Skip to main content

Archief van Martin Kaye

 Fonds
Identifier: UBA616

Scope and Contents

Het archief is niet volledig. Het bevat (incompleet?) het letterdocumentatiesysteem naast een groot aantal (na)getekende alfabetten, persoonlijke foto’s en enige correspondentie. Een 'Aanzet 2e publicatie' is vermoedelijk bedoeld als vervolg op de monografie uit 1985. Verder is er een kleine keuze uit zijn affiches en is er enig productiemateriaal (films) voor het drukken ervan. Tenslotte is er documentatie over het werk van Kaye in de vorm van knipsels en losse tijdschriftnummers.

Dates

  • ca. 1950-1989
  • Majority of material found within 1970-1989

Creator

Language of Materials

Nederlands, Engels

Conditions Governing Access

De collectie is toegankelijk voor onderzoek.

Conditions Governing Use

Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam. Het materiaal wordt alleen ter inzage gegeven.

Biographical / Historical

De Engelsman Martin Kaye (1932-1989) vestigde zich in 1968 in Nederland. Hij had in Londen als letterschilder gewerkt en zich later het zeefdrukken eigen gemaakt. In Amsterdam ging Kaye affiches ontwerpen voor jongerencentrum Lijn 3 (niets van bewaard gebleven) en vervolgens voor Paradiso. Als huisontwerper van dit jonge poppodium ontwierp hij in de periode 1970–83 meer dan duizend affiches. Het zeefdrukken, doorgaans in een oplage van 120 tot 180 exemplaren, gebeurde door hem in de kelder van het gebouw. Ook het verspreiden van de affiches door de stad deed hij zelf. Kaye had een opmerkelijke fascinatie voor de letter en werkte aan een documentatiesysteem van alle bestaande lettertypen. Daarnaast tekende hij zelf alfabetten: nieuwe of varianten op bestaande ontwerpen. Een keuze uit zijn alfabetten verscheen in 1985 onder de titel Facade: AlphaBets etCetera. Op 3 maart 1989, zijn verjaardag, kwam hij in zijn woning om het leven bij een roofoverval.

Extent

ca. 0,7 meter

Abstract in Dutch

Martin Kaye (1932-1989) was in het Amsterdam van de jaren zeventig en tachtig een beeldbepalend afficheontwerper. Zijn archief illustreert met name zijn obsessie voor de letter in al zijn verschijningsvormen; het is interessant voor affiche- en typografiehistorici.

Abstract in English

Martin Kaye (1932-1989) was a distinctive designer of posters in Amsterdam in the 1970s and 1980s. His archive particularly illustrates his obsession with the letter in all its manifestations and is of interest to poster historians and historians of typography.

Physical Characteristics and Technical Requirements

Verschillende ontwerpen zijn kwetsbaar en dienen voorzichtig te worden geraadpleegd.

Physical Location

Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam

Immediate Source of Acquisition

Na de dood van Martin Kaye werd door enkele van zijn Amsterdamse vrienden de stichting The Alphabet Index & Library Martin Kaye opgericht met het doel zijn nalatenschap veilig te stellen. Deze omvatte behalve het volledige grafische oeuvre een typografische bibliotheek en zijn letterdocumentatiesysteem. Namens de stichting schonken Conchita en Peter van der Linde in 2015 (met een aanvulling in 2018) het nog aanwezige archiefmateriaal. Het volledige grafische oeuvre en de bibliotheek maken geen onderdeel uit van deze schenking.

Appraisal

Dit archief is van belang voor affiche- en typografiehistorici, en voor degenen die onderzoek doen naar populaire cultuur in Amsterdam.

Accruals

Het archief is compleet overgedragen.

Related Materials

Het Archief van Martin Kaye is een van de vele ontwerpersarchieven die bij de Bijzondere Collecties zijn ondergebracht.

Separated Materials

Een complete set van circa 1100 Paradiso-posters is door stichting The Alphabet Index & Library Martin Kaye in beheer gegeven aan het Affichemuseum in Hoorn.

Bibliography

  • Peter van Brummelen. ‘Martin Kaye, posterontwerper, plakker en lettergek’. In: Het Parool, 02–05–1998
  • Hub. Hubben. ‘De brutale posters van Martin Kaye’. In: de Volkskrant, 02–11–1985
  • Martin Kaye. Facade: AlphaBets etCetera. Amsterdam, 1985

Processing Information

Het archief is omgepakt in zuurvrije dozen, waarbij de bestaande, nog ruwe ordening grotendeels is gehandhaafd.

Title
Inventaris van het archief van Martin Kaye, ca. 1950–1989
Author
Mathieu Lommen
Date
2018
Description rules
International Standard for Archival Description - General
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin
Language of description note
Nederlands

Repository Details

Part of the Allard Pierson Repository

Contact:
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland