Skip to main content

Archief van Dixon’s Boekhandel

 Fonds
Identifier: UBA696

Scope and Contents

Het archief bevat voornamelijk financiële administratie vanaf 1980 tot en met de liquidatie van de boekhandel in 1997. In het archief zijn ook alle jaarrekeningen van de periode 1966-1997 te vinden. Daarnaast zijn er ook enkele ingekomen brieven over het winkelpand vanaf 1929 aanwezig, evenals documentatie betreffende de verkoop van het pand in 1997.

Dates

  • 1929-1997
  • Majority of material found within 1980-1997

Creator

Language of Materials

Nederlands

Conditions Governing Access

De collectie is toegankelijk voor onderzoek.

Conditions Governing Use

Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam.

Het materiaal wordt uitsluitend ter inzage gegeven.

Biographical / Historical

Dixons’s Boekhandel in Apeldoorn werd in 1850 opgericht, aanvankelijk on der de naam Firma T.D.H. Pull door T.D.H. Pull. Daarna was de winkel nog kort in handen van A. Gouda Quint en A. Pull Ter Gunne totdat de zaak begin twintigste eeuw werd overgenomen door C.M.B. Dixon die zijn naam aan de boekhandel verbond. De zaak ging in 1925 failliet maar maakte een doorstart onder zijn echtgenote, mevrouw S.P. Dixon-Meinema.

In 1929 werd mevrouw E.B.C. Hattink de nieuwe eigenaar van de winkel, en zij werd vanaf 1966 vergezeld door Jan Baak die mede-eigenaar van Dixon’s Boekhandel werd. In 1986 kwam de zaak in bezit van Exploitatiemaatschappij Baak B.V. en runde Jan Baak de winkel met zijn partner. In oktober 1997 stopte Dixon’s Boekhandel en werd het pand verkocht.

Extent

ca. 1,5 meter

Abstract in Dutch

Dixon’s Boekhandel in Apeldoorn werd in 1850 opgericht, aanvankelijk onder de naam Firma T.D.H. Pull. Begin 20e eeuw gaf C.M.B. Dixon er zijn naam aan. Het bedrijfsarchief bevat voornamelijk financiële documenten vanaf 1980 tot en met het einde van de boekhandel in 1997.

Abstract in English

Dixon’s Boekhandel in Apeldoorn was established in 1850, initially under the name of Firma T.D.H. Pull. C.M.B. Dixon renamed the bookshop in the beginning of the 20th century. The company archive mainly contains financial documents, from the year 1980 until the bookshop closed in 1997.

Physical Location

Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam

Custodial History

Het materiaal is afkomstig uit de privécollectie van de laatste eigenaar van de boekwinkel.

Immediate Source of Acquisition

Het archief is geschonken door Jan Baak, de voormalige eigenaar van Dixon’s Boekhandel, in 2017.

Appraisal

Het betreft het archief van een regionale boekhandel en daar zijn er niet veel van bewaard. Het is interessant om het te kunnen vergelijken met het reilen en zeilen van grootstedelijke boekhandels.

Accruals

Aanvullingen zijn niet te verwachten.

Bibliography

Nieuwsblad voor den Boekhandel, 129, no. 35, p. 389

Processing Information

Na ontvangst is een deel van het archief in zuurvrije dozen verpakt.

Title
Inventaris van het archief van Dixon’s Boekhandel (1929-1997)
Author
Bastiaan Schoolmann
Date
2021
Description rules
Describing Archives: A Content Standard
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin
Language of description note
Nederlands

Repository Details

Part of the Allard Pierson Repository

Contact:
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland