Skip to main content

Archief van Cor van Velsen

 Fonds
Identifier: UBA686

Scope and Contents

Het archief bevat met name eindproducten van ontwerpopdrachten aan Cor van Velsen. Bij een deel daarvan zijn ook ontwerptekeningen bewaard gebleven. Het archief bevat bijna geen persoonlijke stukken en ook bedrijfsmatige administratie en structurele correpondentie ontbreekt. Bij een aantal opdrachten is iets aan correspondentie bewaard gebleven, maar dit blijft beperkt tot een enkele inkomende brief. Naast papieren stukken, bevat het archief ook enkele driedimensionale objecten: houten modellen, papieren, blikken en plastic verpakkingen, elpees (hoes en plaat), cd’s (doosje, drukwerk en cd) en shawls (textiel).

Het merendeel van de stukken is in het Nederlands, daarnaast enkele in het Duits, Engels, Frans, Italiaans en Spaans.

Dates

  • ca. 1945-2005

Language of Materials

Het merendeel van de stukken is in het Nederlands.

Conditions Governing Access

Het archief is toegankelijk voor onderzoek.

Conditions Governing Use

Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam.

Het materiaal wordt uitsluitend ter inzage gegeven.

Biographical / Historical

Cor (Cornelius) van Velsen (1921-2010) was een grafisch ontwerper, reclametekenaar en illustrator. Hij werd geboren op 18 november 1921 in Hilversum. Als zeventienjarige ging hij werken bij het Hilversumse reclamebureau Kastelein. In de avonduren ging hij naar de avondacademie in Amsterdam. Hij werkte bij Kastelein eerst onder Pieter Kuhn (de tekenaar van Kapitein Rob), later onder reclametekenaar en ontwerper Koen van Os.

Hij verliet Kastelein tijdens de oorlog om aan de Arbeitseinsatz te ontkomen en dook onder toen de razzia’s te heftig werden. Na de oorlog begon hij een eigen bureau, hij werkte direct voor opdrachtgevers, maar werkte ook in opdracht van reclamebureaus zoals Kastelein en Reclamebureau Arend Meijer. Uit een kasboek (inv. nr. 132) blijkt dat hij in elk geval in de jaren vijftig zelf ook enkele tekenaars en ontwerpers als personeel in dienst had.

Zijn eerste grote affiche was voor Barno rubber in 1945, maar zijn doorbraak kwam met het affiche ‘See Holland’, met een grote klomp met bollenvelden uit 1947, voor de Algemene Vereniging voor Vreemdelingenverkeer (ANVV). Met dat affiche kreeg hij internationale erkenning, het werd afgedrukt in Life en andere buitenlandse (grafische) bladen. Daarna volgden opdrachten voor onder andere de Gemeente Amsterdam, Dralon dekens en ondergoed, Philips, de Spar, de Katholieke Arbeidsbeweging en Willem II (sigaren). Cor van Velsen was actief in de periode na de Tweede Wereldoorlog toen ontwerpers nog relatief grote vrijheid genoten. Zo ontwierp Van Velsen niet alleen de affiches, maar bedacht vaak ook de teksten en reclameleuzen. Vanaf de jaren zestig gingen marketingafdelingen de teksten bepalen en verdween een bepaalde vrijheid in het werk van ontwerpers. Van Velsen was een veelzijdig ontwerper. Naast affiches, ontwikkelde hij logo’s, huisstijlen en ander drukwerk, maar hij maakte ook ontwerpen voor verpakkingen en prints voor shawls. Ook ontwierp hij vele platen- en cd hoezen, hij maakte onder meer honderden hoezen voor Philips. Met de opkomst van het gebruik van fotografie in platenhoezen, raakte in de jaren zestig de getekende hoes in onbruik. Na de komst van de cd, werd hij in de jaren negentig weer gevraagd voor het ontwerpen van cd-hoezen en -boekjes, met name voor het label NM Classics. Ten slotte maakte hij ook boekomslagen en illustraties, onder andere voor kinderboeken.

Extent

ca. 10 meter

Abstract in Dutch

Cor (Cornelius) van Velsen (1921-2010) was een grafisch ontwerper, reclametekenaar en illustrator.

Het archief bevat met name veel eindproducten van zijn ontwerpopdrachten. Bij een deel daarvan zijn ook ontwerptekeningen bewaard gebleven. Het archief bevat vrijwel geen correspondentie, administratieve of bedrijfsmatige stukken. Naast drukwerk, bevat het archief ook enkele objecten.

Abstract in English

Cor (Cornelius) van Velsen (1921-2010) was a graphic designer, advertising draughtsman and illustrator.

The archive is especially rich in completed design commissions. The design sketches of some of them have also been preserved. Correspondence, administrative or business documents are virtually lacking. In addition to printed material, the archive also includes a few objects.

Physical Location

Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam

Custodial History

De stichting Nederlands Archief Grafisch Ontwerpers (NAGO) werd in 1992 opgericht met als doel om de archieven van Nederlandse of in Nederland wonende grafisch ontwerpers te verwerven, te ontsluiten en te behouden. In 2012 werd het NAGO in zijn bestaan bedreigd en kwam een groot deel van de archieven van het NAGO in beheer van de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam. Een aantal taken van het NAGO is overgedragen aan het Wim Crouwel Instituut, opgericht in 2013 vanuit een samenwerking tussen het NAGO en de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam. Het NAGO werd in 2014 opgeheven.

Immediate Source of Acquisition

Het archief is na het overlijden van Cor van Velsen in 2010 geschonken aan de stichting Nederlands Archief Grafisch Ontwerpers (NAGO) en kwam in beheer bij de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam, nu onderdeel van het Allard Pierson.

Appraisal

Het archief van Cor van Velsen is van belang voor historici en onderzoekers op het gebied van grafische vormgeving, reclame en affiches. Daarnaast kunnen zijn vele ontwerpen en illustraties vanwege de grote veelzijdigheid en vakmanschap interessant zijn voor andere tekenaars en illustratoren en onderzoekers op dit vlak.

Accruals

Er worden geen aanvullingen verwacht.

Related Materials

Het Allard Pierson beheert een groot aantal grafische vormgeversarchieven.

Bibliography


  • Marien van der Heijden. ‘“Wir propagieren Gewerkschaften, keinen Glauben“. Cor van Velsen und die katholische Gewerkschaftsbewegung‘. In: Plakat Journal, nr. 2 April-juni 1995: p. 17-18
  • Dolf Hell. >Cor van Velsen. Op eigen koers naar pakkende beelden. Eindhoven: (Z)OO producties, 2009
  • Wil Kester. ‘Toen een hoes nog een hoes was’. In: De Gelderlander, 15 februari 1996
  • Marie Christine van der Sman. Cor van Velsen en het belang van het bewaren van illustraties en reclame-ontwerpen. z.j.

Processing Information

In 2022 is een inventaris van het archief gemaakt. Het archief werd hierbij waarschijnlijk in dezelfde staat aangetroffen als hoe het bij Van Velsen thuis werd ingepakt. Er zijn geen oude registraties of inventarissen bekend.

Het archief had geen specifieke ordening. Deels was het geordend op opdrachtgevers en deels lag het materiaal thematisch of op formaat of materiaalsoort bij elkaar. Besloten is al het materiaal zoveel mogelijk per opdrachtgever te bundelen.

Een enkele keer waren de stukken lastig per opdrachtgevers te scheiden. Wellicht kan hierdoor een enkel stuk verkeerd zijn geïnterpreteerd en bij een andere opdrachtgever terecht zijn gekomen. Dit geldt met name voor ontwerptekeningen en schetsen waarvan opdrachtgevers of merknamen niet duidelijk waren af te lezen. Voor ontwerpen en illustraties die niet aan een opdrachtgever gekoppeld konden worden is een aparte rubriek ‘Opdrachtgever onbekend’ opgenomen.

Ten slotte is het archief ontdubbeld en zijn de stukken omgepakt in zuurvrije omslagen en dozen.

Title
Inventaris van het archief van Cor van Velsen, ca. 1945-2005
Author
Foske Rozeboom
Date
2022
Description rules
Describing Archives: A Content Standard
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin
Language of description note
Nederlands

Repository Details

Part of the Allard Pierson Repository

Contact:
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland