Skip to main content

Archief van Gracia Lebbink

 Fonds
Identifier: UBA584

Scope and Contents

Het archief bevat naast gedrukt materiaal, waaronder boeken en efemeer drukwerk, ook vele ontwerpen in verschillende stadia. Daarnaast is er correspondentie met opdrachtgevers en kunstenaars, en financiële administratie met betrekking tot de productie van drukwerk en de honorering. Verder zijn agenda's en een kaartenmolen (Rolodex) opgenomen. In een documentatiemap zijn recensies en reacties verzameld.

Dates

  • 1986-2003

Creator

Language of Materials

Nederlands en Engels

Conditions Governing Access

Voor raadpleging is een bezoekers- of lenerspas van de Universiteitsbibliotheek Amsterdam vereist.

Conditions Governing Use

Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam.

Het materiaal wordt alleen ter inzage gegeven.

Biographical / Historical

De ontwerper Gracia Lebbink (Geldrop, 9 mei 1963) besloot na de opleiding Athenaeum B grafische vormgeving te gaan studeren aan de Academie Beeldende Kunsten Maastricht. Deze studie zette zij twee jaar later voort aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam, waar zij in 1986 afstudeerde. Na korte tijd parttime in dienst van het Textiel Museum in Tilburg te hebben gewerkt, vestigde zij zich in 1988 als freelance grafisch ontwerper in Amsterdam, meestal werkend met één assistent. Door ziekte werd de bijzondere productieve Lebbink in 2003, veertig jaar oud, gedwongen haar succesvolle ontwerppraktijk te beëindigen.

Lebbink werkte voor vele opdrachtgevers, vooral in de culture sector. In het begin van haar loopbaan speelde Walter Nikkels een belangrijke rol: hij introduceerde haar bij Rudi Fuchs, toen directeur bij het Haags Gemeentemuseum. Lebbinks specialiteiten waren naast boekontwerp ook tentoonstellingsontwerp en huisstijlen. In de jaren tachtig waren er overigens niet veel zelfstandig werkende vrouwelijke grafisch ontwerpers.

Een groot deel van haar tijd besteedde Lebbink aan opdrachten voor (moderne) kunstmusea in de Randstad: het al genoemde Haags Gemeentemuseum, het Museum Boijmans Van Beuningen (Rotterdam) en, in mindere mate, het Stedelijk Museum (Amsterdam). Dat een en dezelfde persoon tegelijkertijd huisontwerper is van verschillende kunstmusea, was en is uitzonderlijk. Lebbink waakte ervoor dat elke instelling zijn eigen grafische identiteit behield, aansluitend bij de inhoudelijke visie van de betreffende directeur.

Extent

ca. 5 meter

Abstract in Dutch

Gracia Lebbink (geboren 1963) was jarenlang een van de toonaangevende grafisch ontwerpers van haar generatie. Zij werkte voor de culturele sector, met name voor musea en andere kunstinstellingen. Het archief geeft een goed beeld van de beroepspraktijk van een grafisch ontwerper aan het eind van de twintigste eeuw. Het is interessant voor design- en kunsthistorici.

Abstract in English

Gracia Lebbink (born 1963) was one of the leading graphic designers of her generation for many years. She worked for the cultural sector, especially museums and other cultural institutions. The archive gives a good impression of the professional activities of a graphic designer at the end of the twentieth century and is of interest to historians of design and art historians.

Physical Characteristics and Technical Requirements

Verschillende ontwerpen zijn kwetsbaar en dienen voorzichtig te worden geraadpleegd.

Physical Location

Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam

Other Finding Aids

Er is een plaatsingslijst beschikbaar in het collectiedossier, alsmede een, op verzoek, door Gracia Lebbink geschreven 'Toelichting bij de collectie Gracia Lebbink'.

Immediate Source of Acquisition

In 2014, toen Gracia Lebbink haar verhuizing uit Amsterdam voorbereidde, kwam er contact tot stand met de Bijzondere Collecties. Twee jaar later werd het archief formeel geschonken.

Appraisal

Het materiaal is in 2015 in overleg met Gracia Lebbink geselecteerd. Er is een ruime keuze gemaakt uit haar grafische oeuvre. In het bijzonder zijn de projectmappen van met name de museale opdrachten bewaard.

Het archief is van belang voor design- en kunsthistorici.

Accruals

Er zijn geen afspraken gemaakt over aanvullingen.

Related Materials

De Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam beheren een aantal archieven van grafisch vormgevers. Zie Nederlands Archief Grafisch Ontwerpers .

General

Stukken kunnen online worden aangevraagd bij de collectiebeheerder.

Processing Information

Het archief van Gracia Lebbink is in 2016 door Mathieu Lommen, na selectie, geordend en beschreven in een plaatsingslijst.

Title
Inventaris van het archief van Gracia Lebbink (1996-2003)
Author
M.M.J.J.P.E. Lommen
Date
2016
Description rules
International Standard for Archival Description - General
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin
Language of description note
Nederlands

Repository Details

Part of the Allard Pierson Repository

Contact:
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland