Skip to main content

Collectie boekhandelstasjes van Sjaak Hubregtse

 Collection
Identifier: UBA570

Scope and Contents

De collectie bestaat uit draagtasjes van verschillende formaten die zijn gemaakt van verschillende materialen zoals papier, plastic en linnen. De tasjes zijn afkomstig van boekhandels, boekenmarkten, uitgevers, bedrijven, stichtingen, musea en organisatoren van literaire evenementen. Ook zijn er tasjes van dagbladen, tijdschriften, bibliotheken, archieven en onderwijsinstellingen. De tasjes zijn enkelzijdig of dubbelzijdig bedrukt met de meest uiteenlopende typografie, bedrijfsnamen, reclame-uitingen, slogans en citaten. De citaten zijn onder meer afkomstig van Nescio, Gerard Reve, James Joyce, Erasmus en Aldous Huxley. Daarnaast zijn er ook enkele schoudertassen, rugtassen, bedrukte papieren zakjes en pakpapier terug te vinden in de collectie.

Dates

  • 1975-2012

Creator

Language of Materials

Nederlands, Engels en Frans

Conditions Governing Access

Het archief is toegankelijk voor onderzoek.

Conditions Governing Use

Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam.

Het materiaal wordt uitsluitend ter inzage gegeven.

Biographical / Historical

Jacobus Cornelis (Sjaak) Hubregtse (1944-2007) was Neerlandicus en docent aan de Frederik Mulleracademie, een opleiding voor uitgever, bibliothecaris en documentalist, later aan het Instituut voor Media en Informatie Management aan de Hogeschool van Amsterdam. Hij werd vooral bekend als specialist van het werk van Gerard Reve en als verzamelaar van Reviana. Behalve over Reve publiceerde Hubregtse over typografie en boekgeschiedenis, in het bijzonder over Nederlandse pockets. Hubregtse was een actief verzamelaar van boeken en aanverwant materiaal over Nederlandse literatuur en boek(handels)geschiedenis.

Extent

1,5 meter

Abstract in Dutch

De collectie boekhandelstasjes is verzameld door Jacobus Cornelis (Sjaak) Hubregtse (1944-2007). Na zijn overlijden zijn nog enkele recentere materialen toegevoegd. De collectie bestaat uit draagtasjes van verschillende materiaalsoorten zoals papier, plastic en linnen die afkomstig zijn van boekhandels, boekenmarkten, uitgevers, (grafische) bedrijven, stichtingen, musea, organisatoren van literaire evenementen, dagbladen, tijdschriften, bibliotheken, archieven en onderwijsinstellingen. De tasjes zijn bedrukt met uiteenlopende typografie, bedrijfsnamen, reclame-uitingen, slogans en citaten. De veelal kleurrijk geïllustreerde tasjes geven een tijdsbeeld van de promotionele activiteiten vanuit de boekhandel.

Abstract in English

The book bags collection was started by Jacobus Cornelis (Sjaak) Hubregtse (1944-2007) and supplemented with a few more recent materials after his death. The collection consists of carrier bags made of different materials such as paper, plastic and linen, as provided by bookshops, book fairs, graphic and other companies, private foundations, museums, organizers of literary events, newspapers, periodicals, libraries, archives and educational institutions. The bags show a wide variety of typography, company names, commercial advertising, slogans and quotes. The often colourfully illustrated bags characterize the book trade’s promotional activities over the years.

Arrangement

De collectie is als volgt geordend naar herkomst: de draagtasjes en materialen afkomstig van boekhandels zijn bij elkaar in dozen opgeborgen en alfabetisch geordend op naam van boekhandel. De tasjes van musea, uitgevers en grafische bedrijven zitten in aparte dozen en zijn ook alfabetisch op naam geordend per rubriek. Tasjes van bibliotheken, archieven, boekenmarkten en tijdschriften zijn samengevoegd in één archiefdoos per categorie bij elkaar.

Physical Location

Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam

Immediate Source of Acquisition

Sjaak Hubregtse heeft tijdens zijn leven boekhandelstasjes verzameld en aan de Universiteitsbibliotheek geschonken. Na zijn overlijden in 2007 zijn er aanvullingen geweest. Tot circa 2012 zijn boekentasjes verzameld en toegevoegd aan de collectie vanuit de Universiteitsbibliotheek.

Appraisal

Deze collectie is uniek in Nederland omdat het om één specifieke uiting van promotie voor boeken en het boekenvak gaat die nergens elders is verzameld. De veelal kleurrijk geïllustreerde tasjes geven een tijdsbeeld van de promotionele activiteiten vanuit de boekhandel.

Accruals

Er worden geen aanvullingen verwacht.

Separated Materials

Het Allard Pierson beheert ook een collectie pocketseries van Sjaak Hubregtse (UBA421 Collectie Sjaak Hubregtse).

Processing Information

Na verwerving is een plaatsingslijst gemaakt, en zijn de draagtasjes verpakt in zuurvrije dozen en voorzien van tussenvellen vloeipapier.

Title
Beschrijving van de collectie boekhandelstasjes van Sjaak Hubregtse, 1975-2012
Author
Tom van der Beek
Date
2022
Description rules
Describing Archives: A Content Standard
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin
Language of description note
Nederlands

Repository Details

Part of the Allard Pierson Repository

Contact:
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland