Scope and Contents
De collectie afbeeldingen van Fungi bestaat uit 492 bladen met afbeeldingen van zo’n vijfhonderd soorten Fungi. Hiervan zijn 163 bladen (formaat 23,5 bij 31,5 cm) vervaardigd door J.C. van Rossum en 329 (formaat 27 bij 40 cm) door Casper van Overeem. Er is gebruik gemaakt van verschillende teken- en schildertechnieken. Ook zijn enkele foto’s aanwezig. Geen van de afbeeldingen draagt een datering, maar die kan wel bij benadering worden gegeven. De afbeeldingen door Van Rossum zijn alle gesigneerd, die door Van Overeem niet. Zijn naam als maker wordt genoemd op de portefeuilles waarin de afbeeldingen worden bewaard.
Dates
- ca. 1860-1920
Creator
- Rossum, Jan Cornelis van, 1820-1905 (Person)
- Overeem, Casper van, 1893-1927 (Person)
Language of Materials
Nederlands
Conditions Governing Access
De collectie is toegankelijk voor onderzoek.
Conditions Governing Use
Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam.
Het materiaal wordt alleen ter inzage gegeven.
Biographical / Historical
Jan Cornelis van Rossum (1820-1905) was een Amsterdamse schilder, tekenaar en lithograaf. Hij volgde zijn opleiding aan de Academie voor Schone Kunsten van Amsterdam (1833) en was leerling van Jan Adam Kruseman. Hij maakte vooral portretten, interieurs en genrestukken. Aangenomen mag worden dat hij zijn tekeningen van paddenstoelen heeft vervaardigd in opdracht van C.A.J.A. Oudemans (1825-1906), hoogleraar botanie aan het Amsterdamse Athenaeum Illustre (vanaf 1877 Universiteit van Amsterdam) van 1859 tot 1896. Vanaf de jaren zestig specialiseerde Oudemans zich in de systematiek van de paddenstoelen. Voor Nederland verrichtte hij hierin pionierswerk want dit onderdeel van het plantenrijk was nog nauwelijks beschreven. Hij vond dan ook vele nieuwe soorten. In 1904 publiceerde hij een catalogus van alle 4400 toen in Nederland bekende paddenstoelen.
Casper van Overeem (1893-1927) studeerde van 1912 tot 1919 plant- en dierkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Hoogleraar Hugo de Vries maakte hem in 1913 tot zijn particulier assistent. Onder hem deed hij onderzoek naar de chromosomen van planten van het genus Oenothera. Hij promoveerde in 1920 (aan de universiteit van Zürich) op'Über Formen mit abweichender Chromosomenzahl bei Oenothera'. De belangstelling van Van Overeem ging echter meer uit naar mycologie en entomologie. Tijdens zijn studie bekwaamde hij zich dan ook in deze vakken. Voor de oprichting van een mycologisch museum bracht hij een grote verzameling Fungi bijeen. Eind 1920 vertrok Van Overeem naar Nederlands-Indië waar hij als assistent van de botanische tuin van Buitenzorg onderzoek verrichtte naar zwammen. Het tropische klimaat ondermijnde zijn gezondheid en hij overleed zes jaar na zijn aankomst.
Van Overeem had zich al vanaf zijn vijftiende beziggehouden met het tekenen en schilderen van planten en dieren. Het waren vooral de details en de bijzondere kleurschakeringen die hem boeiden. In zijn techniek bereikte hij een grote nauwkeurigheid. Volgens B.H. Danser in zijn in memoriam over Van Overeem liet hij bij zijn dood een grote hoeveelheid afbeeldingen na. Hij doelde hierbij waarschijnlijk op tekeningen die hij in Indië had gemaakt. Vermoedelijk maakte Van Overeem de tekeningen in deze collectie tijdens zijn studietijd en zijn ze na zijn vertrek in de Hortus achtergebleven.
Extent
0,65 meter
Abstract in Dutch
De collectie bestaat uit afbeeldingen van Fungi, vervaardigd door Jan Cornelis van Rossum en Casper van Overeem.
Abstract in English
The collection consists of images of Fungi made by Jan Cornelis van Rossum and Casper van Overeem.
Arrangement
In deze beschrijving worden de soortnamen gegeven zoals deze bij de afbeeldingen staan vermeld. De beschrijving volgt de indeling van de pakken waarin de afbeeldingen zijn aangetroffen. Deze komt voor het grootste deel overeen met de systematische ordening volgens George Massee, Text-book of Fungi, Londen 1906. Bij Van Rossum gaat het uitsluitend om de orde der Basidiomycetes (sub-orde Hymenomycetes) met Agaricaceae als de meest voorkomende familie (inv.nrs 1-12); bij Van Overeem betreft het naast de in de beschrijvingen voorkomende ordes ook Hemibasidiomycetes, Basidiomycetes (sub-orde Hymenomycetes) (inv.nrs. 20-25) en Deuteromycetes (inv.nrs. 26-28).
Physical Location
Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam
Other Finding Aids
E.J.A. Zevenhuizen. De wereld van Hugo de Vries. De inventarissen van het archief van Hugo de Vries en van de andere archieven en collecties van de Bibliotheek Biologisch Centrum, Faculteit der Biologie, Universiteit van Amsterdam. Amsterdam, 1996.
Immediate Source of Acquisition
De tekeningen in de collectie zijn vermoedelijk onder de hoogleraren Oudemans en Hugo de Vries gemaakt in de Hortus Botanicus en werden waarschijnlijk bewaard in het laboratorium of in de bibliotheek. In 1986 verhuisden zij met de Hortusbibliotheek mee naar het Biologisch Centrum Anna’s Hoeve in de Watergraafsmeer en bij het ontstaan van de Beta-Bibliotheek in 2009 belandden zij in de Artis Bibliotheek. In 2019 werd de collectie ondergebracht bij het Allard Pierson.
Accruals
Er worden geen aanvullingen verwacht.
Bibliography
- B.H. Danser, ‘In memoriam Casper van Overeem’, Bulletin du Jardin Botanique [Buitenzorg], derde serie, 9 (1927-1928) 1-5
- B.H. Danser, ‘In memoriam dr. C. van Overeem’, De Tropische Natuur 16 (1927) 57-58
- George Massee, Text-book of Fungi, Londen 1906
- Pieter A. Scheen, Lexicon Nederlandse beeldende kunstenaars 1750-1950 (2 dln.; ’s-Gravenhage, 1969-1970)
Processing Information
De collectie is na de verhuizing van de Hortusbibliotheek naar het Biologisch Centrum Anna’s Hoeve in 1996 ontsloten met een inventaris.
Source
- Hortus Botanicus (Amsterdam, Netherlands) (Organization)
- Title
- Inventaris van de collectie afbeeldingen van Fungi, ca. 1860-1920
- Author
- E.J.A. Zevenhuizen ; R.F.A. Kuijpers
- Date
- 2021
- Description rules
- Describing Archives: A Content Standard
- Language of description
- Dutch; Flemish
- Script of description
- Latin
- Language of description note
- Nederlands
- Edition statement
- Eerste gedrukte versie 1996, tweede online versie 2021
Repository Details
Part of the Allard Pierson Repository
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland