Skip to main content

Collectie Robert Leenaers

 Collection
Identifier: UBA709

Scope and Contents

De collectie bevat ongeveer 110 boeken over wijnproeven, het bewaren van wijn, verschillende wijndruiven, typen wijnglazen, wijnetiketten, de theorie achter het maakproces en het proeven van wijn. Er zijn zowel boeken in het Nederlands als in het Engels, Duits en Frans aanwezig.

De collectie bevat enkele oudere werken zoals Bertall - La vigne, voyage autour des vins de France (1878), Léon Degrully - Le progres agriclet et viticole. Revue d'agriculture et de viticulture (1909) en Karl Müller - Weinbau-Lexicon für Winzer, Weinhanders, Küfer und Gastwirte (1930). Het grootste gedeelte van de collectie bestaat echter uit modernere publicaties die zijn uitgegeven tussen 1980 en 2000, de jaren waarin Robert Leenaers zelf ook het meest actief was als schrijver en presentator.

Dates

  • 1878-2000
  • Majority of material found within ca. 1980-2000

Creator

Language of Materials

Nederlands, Duits, Frans en Engels

Conditions Governing Access

De collectie is toegankelijk voor onderzoek.

Conditions Governing Use

Het materiaal wordt uitsluitend ter inzage gegeven.

Biographical / Historical

Robert Leenaers (1943-2004) was een Nederlandse wijnkenner die in laatste twee decennia van de twintigste eeuw veel artikelen en boeken publiceerde over wijn. Hij stond met name bekend als kenner van Duitse wijnen. Ook presenteerde hij eind jaren tachtig en begin jaren negentig het televisieprogramma Wijnwereld met wijnjournalist en schrijver Hubrecht Duijker.

Leenaers was afkomstig uit de reclamewereld en debuteerde in 1977 met het werk De Duitse wijnatlas. In de jaren daarop schreef hij voor vele vaktijdschriften over wijn, publiceerde boeken over wijn, stelde koopgidsen over Franse, Spaanse, Italiaanse en Duitse wijnen samen en schreef in 2000 met Adam Holtzappel het boek Wijnproeven voor beginner en gevorderde. In 1980 ontving hij voor zijn werk de Slijtersring. In 2004 verscheen zijn laatste boek De favoriete wijnen van 2005. In datzelfde jaar overleed Leenaers aan de gevolgen van een hartaanval en hersenbloeding.

Extent

2 meter

Abstract in Dutch

De collectie is samengesteld door de bekende Nederlandse wijnkenner en schrijver Robert Leenaers (1943-2004). De collectie bevat circa 110 boeken over wijn, wijnproeven, de geschiedenis van wijn, wijn verbouwen en het bewaren van wijn. De collectie schetst een waardevol beeld van welke boeken er in de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw in Nederland over wijn werden gepubliceerd.

Abstract in English

The collection was put together by Robert Leenaers (1943-2004), a well-known connoisseur of and writer on wine in the Netherlands. The collection contains some 110 books on wine, wine tasting, the history of wine, winemaking and storage techniques. The collection provides a valuable view of the sort of books that were published on wine in the Netherlands in the 1980s and 1990s.

Physical Location

Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam

Custodial History

De collectie is door de weduwe van Robert Leenaers aan Albert Holtzappel nagelaten, samen met de Collectie Wina Born.

Immediate Source of Acquisition

Albert Holtzappel schonk in 2018 deze collectie samen met de Collectie Wina Born aan de Universiteit van Amsterdam.

Appraisal

De collectie bevat doubletten met de Collectie Geschiedenis van de Voeding; de doubletten worden geretourneerd aan de schenker. Afgezien daarvan blijft er een compacte, maar waardevolle collectie over van deels Nederlandstalige, deels Engels- Duits- en Franstalige boeken over verschillende soorten wijn, druiven, maar ook over typen glazen, etiketten en het maakproces van wijn.

Accruals

Er worden geen aanvullingen verwacht.

Related Materials

Deze collectie maakt deel uit van de Collectie Geschiedenis van de Voeding.

Bibliography

  • R. Leenaers, ‘’N Duits woordje wijn’, De Telegraaf, 26-09-1981.
  • ‘Wijnschrijver Robert Leenaers overleden na hersenbloeding en hartstilstand’, Perswijn. Internet: geraadpleegd op 22-06-2021.

Processing Information

De collectie is nog niet gecatalogiseerd.

Title
Beschrijving van de collectie Robert Leenaers (1878-2000)
Author
Bastiaan Schoolmann
Date
2021
Description rules
Describing Archives: A Content Standard
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin
Language of description note
Nederlands

Repository Details

Part of the Allard Pierson Repository

Contact:
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland