Skip to main content

Archief van M.D. Frank

 Fonds
Identifier: UBA589

Scope and Contents

Het bedrijfsarchief van de Noord-Hollandsche Uitgevers Maatschappij is in 1970 verloren gegaan. Dit is het persoonlijk archief van M.D. Frank, voor het merendeel bestaande uit accountantsrapporten van de Noord-Hollandsche met enkele (financiële) bijlagen. De exploitatieoverzichten die hierin tot 1965 zijn opgenomen, geven inzicht in het boeken- en tijdschriftenfonds van de uitgeverij. Een klein deel bestaat uit correspondentie van Frank, hoofdzakelijk met betrekking tot zijn werkzaamheden voor de KNUB en de CPNB.

Dates

  • 1937-1975

Creator

Language of Materials

Nederlands

Conditions Governing Access

Voor raadpleging is een bezoekers- of lenerspas van de Universiteitsbibliotheek Amsterdam vereist.

Conditions Governing Use

Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam.

Het materiaal wordt alleen ter inzage gegeven.

Biographical / Historical

Menkes Daniel ('Daan') Frank was van 1936 tot 1972 werkzaam voor de NV Noord-Hollandsche Uitgevers Maatschappij , in het Engels North-Holland Publishing Company. Vanaf 1945 was hij er directeur. De uitgeverij was omstreeks 1931 op initiatief van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) opgericht door Gerrit de Vlugt met het doel de uitgaven van de Akademie te verspreiden.

Onder Franks leiding ontwikkelde de 'Noord-Hollandsche' zich tot een volwaardige uitgeverij. De Nohum, zoals de uitgeverij in latere rapporten wordt afgekort, specialiseerde zich na de oorlog onder leiding van Frank in het uitgeven van (vooral natuur)wetenschappelijke boeken en tijdschriften, waarvan een aanzienlijk deel in het Engels (zoals Nuclear Forces van Léon Rosenfeld en het tijdschrift Nuclear Physics). Hierbij werd hij bijgestaan door leden van de KNAW, zoals de fysici H.B.G. Casimir, J. de Boer en H.C. Brinkman, de wiskundigen L.E.J. Brouwer en E.W. Beth en de econoom J. Tinbergen. Een mijlpaal in de geschiedenis van de uitgeverij was de uitgave van de Opera Omnia van Erasmus, waarvan in 2012 het veertigste deel verscheen.

In 1970 is Frank met zijn uitgeverij in de fusie meegegaan naar Uitgeverij Elsevier. Hier werd hij groepsdirecteur van de holding A.S.P. (Associated Scientific Publishers), Elseviers groep van wetenschappelijke uitgeverijen, lid van de hoofddirectie en twee jaar later lid van de raad van commissarissen. In 1972 trok hij zich terug uit de actieve uitgeverij.

Extent

0.1 meter

Abstract in Dutch

M.D. Frank (1913-1995) was uitgever van (natuur)wetenschappelijke boeken voor de Noord-Hollandsche Uitgevers Maatschappij voor hij in 1970 de overstap maakte naar Uitgeverij Elsevier. Zijn archief bestaat voor het grootste deel uit financiële rapporten.

Abstract in English

M.D. Frank (1913-1995) was a publisher of scientific and natural scientific books for the Noord-Hollandsche Uitgevers Maatschappij before he switched to Elsevier’s Publishers in 1970. His archive chiefly relates to financial reports.

Physical Location

Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam

Immediate Source of Acquisition

Het archief is in 2012 overgedragen aan de Bibliotheek van het Boekenvak. Deze werd in 1958 in langdurig bruikleen gegeven aan de Universiteitsbibliotheek Amsterdam. In 2006 werd de gehele bibliotheek eigendom van de Stichting Bibliotheek van het Boekenvak.

Accruals

Er worden geen aanvullingen verwacht.

Bibliography

  • Cornelis D. Andriesse. Dutch messengers. A history of science publishing, 1930-1980. Leiden & Boston, 2008.

General

Stukken kunnen online worden aangevraagd bij de collectiebeheerder.

Processing Information

In 2016 is een inventaris gemaakt.

Title
Inventaris van het archief van M.D. Frank (1937-1975)
Author
R.F.A. Kuijpers
Date
2017
Description rules
International Standard for Archival Description - General
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin
Language of description note
Nederlands

Repository Details

Part of the Allard Pierson Repository

Contact:
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland