Scope and Contents
De oudste archiefstukken dateren uit de jaren direct nadat Karel Suyling zich in 1949 vestigde als freelance ontwerper. Documenten uit het begin van zijn loopbaan, toen hij in dienst was als ontwerper bij reclameadviesbureau Van Alphen en Studio International Textiles, zijn niet in het archief opgenomen.
Zijn belangrijkste opdrachtgevers waren: Citroën (1954-1972), Van Houten chocoladefabrieken (1961 en ongedateerd), Pieter Schoen verfchemie (1961-1962), de Nederlandse Maatschappij voor Nijverheid en Kunst (1961-1981), Flevoprint groep (1973-1980 en ongedateerd) en Vroom & Dreesman (ongedateerd).
Citroën was een belangrijke opdrachtgever van Suyling in de periode 1954-1972. Het archief bevat dan ook veel advertenties en affiches die hij voor Citroën heeft ontworpen. Tevens zijn 3D objecten opgenomen in het archief, waaronder een mascotte in de vorm van een eend voor Citroën en verschillende industriële modellen van medische meetapparaten voor de opdrachtgever Kipp & zonen BV.
Aangezien Suyling een fervent Eend/Citroënrijder was is er ook niet opdracht-gerelateerd Citroënmateriaal aanwezig. Vanwege het kwijtraken van Citroën als opdrachtgever is er ook buitenlands reclamemateriaal aanwezig.
Het privédeel van het archief bestaat voornamelijk uit ansichtkaarten, veel met beeldende kunst, deels met een Citroën erop en documentatie over Citroën.
Het archief van Karel Suyling bevat daarnaast een deelarchief met werk van Charles Jongejans dat verzameld is door Karel Suyling. Suyling was bevriend met Jongejans met wie hij de interesse voor het ontwerpen van ingewikkelde meetapparatuur deelde. Karel Suyling en Charles Jongejans zijn beide docent grafische en industriële vormgeving geweest. Het verzameld materiaal bestaat voornamelijk uit industriële ontwerpopdrachten van de periode 1952-1969 en laat ontwerpen, foto’s en folders zien voor opdrachtgevers zoals Homef, Lemu en Honeywell.
Dates
- 1950-ca. 2010
- Majority of material found within 1955-2000
Creator
- Suyling, Karel, 1926-2014 (Person)
- Jongejans, Charles, 1918-1995 (Person)
Language of Materials
Voor het merendeel Nederlands, maar ook Duits, Engels en Frans
Conditions Governing Access
Het archief is toegankelijk voor onderzoek.
Conditions Governing Use
Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam. Het materiaal wordt uitsluitend ter inzage gegeven.
Biographical / Historical
Karel Suyling (1926-2014) heeft het vak in de praktijk geleerd; hij begon zijn loopbaan in 1945 als ontwerper bij het reclame-adviesbureau Van Alphen en voor het herenmodetijdschrift International Textiles in Amsterdam.
In 1949 vestigde hij zich als zelfstandig freelance ontwerper in Amsterdam. In die tijd verzorgde hij onder andere de vormgeving van productverpakkingen, zoals voor de margarineprodukten en sla-sauzen van Duyvis. Vier jaar later maakte hij op uitnodiging van de Nederlandse regering een studiereis Industriële Vormgeving naar de Verenigde Staten.
Karel Suyling is vooral bekend van de reclamecampagnes die hij zeventien jaar lang voor Citroën vormgaf. Hij begeleidde de spectaculaire introductie van de DS (de Deesse, ofwel ‘godin van de auto’s’) in 1955 in Nederland. Suyling verklaarde dat iedere verschillende Citroëntype door zijn vorm een andere advertentievormrechtvaardigde. Dit leverde een reeks eigenzinnige reclameontwerpen op. Suyling was ook de (mede)bedenker van de geuzennaam ‘lelijke eend’. Begin jaren zeventig eindigde het contract met Citroën omdat de autofabrikant in elk land een identiek reclamebeleid wilde voeren. Van zijn werk voor Citroën is een boek verschenen: 100 Citroën advertenties van Karel Suyling.
Een compensatie voor het wegvallen van zijn belangrijkste broodheer werd gevonden in het parttime lesgeven aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Arnhem, waaraan hij sinds 1968 grafische vormgeving doceerde.
In 1979 werd hij hoofddocent van die afdeling. Hij bleef in Arnhem lesgeven tot 1985. Tevens deed hij standbouw en industrieel werk voor Kipp & zonen BV, een fabrikant van meetapparatuur.
In 1952 was hij betrokken bij de oprichting van de Kring van Industriële Ontwerpers (KIO). Daarnaast was Suyling van 1955 tot 1968 bestuurslid van de Vereniging Reclame-ontwerpers en Illustrators (VRI). In 1968 was hij een van de gesprekspartners bij de fusie van de VRI en de GKf (Vereniging van Beoefenaars der Gebonden Kunsten) tot GVN (de Beroepsvereniging van Grafisch Vormgevers in Nederland).
In 1993 vond in het Staatliches Museum für Angewandte Kunst München de tentoonstelling 'Die Neue Sammlung' plaats van het werk van Karel Suyling. Verder kreeg hij diverse onderscheidingen: de Advertentie-jaarprijs van het Genootschap voor de Reclame in de jaren 1958-1963, de F. Duwaerprijs in 1963 en een onderscheiding voor het Best Verzorgde Boek in 1966.
Extent
ca. 11 meter
Abstract in Dutch
Karel Suyling (1926-2014) was grafisch ontwerper en is vooral bekend geworden van de reclamecampagnes die hij zeventien jaar lang voor Citroën vormgaf. De oudste archiefstukken dateren uit de jaren direct nadat Karel Suyling zich in 1949 vestigde als freelance ontwerper. Citroën was een belangrijke opdrachtgever van Suyling in de periode 1954-1972. Het archief bevat dan ook veel advertenties en affiches die hij voor Citroën heeft ontworpen. Tevens zijn 3D objecten opgenomen in het archief, waaronder een mascotte in de vorm van een eend voor Citroën en verschillende industriële modellen van medische meetapparaten voor de opdrachtgever Kipp & zonen BV.
Het archief bevat daarnaast ook een deelarchief met door Karel Suyling verzameld werk van zijn vriend en ontwerper Charles Jongejans (1918-1995). Deze verzameling bestaat voornamelijk uit industriële ontwerpopdrachten van de periode rond 1960.
Abstract in English
Karel Suyling (1926-2014) was a graphic designer who is mostly known for the advertising campaigns he designed for Citroën for seventeen years. The oldest archival documents date from the years immediately after Karel Suyling started out as a freelance designer, in 1949. Citroën was a major client of Suyling in the years 1954-1972. The archive as a result contains numerous advertisements and posters he designed for Citroën. The archive also includes 3D objects, such as a mascot in the shape of a duck for Citroën (the 2CV car is popularly known as ‘ugly duckling’ in Dutch) and several industrial models of medical measuring instruments commissioned by Kipp & Zonen BV.
In addition, the archive also comprises a sub-fonds with work which Karel Suyling collected of his friend and fellow designer Charles Jongejans (1918-1995). This latter collection mainly consists of industrial design commissions dating from the period around 1960.
Physical Location
Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam
Other Finding Aids
De inventaris en afbeeldingen van het deel afkomstig van de stichting Nederlands Archief Grafisch Ontwerpers (NAGO) zijn raadpleegbaar op de website van het Wim Crouwelinstuut/NAGO.
Custodial History
Het archief is in 1998 door Karel Suyling geschonken aan de stichting Nederlands Archief Grafisch Ontwerpers (NAGO).
Het NAGO werd in 1992 opgericht met als doel om de archieven van Nederlandse of in Nederland wonende grafisch ontwerpers te verwerven, te ontsluiten en te behouden. In 2012 werd het NAGO in zijn bestaan bedreigd en kwam een groot deel van de archieven van het NAGO in beheer van de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam. Een aantal taken van het NAGO is overgedragen aan het Wim Crouwel Instituut, opgericht in 2013 vanuit een samenwerking tussen het NAGO en de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam. Het NAGO werd in 2014 opgeheven.
Immediate Source of Acquisition
Het archief is in 2013 overgedragen aan de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam, nu onderdeel van het Allard Pierson.
Accruals
Er worden geen aanvullingen verwacht.
Bibliography
- Huygen, Frederike, Schrofer, Jurriaan, Suyling, Karel, 100 Citroën-advertenties van Karel Suyling, Rotterdam, 1992
- Sierman, Koosje, 'Publikatie Automobile Citroën N.V. Amsterdam', in: Compres, jaargang 17 (1992), aflevering 25 november
Processing Information
Het eerste gedeelte van het archief van Karel Suyling, het zuiver grafisch werk, is in 1998 ontsloten door de Stichting Nederlands Archief Grafisch Ontwerpers (NAGO). De ontwerpen zijn per stuk beschreven en digitaal gefotografeerd. In 2005 vond nabewerking van deze beschrijvingen plaats in verband met conversie naar een nieuwe database.
Het tweede gedeelte van het archief, een klein archief industriële werktekeningen en modellen behorende bij de opdrachten van onder andere Kipp & zonen BV en Citroën en tevens het deelarchief Charles Jongejans, is ontsloten door het NAGO eind 2008/begin 2009.
In de indeling komende uit 1998 waren de ontwerpen verdeeld over rubrieken waarvan de indeling was gebaseerd op opdrachten en onderverdeeld op naam van de opdrachtgever. Tevens was er een rubriek voor de ontwerpen van zijn eigen briefpapier. De ordening van het archief was in de nabewerking tot stand gekomen en niet gebaseerd op een oorspronkelijke indeling door de archiefvormer. Deze oorspronkelijke indeling, alsook de reden tot herindeling, was in 2008 niet te achterhalen en kon om die reden niet hersteld worden. Er is voor gekozen niet verder in te grijpen en door te gaan met registratie volgens de indeling onstaan in 1998. In 2008/2009 zijn aan deze indeling de rubrieken toegevoegd; 'ontvangen oorkonden'; en het deelarchief Charles Jongejans. Dit deelarchief kent de onderverdeling met twee rubrieken waarvan één met foto’s en één met opdrachten. Dit archief zat verpakt in verschillende dozen waarvan de foto’s gescheiden waren van het andere materiaal. Deze indeling is behouden gebleven tijdens registratie.
Het documentatie en correspondentiedeel werd midden 2009 door het NAGO toegevoegd en geplaatst onder de rubriek 'Stukken van algemene aard'.
Het archief is door het NAGO verpakt in zuurvrije mappen en archiefdozen. Het fotografisch materiaal is verpakt in Secol polyester pockets. De staat van het archief is uiterlijk overwegend goed maar fysiek matig. De grootste schade die het archief op kan lopen is door vervoer en behandeling daar een veelgebruikte verbinding van objecten lijm en plakband is. Deze verbindingsmethode is in de loop der jaren uitgedroogd en is nu niet meer werkzaam. De objecten lopen bij handeling het gevaar uit elkaar te vallen.
In 2019 zijn aanvullingen uit direct bezit van de Universiteit van Amsterdam bij het Allard Pierson samengevoegd met het archiefdeel afkomstig van het NAGO. Materiaal dat doublure was qua formaat is gedeselecteerd, wat bleef is aangevuld. Daarnaast zijn veranderingen in NAGO-nummers gevonden en als zodanig aangepast. De NAGO-inventaris uit 2009 is dus grotendeels behouden, alleen aangepast waar nodig. De verpakking van de aanvulling vond plaats volgens de verpakkingsinstructie van het Allard Pierson.
- Title
- Inventaris van het archief van Karel Suyling, 1950-ca. 2010
- Author
- Bernadine Ypma (NAGO), Abbo Santema
- Date
- 2021
- Description rules
- Describing Archives: A Content Standard
- Language of description
- Dutch; Flemish
- Script of description
- Latin
- Language of description note
- Nederlands
- Edition statement
- Eerste editie (NAGO) 2009, tweede herziene editie 2021
Repository Details
Part of the Allard Pierson Repository
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland