Skip to main content

Archief van J.W. en J.S. Beekmann

 Fonds
Identifier: UBA620

Scope and Contents

Het archief is vrij volledig. Het grootste deel ervan vormen de 24 werkboeken – een aantal beslaat verschillende jaren – die de periode van 1911 tot 1968 compleet omvatten. Bij elke opdracht staan vermeld de klantnaam, de datum, het aantal gewerkte uren en de prijs, een enkele keer vergezeld van een ontwerpschetsje. Vaker is ook de gevolgde werkwijze, de verfsoort en -kleur en de lettervorm beschreven. Verder zijn er wat de administratie betreft enkele kas- en rekeningboeken en schriften met prijsopgaven. Er is een aantal tekeningen en schetsen bewaard gebleven, waaronder opdrachten voor de Teekenschool voor Kunstambachten, Amsterdam (1908–1915), en ontwerpen voor letter- en decoratiewerk, waaronder priktekeningen. Tenslotte maken enkele niet-papieren werkstukken deel uit van dit archief, waaronder houten paneeltjes.

Dates

  • ca. 1900-ca. 1973
  • Majority of material found within 1911-1968

Creator

Conditions Governing Access

De collectie is toegankelijk voor onderzoek.

Conditions Governing Use

Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam. Het materiaal wordt alleen ter inzage gegeven.

Biographical / Historical

J.W. en J.S. Beekmann waren Amsterdamse letterschilders voor het ‘betere’ segment. Vader Johan Wilhelm (1866–1918) was in 1881 gaan werken bij de Gebr. Douwes. Dat was een vooraanstaande firma, die ook schilderijen restaureerde en inlijstte, en in kunst en foto’s handelde. Zijn leermeester was firmant Evert Douwes, die als penseelschrijver een grote reputatie genoot. In 1906 startte Beekmann een eigen atelier als letter- en decoratieschilder. Zoon Johan Samuel (1895–1986) ging in 1908 bij hem in de leer en schreef zich datzelfde jaar in aan de Teekenschool voor Kunstambachten, een avondopleiding in Amsterdam-West. Na het overlijden van zijn vader in 1918 zette hij de zaak alleen voort. Letterschilders bedienden in de regel alle lagen van de maatschappij. Tot de opdrachtgevers van atelier Beekmann behoorden kunsthandelaren en musea, schildersbedrijven (die zelf geen letterspecialist in huis hadden), ondernemingen en winkels, en particulieren. De opdrachtenportefeuille van vader en zoon Beekmann was breed: van huisnummer tot een heel theater (Theater De la Mar, 1947). De bijzondere voorliefde van junior voor de zogenaamde ‘Amsterdamse schrijfletter’ resulteerde ook in modelborden en publicaties. Hij kreeg aan het eind van zijn carrière enkele grotere restauratieopdrachten; zo retoucheerde hij in 1952 schilderijen in het Paleis op de Dam. Voor de Rijksgebouwendienst heeft hij in 1965 gemarmerd in het Paleis op de Dam en in 1968 meegewerkt aan de restauratie van landhuis Trompenburgh in ’s-Graveland.

Extent

ca. 0,8 meter

Language of Materials

Dutch; Flemish

Abstract in Dutch

J.W. en J.S. Beekmann waren toonaangevende Amsterdamse letterschilders. Hun archief documenteert gedetailleerd de dagelijkse praktijk van de letter- en decoratieschilder. Het is met name interessant voor kunst- en designhistorici.

Abstract in English

J.W. and J.S. Beekmann were prominent Amsterdam lettering artists. Their archive documents in detail the daily practice of the lettering and decorative artist. The archive is of particular interest to art historians and historians of design.

Physical Characteristics and Technical Requirements

Verschillende ontwerpen zijn kwetsbaar en dienen voorzichtig te worden geraadpleegd.

Physical Location

Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam

Immediate Source of Acquisition

Het archief van J.W. en J.S. Beekmann werd in 2018 geschonken door Willem Beekmann, een van de zonen van J.S. Beekmann. Enkele beletterde bordjes zijn in familiebezit gebleven net als twee cahiers van J.S. Beekmann uit 1984 met biografische aantekeningen.

Appraisal

Dit archief is van belang voor designhistorici, en voor degenen die onderzoek doen naar populaire cultuur in Amsterdam.

Accruals

De cahiers met biografische aantekeningen en enkele andere niet-papieren werkstukken zijn door de schenker in een codicil opgenomen voor toekomstige schenking.

Related Materials

Het Archief van J.W. en J.S. Beekmann maakt deel uit van de omvangrijke collecties schriftgeschiedenis, kalligrafie en schrijfonderwijs die bij het Allard Pierson zijn ondergebracht.

Separated Materials

Het Zuiderzeemuseum, Enkhuizen, bezit een door J.W. Beekmann geschilderd letterpaneel uit 1893.

Bibliography

  • Dedalo Carasso. ‘J.S. Beekmann, letterschilder’. In: Ons Amsterdam 36 (1984), nr. 4, p. 92–96. (Interview)
  • Mathieu Lommen. ‘“Wat is de O moeilijk!” De Amsterdamse penseelschrijvers J.W. & J.S. Beekmann’. In: De Boekenwereld 34 (2018), nr. 3, p. 58-64

Processing Information

Het archief is omgepakt in zuurvrije dozen en mappen, waarbij de bestaande, nog ruwe ordening grotendeels is gehandhaafd.

Title
Inventaris van het archief van J.W. en J.S. Beekmann, 1900–1973
Author
Mathieu Lommen
Date
2018
Description rules
International Standard for Archival Description - General
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin
Language of description note
Nederlands

Repository Details

Part of the Allard Pierson Repository

Contact:
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland