Boekerij van de Federatie der werkgeversorganisatiën in het boekdrukkersbedrijf
Scope and Contents
De collectie bestaat uit boeken, brochures, losse tijdschriften, (congres)verslagen en naslagwerken en is samengesteld uit vier hoofdcomponenten. Ten eerste bestaat de boekerij uit juridische uitgaven. Dit betreffen boeken en brochures over arbeidsrecht, pensioenrecht, belastingen en de wet op de ondernemingsraden. In de tweede plaats zijn in de boekerij brochures en boeken opgenomen met beschouwingen en commentaren in een breder maatschappelijk perspectief, zoals de verhouding tussen werknemer en werkgever en de plaats van de arbeider en het bedrijfsleven binnen de democratie. Ten derde zijn er in de collectie werken te vinden omtrent de organisatie van personeel, arbeid en bedrijven. Dit zijn boeken en brochures over verschillende ondernemingsvormen zoals de naamloze vennootschap en financieringsconstructies. Evenals boeken over de functionele taakverdeling op de werkvloer en inspraak. Ten vierde bestaat de boekerij uit materialen die inzicht geven in technische aspecten van het boekdrukkersbedrijf. Dit betreffen boeken en brochures over onder andere drukpersen en bindmachines.
Dates
- ca. 1915-1985
- Majority of material found within ca. 1950-1970
Creator
Language of Materials
Nederlands, Engels en Duits
Conditions Governing Access
De collectie is toegankelijk voor onderzoek.
Conditions Governing Use
Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam.
Het materiaal wordt uitsluitend ter inzage gegeven.
Biographical / Historical
De Federatie der Werkgeversorganisatiën in het Boekdrukkersbedrijf bestaat sinds 1920 en werd opgericht in Amsterdam. De Federatie had als doelstelling om haar leden te laten samenwerken en de economische belangen van boekdrukkersbedrijven te behartigen. De Federatie stond aan de wieg van bindende besluiten en collectieve arbeidsovereenkomsten. Voorbeelden hiervan zijn bindende bepalingen omtrent minimumtarieven en tariefverhogingen binnen het boekdrukkersbedrijf. Bij De Federatie waren de volgende bonden aangesloten: de Nederlandse Bond van Boekdrukkerijen, de Rooms-Katholieke Vereniging van Nederlandse Drukkerspatroons en de Bond van Christelijke Drukkerspatroons in Nederland.
Het hoofdkantoor van de Federatie was gevestigd in de Van Eeghenstraat in Amsterdam. Het algemeen hoofdbestuur bestond uit 13 personen. Daarnaast was de Federatie georganiseerd volgens een landelijk netwerk van federatiedistricten. Volgens de statuten moesten deze afdelingen ‘goede collegiale verhoudingen scheppen en in stand houden, adviezen en voorstellen uitbrengen aan het algemeen hoofdbestuur en maatregelen nemen ter behartiging van de economische belangen van de leden van de afdeling’.
In 1969 werd een fusie bereikt tussen de Federatie en de Koninklijke Bond van Steen- en Offsetdrukkerijen. De Federatie verenigde zich in 1970 samen met andere bonden voor grafische ondernemers tot één Koninklijk Verbond van Nederlandse Drukkerijen.
Extent
150 items
Abstract in Dutch
De collectie bestaat uit boeken, brochures, losse tijdschriften en (congres)verslagen. Deze naslagwerken kennen verschillende thema’s zoals de organisatie van personeel en arbeid, bedrijfskunde en juridische vraagstukken binnen en buiten het boekdrukkersvak.
Abstract in English
The collection consists of books, brochures, single periodicals, reports and conference reports. These are reference works on a range of themes, including the organization of staff and work, business management and legal documents from within and outside the printing trade.
Physical Location
Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam
Immediate Source of Acquisition
Het archief is in bruikleen van de Stichting Bibliotheek van het Boekenvak. De Bibliotheek van het Boekenvak werd in 1958 in langdurig bruikleen gegeven aan de Universiteitsbibliotheek Amsterdam.
Appraisal
Over de Federatie der Werkgeversorganisatiën in het Boekdrukkersbedrijf is weinig historische informatie beschikbaar. De boekerij laat zien op welke terreinen de Federatie zich heeft ingezet voor werkgevers in het boekdrukkersbedrijf. Dit zijn juridische, maatschappelijke, bedrijfskundige en technische aspecten (drukpersen en bindmachines) in de boekproductie.
Accruals
Er worden geen aanvullingen verwacht.
Separated Materials
Een kleine verzameling van letterproeven afkomstig uit de bibliotheek van de Federatie der Werkgeversorganisatiën in het Boekdrukkersbedrijf is te vinden in de Collectie letterproeven van de Universiteit van Amsterdam.
Bibliography
- Statuten van de Federatie der werkgeversorganisatiën in het boekdrukkersbedrijf en van de afzonderlijke bonden. Amsterdam, 1961.
Processing Information
Voor zover bekend heeft de collectie na verwerving geen bewerking ondergaan.
- Title
- Beschrijving van de Boekerij van de Federatie der Werkgeversorganisatiën in het Boekdrukkersbedrijf, ca. 1915-1985
- Author
- Tom van der Beek
- Date
- 2021
- Description rules
- Describing Archives: A Content Standard
- Language of description
- Dutch; Flemish
- Script of description
- Latin
- Language of description note
- Nederlands
Repository Details
Part of the Allard Pierson Repository
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland