Skip to main content

Archief van Liedertafel "Amstels Werkman"

 Fonds
Identifier: UBA606

Scope and Contents

Het archief bestaat uit notulenboeken, een brievenboek en gedenkboeken naar aanleiding van jubilea van de Liedertafel.

Dates

  • 1900-1937

Creator

Conditions Governing Access

De collectie is toegankelijk voor onderzoek.

Conditions Governing Use

Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam.Het materiaal in deze collectie wordt uitsluitend ter inzage gegeven.

Biographical / Historical

Een Liedertafel is een bijeenkomst van mannelijke zangers. In 1809 bracht Carl Friedrich Zelter in Berlijn een gezelschap van 24 mannen bijeen, vrienden van hem, die allen componist, zanger of dichter waren. Zelter gaf deze vereniging de naam 'Liedertafel', naar analogie van de tafelronde uit de Arthursage. De bijeenkomsten draaiden om gezelligheid en het gezamenlijk zingen van bestaande en door de leden nieuw geschreven composities. Het idee van de Liedertafels kreeg navolging in vele landen, en leidde tot een uitgebreide mannenkoorcultuur van amateurs. In Nederland werd op 15 december 1887 in Amsterdam Liedertafel "Amstels Werkman" opgericht. Op 10 november 1903 werd de organisatie bij Koninklijk Besluit (Staatscourant 09-12-1903, nr. 33) officieel als vereniging erkend, met als doelstelling ‘De zedelijke verheffing van den werkmansstand en het bevorderen van onderlinge vriendschap’. Regelmatig gaf "Amstels Werkman" concerten en deed het mee aan (internationale) zangwedstrijden. Dirigenten waren onder meer Maurice Hageman, A.M. de Jong, Louis Robert, George Robert, Johan Brands en Kees Kef. De vereniging bleef vermoedelijk tot rond 1960 bestaan. Er zijn in Nederland nog steeds Liedertafels actief.

Extent

0,25 meter

Language of Materials

Dutch; Flemish

Abstract in Dutch

Een Liedertafel is een bijeenkomst van mannelijke zangers. Liedertafel "Amstels Werkman" werd op 15 december 1887 opgericht in Amsterdam. Het archief van deze organisatie bestaat uit notulenboeken, een brievenboek en gedenkboeken naar aanleiding van jubilea van de Liedertafel.

Abstract in English

A Liedertafel is a meeting of male singers. Liedertafel "Amstels Werkman" was founded in Amsterdam on 15 December 1887. Its archive consists of minutes books, a letter book and memorial material concerning anniversaries of the Liedertafel.

Physical Location

Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam

Immediate Source of Acquisition

Er zijn geen gegevens over de verwerving bekend.

Accruals

Er worden geen aanvullingen verwacht.

Separated Materials

Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum heeft een geluidsfragment van het zilveren jubileum van Liedertafel "Amstels Werkman": Optreden van de mannen-zangvereniging "Amstels Werkman" onder leiding van dirigent Johan Brands ter gelegenheid van hun 50-jarig jubileum. Zij zingen het slot van François Riga's 'Germinal'. Polygoon Bioscoopjournaal 1937

Het Centraal Museum Utrecht bezit een erepenning Liedertafel "Amstels Werkman", uitgereikt aan het Utrechtsch Mannenkoor Euterpe bij zijn vijfentwintigjarig bestaan in 1921.

Via Delpher zijn diverse vermeldingen in kranten te vinden over Liedertafel "Amstels Werkman".

Bibliography

Processing Information

Het archief is geordend in drie rubrieken: notulen, correspondentie en jubilea.

Title
Inventaris van het archief van Liedertafel "Amstels Werkman", 1900-1937
Author
Emma Binnendijk
Date
2017
Description rules
International Standard for Archival Description - General
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin
Language of description note
Nederlands

Repository Details

Part of the Allard Pierson Repository

Contact:
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland