Skip to main content

Collectie Hans G. Kresse

 Collection
Identifier: UBA703

Scope and Contents

In de collectie is een grote verzameling van het gepubliceerde werk van Hans Kresse aanwezig. Het bevat krantenknipsels van de eerste strip Robby uit Trouw (1946) en enkele knipsels van Eric de Noorman's eerste serie die werd gepubliceerd in Het laatste nieuws (1947). Ook zijn er enkele knipsels van Eric de Noorman en Matho Tonga uit buitenlandse kranten opgenomen.

De collectie bevat ook albums met integrale uitgaves van strips, zoals Eric de Noorman, Vidocq en Zorro, de eerste uitgaves van de Indianenreeks en postume uitgaves van de strip Dzengis Khan. Ook tekeningen die Kresse voor anderen maakte zijn opgenomen in de collectie, zoals boekvoorkanten en illustraties in boeken en tijdschriften.

Tevens bevat de collectie artikelen en krantenknipsels over het werk en leven van Kresse, heruitgaven van Stichting Archief Hans G. Kresse en verzamelobjecten gebaseerd op het werk van Kresse (sigarenbandjes, posters, zeefdrukken, stickers en ansichtkaarten).

Dates

  • ca. 1945-2010

Creator

Language of Materials

Nederlands, Engels, Frans en Duits

Conditions Governing Access

De collectie is toegankelijk voor onderzoek.

Conditions Governing Use

Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam.

Het materiaal wordt uitsluitend ter inzage gegeven.

Biographical / Historical

Hans Georg Kresse (1921-1992) was een Nederlands striptekenaar en illustrator gespecialiseerd in realistische tekeningen. Kresse werd op 3 december 1921 geboren in Amsterdam als enige zoon van een Duitse Concertgebouwviolist en een Nederlandse moeder die werkzaam was als telefoniste. Hij tekende al van jongs af aan en debuteerde in 1938 in het padvinderstijdschrift De Verkenner met de strip Tarzan van de apen.

Gedurende de Tweede Wereldoorlog had Kresse nog de Duitse nationaliteit en werd opgeroepen voor de Wehrmacht, waarin hij kortstondig met tegenzin diende. In 1942 werd hij wegens geestelijke ongeschiktheid afgekeurd en werkte in de oorlogsjaren voor Tekenfilmstudio E. van Putten en de Studio's van Marten Toonder. Na de oorlog publiceerde Kresse van 1945 tot 1946 de strip Robby in dagblad Trouw.

In 1946 verscheen voor het eerst Eric de Noorman, de bekendste strip van Kresses hand in het Belgische dagblad Het Laatste Nieuws, het Nederlandse publiek kon deze strip in 1947 voor het eerst lezen in Tom Poes Weekblad. De strips van Eric de Noorman werden een groot succes en vele nieuwe uitgaven volgden die werden vertaald in het Engels, het Frans, het Spaans en het Portugees, de Scandinavische talen en het Fries. In 1964 kwam er na 66 verhalen een einde aan de Eric de Noorman-reeks.

In deze periode publiceerde Kresse meer dan alleen de Eric de Noorman strips. Toen zijn contract bij Toonder Studio’s in 1947 afliep ging hij verder als freelance tekenaar. Hij tekende onder meer van 1947 tot 1948 de mythologische strip Xander voor Tom Poes Weekblad, verschillende indianenstrips in de periode 1948 tot 1954 waaronder Matho Tonga voor Ons Vrije Nederland en het Belgische weekblad De Zweep en het kinderboek De Gouden Dolk.

Vanaf 1965 verzorgde Kresse in het stripblad Pep de serie Vidocq over de gelijknamige politiecommissaris in Napoleontisch Frankrijk. In 1972 begon hij voor uitgeverij Casterman aan een serie stripalbums over de Noord-Amerikaanse Indianen in 1982 verscheen hiervan het negende en laatste deel. Deze historische serie werd in twaalf talen vertaald. Kort voor zijn dood in 1992 was Kresse begonnen aan een serie over de Mongoolse legeraanvoerder Dzjengis Khan.

Kresse maakte niet alleen furore als striptekenaar maar ook als illustrator. Hij maakte illustraties voor verschillende weekbladen en ontwierp ook omslagen voor populaire jeugdboekenseries van uitgeverij Amsterdam Boek. Als waardering voor zijn werk als striptekenaar kreeg hij in 1976 de Stripschapprijs en in het jaar daarop de Franse stripprijs de 'Prix Alfred'. In 1990 werd de Kressekring in het leven geroepen met als doel om het werk van Kresse te conserveren en toegankelijk te maken. In 1997 werd deze hernoemd tot Stichting Hans G. Kresse.

Extent

ca. 8 meter

Abstract in Dutch

Hans Kresse (1921-1992) was een Nederlandse striptekenaar en illustrator die onder meer bekend is van de strips Eric de Noorman en de Indianenreeks. Hij wordt beschouwd als een van de beste striptekenaars uit de Nederlandse geschiedenis. Deze collectie bevat publicaties van Hans G. Kresse, publicaties waarvoor hij illustraties of omslagen verzorgde, artikelen en krantenknipsels over het leven en werk van Kresse en verzamelobjecten (bv. sigarenbandjes en stickers) gebaseerd op zijn werk.

Abstract in English

Hans Kresse (1921-1992) was a Dutch comic artist and illustrator who is known for such comic strips as Eric de Noorman and the Indianenreeks. He is regarded as one of the best comic artists in Dutch history. This collection contains publications by Hans G. Kresse himself, publications for which he provided illustrations or book jackets, articles and newspaper cuttings about his life and work as well as collectibles (such as cigar bands and stickers) that are based on his work.

Physical Location

Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam

Custodial History

De collectie is oorspronkelijk bijeengebracht door Hans Kresse zelf. Na zijn overlijden in 1992 is de collectie verworven door de Stichting Hans G. Kresse.

Immediate Source of Acquisition

De collectie is in 2019 geschonken aan de Universiteit van Amsterdam door Eric Kresse, de zoon van Hans G. Kresse.

Appraisal

Hans Kresse wordt wel beschouwd als een van de beste stripmakers uit de Nederlandse geschiedenis en in elk geval als de beste realistische tekenaar van zijn tijd. Omdat deze collectie afkomstig is van Kresse zelf, hij is zelf de eerste collectievormer geweest, mag deze collectie beschouwd worden als bijzonder.

Accruals

Het persoonlijk archief van H.G. Kresse wordt op een later moment overgedragen aan de collecties van de Universiteit van Amsterdam.

Related Materials

Binnen de stripcollectie van het Allard Pierson bevinden zich originele tekeningen van Kresse, één compleet stripverhaal (Simson), een nagenoeg compleet Eric de Noorman-verhaal (De wolf en de havik) en enkele losse tekeningen en strippagina’s, die als losse aanwinsten zijn verworven. Deze tekeningen zijn nog niet ontsloten in de catalogus. In de Collectie Olidin bevindt zich ook één tekening van Kresse.

Separated Materials

Het archief van Hans G. Kresse wordt beheerd door de Stichting Hans G. Kresse.

Bibliography

Processing Information

De collectie is nog niet ontsloten. Een deel van de collectie is verpakt in zuurvrije dozen.

Title
Inventaris van de collectie Hans G. Kresse (ca. 1945-2010)
Author
Bastiaan Schoolmann
Date
2021
Description rules
Describing Archives: A Content Standard
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin
Language of description note
Nederlands

Repository Details

Part of the Allard Pierson Repository

Contact:
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland