Skip to main content

Archief van Georges Mazure

 Fonds
Identifier: UBA693

Scope and Contents

Het archief van Georges Mazure bevat vele honderden illustraties die Mazure maakte voor feuilletons en korte verhalen in tijdschriften, maar ook voor boeken. Daarnaast zitten er manuscripten van tien complete stripverhalen in en een aantal losse stroken, al dan niet geïnkt. Verder is er een aantal drukproeven te vinden. Ook zitten er tekeningen voor zijn werk als reclametekenaar in dit archief. Behalve getekend materiaal zijn er tevens documenten met betrekking tot zijn werk aanwezig, zoals contracten en facturen.

Dates

  • 1940-1980

Creator

Language of Materials

Nederlands en Engels

Conditions Governing Access

Het archief is toegankelijk voor onderzoek.

Conditions Governing Use

Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam.

Het materiaal wordt uitsluitend ter inzage gegeven.

Biographical / Historical

Georges Mazure (1919-1980) was illustrator, striptekenaar, reclametekenaar en schrijver. Direct na de Tweede Wereldoorlog begon hij politieke cartoons te tekenen voor verschillende kranten en bladen. Hij werkte als tekenaar bij de Toonder Studio's aan diverse krantenstrips. In de jaren zestig en zeventig tekende hij strips voor onder andere Tina en de Spar-supermarkten. Zijn bekendste strips zijn Horre, Harm en Hella en Myra van Dijk. Ook illustreerde hij vele verhalen in diverse bladen, waaronder Panorama en Humo. Daarnaast schreef hij een avonturenserie voor jongens, Simmetje, en een radiohoorspel over zijn dochter Muriël. Reclamewerk maakte hij vooral tijdens zijn verblijf in Spanje voor Spaanse horeca aan de Costa del Sol.

Extent

3 meter

Abstract in Dutch

Georges Mazure (1919-1980) was illustrator, striptekenaar, reclametekenaar en schrijver. Het archief bevat vele honderden illustraties die Mazure maakte voor feuilletons en korte verhalen in tijdschriften en boeken. Daarnaast zitten er tien complete stripverhalen in en een aantal losse stroken, al dan niet geïnkt. Het archief is van belang omdat het vrijwel het complete oeuvre omvat van een belangrijke tekenaar uit de naoorlogse periode die alle tekenpaden bewandelde.

Abstract in English

Georges Mazure (1919-1980) was an illustrator, comics and advertising artist and writer. The archive contains hundreds of illustrations made by Mazure for serials and short stories in magazines and books. It also includes ten complete comics and a number of loose strips, inked or uninked. The archive is important because it contains the virtually complete oeuvre of a major artist from the post-war period who explored all avenues of drawing.

Physical Location

Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam

Custodial History

Georges Mazure bewaarde de originele tekeningen zelf, nadat ze gereproduceerd waren en in boekvorm uitgegeven. Na zijn dood beheerde zijn dochter Muriël het archief.

Immediate Source of Acquisition

Vanaf voorjaar 2010 is er met Muriël Mazure gesproken over de overdracht van het archief aan de Bijzondere Collecties. In maart 2011 werd het archief fysiek overgedragen, de officiële overdracht vond 8 april 2011 plaats.

Appraisal

Er zijn weinig collecties overgeleverd aan instellingen als de onze die zoveel origineel materiaal bevatten. Het is om die reden een belangrijk archief dat een goed overzicht biedt van de veelzijdigheid van een kunstenaar als Georges Mazure.

Het archief is nagenoeg integraal overgedragen.

Accruals

Er worden geen aanvullingen verwacht

Related Materials

Het archief maakt deel uit van de Collectie Stripdocumentatiecentrum Nederland (SDCN)

Het Allard Pierson beheert ook de Collectie Alfred Mazure. Georges Mazure was de broer van Alfred Mazure.

Separated Materials

Een kleine hoeveelheid origineel materiaal is in bezit van dochter Muriël Mazure gebleven, waaronder tien schilderijen, een doos met originelen en een knipselmap.

Processing Information

Het archief is verpakt in zuurvrije omslagen en dozen en er is een plaatsingslijst beschikbaar van alle aanwezige stripverhalen, alsmede een lijst van alle illlustraties en tekeningen.

Title
Inventaris van het archief van Georges Mazure, 1940-1980
Author
J. van Waterschoot
Date
2011
Description rules
Describing Archives: A Content Standard
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin
Language of description note
Nederlands

Repository Details

Part of the Allard Pierson Repository

Contact:
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland