Skip to main content

Archief van het Heymans-Genootschap

 Fonds
Identifier: UBA627

Scope and Contents

Het archief bevat vergaderstukken, correspondentie, financiële stukken, een kopie van de stichtingsakte en artikelen van het Heymans-Genootschap. Daarnaast bevat het archivalia van Dirk Wiersma (vanaf 1954 vice-voorzitter en vanaf 1956 tot 1962 secretaris) betreffende Gerard Heymans en het Heymans-Genootschap.

Dates

  • 1944-1980

Creator

Language of Materials

Nederlands, Engels en Frans

Conditions Governing Access

De collectie is toegankelijk voor onderzoek.

Conditions Governing Use

Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam.

Het materiaal in deze collectie wordt uitsluitend ter inzage gegeven.

Biographical / Historical

Het Heymans-Genootschap werd op 11 juni 1944 opgericht in Amsterdam. Het was aanvankelijk een vereniging zonder statuten. De tweede vergadering zou pas op 5 mei 1946 plaatsvinden. Als doel der vereniging stelde men ‘het houden van gedachtenwisselingen op de grondslag van de door Heymans toegepaste methode, waarbij uiteraard plaats zal zijn voor kritiek op den denker, wiens naam het genootschap voert. Naast philosophische zullen ook psychologische onderwerpen behandeld worden.’ De bijeenkomsten vonden vier à vijf keer per jaar plaats.

In juli 1948 was het Heymans-Genootschap aanwezig op het 10e Internationale Congres voor Philosophie in Groningen. Aan de congresdeelnemers werd een artikel uitgereikt van voorzitter H.J.W. Brugmans: 'Gerard Heymans: professor of philosophy and psychology in the University of Groningen from 1890 to 1927'. Eind 1948 sloot het genootschap zich aan bij de Algemene Nederlandse Vereniging voor Wijsbegeerte. In 1949 verscheen onder auspiciën van het Genootschap de door W.A. Pannenborg bewerkte uitgave van Heymans’ Algemene Psychologie.

Op 23 december 1954 werd het Heymans-Genootschap officieel een stichting. Dit omdat Jitsche van Binnendijk, voormalig huisgenote en erfgename van Gerard Heymans, de auteursrechten van Gerard Heymans na haar dood op het Heymans-Genootschap wilde laten overgaan. Daarvoor was het nodig dat het Heymans-Genootschap een rechtspersoon zou zijn.

In 1957 nam het Heymans-Genootschap een belangrijk aandeel in de herdenking van Heymans’ honderdste geboortedag in de aula der Groninger Universiteit. In de loop der jaren werd het aantal leden steeds kleiner. In de vergadering van 13 mei 1962 werd het Heymans-Genootschap opgeheven.

Extent

0,15 meter

Abstract in Dutch

Deze verzameling bevat het archief van het Heymans-Genootschap (1944-1962) en archivalia van Dirk Wiersma (1899-1981) betreffende Gerard Heymans en het Heymans-Genootschap.

Abstract in English

This collection contains the archive of the Heymans-Genootschap (1944-1962) and archival material of Dirk Wiersma (1899-1981) concerning Gerard Heymans and the Heymans-Genootschap.

Immediate Source of Acquisition

Dit archief is vermoedelijk verworven na het overlijden van Dirk Wiersma in 1981.

Appraisal

Enkele niet aan Gerard Heymans of het Heymans-Genootschap gerelateerde publicaties zijn gedeselecteerd.

Accruals

Er worden geen aanvullingen verwacht.

Related Materials

Dit archief is een onderdeel van de Nederlandse Wijsgerige Verzameling. Ook het archief van naamgever Gerardus Heymans maakt hier deel van uit.

Bibliography

  • Dirk Wiersma. Internet: geraadpleegd op 11-06-2018
  • Het Heymans-Genootschap van D. Wiersma (typoscript in het archief). Ook gepubliceerd als D. Wiersma ‘Het Heymans-Genootschap’. In Algemeen Nederlandsch Tijdschrift voor Wijsbegeerte en Psychologie Vol. 51 (1958-1959), p. 92-96

Processing Information

Het archief was al verpakt in zuurvrije mappen met opschriften van een vroegere conservator. Bij het maken van de inventaris is de oude indeling zoveel mogelijk behouden.

Title
Inventaris van het archief van het Heymans-Genootschap, 1944-1980
Author
Emma Binnendijk
Date
2018
Description rules
International Standard for Archival Description - General
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin
Language of description note
Nederlands

Repository Details

Part of the Allard Pierson Repository

Contact:
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland