Skip to main content

Archief van M.B. Hoogeveen

 Fonds
Identifier: UBA634

Scope and Contents

Het archief bestaat uit dertien schriftjes met handgeschreven verhandelingen over didaktiek van taal en taalonderwijs, alsmede de didaktiek van natuurkundeonderwijs. Aan het archief is toegevoegd een korte biografie uit 1972, geschreven door zijn zoon.

Dates

  • ca. 1910-1940

Creator

Conditions Governing Access

De collectie is toegankelijk voor onderzoek.

Conditions Governing Use

Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam.

Het materiaal wordt uitsluitend ter inzage gegeven.

Biographical / Historical

Mattheus Bernard Hoogeveen werd op 28 september 1862 te Giethoorn geboren en overleed op 5 mei 1941 te Haarlem. Hij doorliep de lagere school in Steenwijk en de kweekschool in Deventer. Zijn loopbaan als onderwijzer zag er als volgt uit: onderwijzer te Baambrugge 1881-1882; onderwijzer te Deventer 1882-1888; hoofd van de school te Stiens 1888-1894; hoofd van de school te Deventer 1894-1899; hoofd van de school te Enschede 1899-1903; hoofd van de school te Utrecht 1903-1910 en directeur van de kweekschool te Leiden 1910-1922 en daarna tot circa 1927 te Haarlem, alwaar hij overleed. Hij is de bedenker van het leesplankje van Hoogeveen, een methode waarmee hele generaties hebben leren lezen. Men neemt aan dat hij de methode gedurende zijn verblijf te Stiens in zijn eigen school heeft uitgeprobeerd. De tweeregelige versie van het leesplankje dateert van rond 1895 en de drieregelige versie werd in 1898 uitgebracht door uitgeverij Brinkgreven te Deventer. In 1910 kwam er een verbeterde versie van het leesplankje uit, met tekeningen van Cornelis Jetzes: het bekende aap, noot, Mies.

Extent

0.08 meter

Language of Materials

Dutch; Flemish

Abstract in Dutch

Archief van M.B. Hoogeveen, de bedenker van het leesplankje. Het archief bestaat uit een serie handgeschreven schriftjes met verhandelingen over de didactiek van taal en natuurkunde.

Abstract in English

Archive of M.B. Hoogeveen, the inventor of the Dutch primer board. The archive consists of handwritten notebooks with essays about the didactics of language and physics.

Physical Location

Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam

Custodial History

De schriftjes maken deel uit van de collectie van het Nederlandsch Schoolmuseum. Het is niet bekend hoe zij daarin zijn terechtgekomen.

Immediate Source of Acquisition

In 1974 heeft de Universiteitsbibliotheek de collectie van het Nederlandsch Schoolmuseum als geschenk ontvangen. De oorspronkelijke collectie is later nog aangevuld middels schenkingen van opvolgers van het Nederlandsch Schoolmuseum.

Accruals

Er worden geen aanvullingen verwacht.

Related Materials

Het Allard Pierson beheert ook het Archief van de Vereniging voor Paedagogiek en het Archief en de Collectie van het Nederlandsch Schoolmuseum.

Processing Information

De collectie is geïnventariseerd en verpakt in zuurvrije omslagen.

Title
Inventaris van het archief van M.B. Hoogeveen, ca. 1910-1940
Author
Marleen Christensen-Michel
Date
2018
Description rules
International Standard for Archival Description - General
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin
Language of description note
Nederlands

Repository Details

Part of the Allard Pierson Repository

Contact:
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland