Skip to main content

Archief van de Universitaire Boekhandel Nederland

 Fonds
Identifier: UBA574

Scope and Contents

Het archief bestaat uit documenten met betrekking tot de boekhandel van Frans Renssen, waaronder archivalia en een aantal foto- en receptieboeken van de winkels in Groningen en Rotterdam. Verder zijn er stukken van Renssen betreffende het boekenvak in ruimere zin, met teksten en voordrachten voor onder andere de Frederik Muller Akademie.

Dates

  • 1960-1995

Creator

Language of Materials

Diverse talen, waaronder Nederlands, Duits, Frans en Engels

Conditions Governing Access

De collectie is toegankelijk voor onderzoek.

Conditions Governing Use

Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam. Het materiaal wordt alleen ter inzage gegeven.

Biographical / Historical

De Universitaire Boekhandel Nederland (UBN), vanaf 1974 UBN/Noording Boek, is ontstaan uit de voortzetting van de in 1887 begonnen Groningse boekhandel Noording. Boekhandel Noording werd in 1936 samengevoegd met de Noord Nederlandsche Boekhandel en in 1960 door eigenaar J.G. Noording verkocht aan Frans Renssen (Arnhem, 1942). Deze maakte er de eerste, uitsluitend in medische boeken en tijdschriften gespecialiseerde boekhandel in Nederland van, aanvankelijk nog onder dezelfde naam. In 1966 opende hij een filiaal in Rotterdam onder de naam Universitaire Boekhandel Nederland, in Groningen voerde de winkel tot 1974 de naam Noording Noord Nederlandse Boekhandel, uit eerbetoon aan de voormalige eigenaar. In 1980 opende Renssen nog een filiaal exacte wetenschappen onder de naam UBN/Science Books, maar in 1985 moest hij het faillissement van de boekhandel aanvragen. Partner Fonteyn Medical Books uit Leuven nam de resterende fondsen van de UBN over. Na zijn afscheid zette Renssen zijn expertise in voor de vakopleiding aan de Frederik Muller Akademie.

Extent

ca. 0,5 meter

Abstract in Dutch

Het archief van de Universitaire Boekhandel Nederland (1960-1985) bestaat uit materiaal afkomstig van Frans Renssen, eigenaar van de eerste uitsluitend medische wetenschappelijke boekhandel in Nederland.

Abstract in English

The archive of the Universitaire Boekhandel Nederland (1960-1985) comprises material provided by Frans Renssen, the owner of the Netherlands’ first academic bookshop to be exclusively specialised in medical publications.

Physical Location

Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam

Immediate Source of Acquisition

Het archief is samen met catalogi in 1996 door Renssen overgedragen aan de Bibliotheek van het Boekenvak. Een tweede deel is verworven in 2012.

Accruals

Er worden geen aanvullingen verwacht.

Separated Materials

Bedrijfsdocumentatie van Noording (OTM: KVB PPA 454:20) en van UBN (OTM: KVB PPA 396:16-18) is eveneens aanwezig bij het Allard Pierson.

Separated Materials

Vakliteratuur uit de bibliotheek van Frans Renssen is in 1986 geschonken aan de Frederik Muller Akademie en omstreeks 1995 met de overdracht van de bibliotheek van de Akademie toegevoegd aan de Bibliotheek van het Boekenvak.

Processing Information

In 2018 is van het archief een inventaris gemaakt op basis van de twee schenkingen.

Title
Inventaris van het archief van de Universitaire Boekhandel Nederland, 1960-1995
Author
R. Kuijpers
Date
2018
Description rules
International Standard for Archival Description - General
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin
Language of description note
Nederlands

Repository Details

Part of the Allard Pierson Repository

Contact:
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland