Skip to main content

Archief van Ko Sliggers

 Fonds
Identifier: UBA682

Scope and Contents

Het archief van Ko Sliggers bestaat voor het grootste deel uit ontwerpen, werktekeningen, correspondentie en bewijsexemplaren (klein drukwerk, boeken en affiches). Het bevat daarnaast werk uit zijn tijd op de academie en ontwerpen die nooit gerealiseerd werden (bijvoorbeeld omdat de opdracht in een laat stadium werd ingetrokken of het ontwerp werd afgekeurd). Ook bevinden zich in het archief stukken met betrekking tot zijn docentschap en verzameld materiaal. Dit laatste betreft met name publicaties over zijn werk en affiches van andere ontwerpers.

Dates

  • 1975-2005

Creator

Language of Materials

Nederlands, Engels

Conditions Governing Access

De collectie is toegankelijk voor onderzoek.

Conditions Governing Use

Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam.

Het materiaal wordt uitsluitend ter inzage gegeven.

Biographical / Historical

Ko Sliggers (Bloemendaal, 1952 - Italië, 2022) was een van de meer illustere ontwerpers in het Nederlandse landschap. Hij studeerde in 1979 cum laude af aan de Academie voor Beeldende Kunsten St. Joost in Breda en werkte achtereenvolgens met en voor Studio Dumbar (PTT en ANWB), Jan van Toorn (Delta Expo), Anthon Beeke (KPN en Holland Festival) en VBAT. Als zelfstandig ontwerper werkte hij daarna onder andere voor diverse theatergezelschappen en musea. Zijn werkgebied strekte zich uit van het grafische naar het ruimtelijke (waaronder tentoonstellingsvormgeving) en het ontwerpen van letters. In de jaren negentig stopte Ko Sliggers met grafisch ontwerpen om vijf jaar lang fulltime als kok te gaan werken in Rotterdam, Italië en Frankrijk. In 2002 vestigde hij zich als zelfstandig ontwerper in Lalleweer (Noordoost-Groningen). Hier werd ook de letteruitgeverij Dutchfonts gesticht, onder welke naam hij zijn lettertypen ontwikkelt en uitgeeft. Dutchfonts wordt beschouwd als ‘typisch Nederlands’: “The fonts are partially based on, and inspired by found, vernacular letterforms. Dutchfonts is typically Dutch in the sense that it combines precision and rationality with dada-like anarchism and irreverence.” In dezelfde tijd, van 2003 tot 2007, werkte hij op de Academie Minerva in Groningen als coördinator van Academie Minerva Projectburo (AMP/R).

Om zijn culinaire aspiraties te volgen legde Ko Sliggers het grootste deel van zijn ontwerppraktijk opnieuw neer. Met zijn partner vertrok hij eerst naar Frankrijk om daar een chambre d'hôtes te openen. Daarna vestigde hij zich op het Italiaanse eiland Lipari voor de kust van Sicilië, waar hij zich verder is gaan bezighouden met de bereiding van en het schrijven over eten. Zijn boek Koken tussen vulkanen werd in 2014 verkozen tot het Kookboek van het Jaar. In 2022 overleed Ko Sliggers in Italië.

Extent

ca. 6 meter

Abstract in Dutch

Ko Sliggers (1952-2022) was als ontwerper vooral bekend van zijn lettertypen Dutchfonts en zijn ontwerpen voor theatergezelschappen en musea. Zijn archief bevat onder meer ontwerpen en werktekeningen, correspondentie en bewijsexemplaren.

Abstract in English

As a designer, Ko Sliggers (1952-2022) was mainly known for his Dutchfonts typefaces and his designs for theatre companies and museums. His archive includes designs and work sketches, correspondence and copies of his work.

Physical Characteristics and Technical Requirements

De conditie van het materiaal is overwegend goed.

Physical Location

Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam

Custodial History

De stichting Nederlands Archief Grafisch Ontwerpers (NAGO) werd in 1992 opgericht met als doel om de archieven van Nederlandse of in Nederland wonende grafisch ontwerpers te verwerven, te ontsluiten en te behouden. In 2012 werd het NAGO in zijn bestaan bedreigd en kwam een groot deel van de archieven van het NAGO in beheer van de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam. Een aantal taken van het NAGO is overgedragen aan het Wim Crouwel Instituut, opgericht in 2013 vanuit een samenwerking tussen het NAGO en de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam. Het NAGO werd in 2014 opgeheven.

Immediate Source of Acquisition

Het archief van Ko Sliggers is in april 2007 geschonken aan de stichting Nederlands Archief Grafisch Ontwerpers (NAGO) en kwam in beheer bij de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam, nu onderdeel van het Allard Pierson.

Accruals

Er worden geen aanvullingen verwacht.

Existence and Location of Copies

Het archief is gedigitaliseerd en via de site van Wim Crouwelinstituut/NAGO toegankelijk.

Related Materials

Het Allard Pierson beheert een groot aantal grafische vormgeversarchieven.

Bibliography

  • Anthon Beeke, Paul Hefting. Dutch posters 1960-1996: a selection by Anthon Beeke. Bis Publishers, 1997
  • Jan Middendorp. Dutch Type. Uitgeverij 010, 2004
  • Gert Staal, Hester Wolters. Holland in Vorm: vormgeving in Nederland 1945-1987. Stichting Holland in vorm, 1987
  • Bob Witman. ‘Hij kon praten over ontwerp alsof het lekker eten was, en over eten alsof het kunst was’, in: De Volkskrant, 7 maart 2022

Processing Information

Na de overdracht aan stichting Nederlands Archief Grafisch Ontwerpers (NAGO) is het archief in 2007 ontsloten met een inventaris en gedigitaliseerd. In 2021 is het archief omgepakt in zuurvrije mappen en dozen. Daarbij is de oorspronkelijke nummering weliswaar behouden maar enigszins aangepast. De voorvoegsels KoS en de voorloopnullen zijn eraf gehaald.

Title
Inventaris van het archief van Ko Sliggers, 1975-2005
Author
Britt Grootes en Maja Klooster (NAGO), R.F.A. Kuijpers
Date
2022
Description rules
Describing Archives: A Content Standard
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin
Language of description note
Nederlands
Edition statement
Eerste versie (NAGO) 2007, tweede herziene versie 2021/2022

Repository Details

Part of the Allard Pierson Repository

Contact:
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland