolger, het commerciële bedrijf Reprotest, heeft de collectie van het voormalige instituut in 1988 overgedragen aan de Universiteitsbibliotheek van de Universiteit van Amsterdam. Daarna is de collectie inktmonsters incidenteel aangevuld met overeenkomstig materiaal uit andere collecties.

Appraisal

De collectie biedt een breed inzicht in de geschiedenis en ontwikkeling van de drukinktindustrie in de 20ste eeuw. Bovendien geeft ze een omvangrijk overzicht van de inktfabrikanten in deze periode.

Accruals

Er worden geen aanvullingen verwacht.

Related Materials

Bibliography

  • Geschiedenis van het drukwerk | IsGeschiedenis. Internet: geraadpleegd op 5.10.2022
  • Robert Radford, 'Colour images for everyone – a history of early colour printing', Cassone-art.com, February 2014. Internet: geraadpleegd op 5.10.2022
  • Erny Smith, 'CMYK All the way : how mass-production printing technology, starting with the lithograph, was pushed forward thanks to a growing interest in color', Tedium.co, Apr. 18, 2017. Internet: geraadpleegd op 5.10.2022

Processing Information

De collectie is niet bewerkt.

Title
Beschrijving van de collectie inktmonsters van het Instituut voor Grafische Techniek TNO, 1870-1993
Author
Agata Studzinska
Date
2022
Description rules
Describing Archives: A Content Standard
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin
Language of description note
Nederlands

Repository Details

Part of the Allard Pierson Repository

Contact:
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland