Skip to main content

Collectie Lyda Simons

 Collection
Identifier: UBA644

Scope and Contents

De collectie bestaat uit foto's, ansichtkaarten, een schriftje, krantenknipsels, boeken en gidsen die betrekking hebben op de reizen naar Griekenland in 1932 en 1935-1936.

Dates

  • 1932-1936

Creator

Language of Materials

Nederlands

Conditions Governing Access

De collectie is toegankelijk voor onderzoek.

Conditions Governing Use

Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductievergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam

Het materiaal wordt uitsluitend ter inzage gegeven.

Biographical / Historical

In 1932 werd er een wetenschappelijke reis georganiseerd naar Griekenland, waaraan ongeveer 180 Nederlandse professoren en studenten deelnamen. Uit de bewaard gebleven tickets kan herleid worden dat de collectie is samengesteld door een van de deelnemers, te weten Lida (Lyda) Marie Regina Simons (1910-1992). Lyda Simons werd in 1910 te Amsterdam geboren. Zij studeerde klassieken in Utrecht en behaalde in 1934 het doctoraalexamen. Daarnaast studeerde zij in die stad Hebreeuws (om de Bijbel in het origineel te kunnen lezen), antieke wijsbegeerte en archeologie. Zij ontving een stipendium van het Philologisch Instituut en studeerde Oud- en Nieuw-Grieks, Byzantijnse Cultuur en Oud-Frans in Parijs. In 1935-1936 maakte zij, met behulp van het stipendium, een tweede reis naar Griekenland en deed hiervan verslag. Deze tweede reis was in grote lijnen dezelfde als die zij in 1932 had gemaakt.

In 1940 ging Simons over tot het Katholieke geloof en in 1943 trad zij toe tot de Vrouwen van Bethaniƫ. In 1949 promoveerde zij te Utrecht op het proefschrift Flamma Aeterna. Zij moest promoveren, omdat dit aanzien zou geven in de congregatie. In 1963 was zij de eerste Nederlandse vrouw die aan de Katholieke Universiteit te Nijmegen het doctoraalexamen Theologie aflegde.

Extent

0,4 meter

Abstract in Dutch

Collectie van foto's en verslagen van twee reizen naar Griekenland in de jaren 1932 en 1935-1936.

Abstract in English

Collection of pictures and report of two journeys to Greece in 1932 and in 1935-1936.

Physical Location

Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam

Immediate Source of Acquisition

Volgens een aan de collectie toegevoegde brief (inv.nr. 10) werd de collectie in 1993 door mevrouw H.T.C. Knaap uit Leeuwarden aan universitair medewerker dr. Aristides Stamatiou gegeven. Mevrouw Knaap was, net als Lyda Simons, Vrouwe van Bethaniƫ. Via dr. Stamatiou werd de collectie aan het Allard Pierson gegeven.

Appraisal

De collectie is in zijn geheel overgenomen en er heeft geen selectie plaatsgevonden.

Accruals

Er worden geen aanvullingen verwacht.

Bibliography

  • De Tijd/De Maasbode d.d. 1 augustus 1963

Processing Information

Doordat de foto's en ansichtkaarten door elkaar zaten, was het niet mogelijk een onderscheid te maken bij welke reis welke foto's hoorden. Gekozen is om de foto's aan de hand van de reisroute per plaats te ordenen. De foto's zijn in zuurvrij materiaal geordend en verpakt.

Title
Inventaris van de collectie Lyda Simons, 1932-1936
Author
Marleen Christensen-Michel
Date
2019
Description rules
Describing Archives: A Content Standard
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin
Language of description note
Nederlands

Repository Details

Part of the Allard Pierson Repository

Contact:
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland