Skip to main content

Archief van Boekhandel, Antiquariaat en Uitgeverij C.P.J. van der Peet

 Fonds
Identifier: UBA567

Scope and Contents

Een groot deel van het archief bestaat uit productiedossiers van uit te geven publicaties, met werk van schrijvers, vertalers, illustratoren en vormgevers, onder wie Mies Bouhuys, Wim Bijmoer, Remco Campert, Pierre H. Dubois, Jean Dulieu, Jacques Gans, Albert Helman, Lucebert, Hanny Michaelis, Leo Schatz, Wouter Keja, en C.A.B. Bantzinger. Het archief bevat een groot aantal originele illustraties, omslagontwerpen en cliché’s. Het archief bevat een grote collectie met de hand bijgeschreven antiquariaatscatalogi en gegevens rond aanbiedingen en bestellingen van titels van het antiquariaat. De (financiële) bedrijfsvoering is minder goed gedocumenteerd.

Dates

  • 1861-1987
  • Majority of material found within 1948-1983

Creator

Language of Materials

Nederlands, Indonesisch, Engels

Conditions Governing Access

De collectie is toegankelijk voor onderzoek.

Conditions Governing Use

Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam. Het materiaal wordt alleen ter inzage gegeven.

Biographical / Historical

Cornelis Petrus Joseph van der Peet (1908-1983) richtte in 1948 in Amsterdam de N.V. Boekhandel en Uitgeverij De Moderne Boekhandel op. In 1949 werd deze overgenomen door de N.V. Moderne Boekhandel Indonesia. In 1950 richtte hij daarnaast weer de N.V. Moderne Boekhandel op. In de praktijk betekende dit dat de boeken in Nederland door De Moderne Boekhandel werden uitgegeven, de boeken in Indonesië door De Moderne Boekhandel Indonesia, welke naam later werd veranderd in Penerbitan dan Balai Buku Indonesia. Zowel in Indonesië als in Amsterdam en Haarlem bezat Van der Peet boekhandels. In 1956 werd de naam De Moderne Boekhandel veranderd in Boekhandel, Antiquariaat en Uitgeverij C.P.J. van der Peet en werden de Indonesische activiteiten gestaakt. In 1954 nam Van der Peet Uitgeverij De Spieghel over, nadat de uitgeverijen al sinds 1950 steeds meer samenwerkten. Gedurende enige tijd werden titels onder beide namen uitgegeven. Sinds 1937 had De Spieghel met de Vlaamse uitgeverij Kosmos co-edities uitgegeven. Vanaf 1967 richtte Van der Peet zich helemaal op het antiquariaat, gevestigd in de Nieuwe Spiegelstraat in Amsterdam. Na zijn dood in 1983 werd het bedrijf voortgezet door zijn vrouw Cornelia Maria Francisca Schelfhout (1928-1986), die zich specialiseerde in Japanse prenten. Toen het bedrijf in 1987 werd opgeheven nam haar dochter Lot Ariëns Kappers-van der Peet dat terrein over in het antiquariaat Ariëns Kappers, gevestigd in dezelfde Nieuwe Spiegelstraat. Het archief bevat tevens stukken van de Stichting Fama Fraternitatis, opgericht in 1958, waarvan Van der Peet in 1974 directeur werd. Deze stichting gaf maçonnieke werken uit en stond helemaal los van Boekhandel, Antiquariaat en Uitgeverij C.P.J. van der Peet.

Extent

ca. 19 meter

Abstract in Dutch

C.P.J. van der Peet richtte eind jaren veertig in Indonesië en Amsterdam boekhandels en uitgeverijen op. Hij richtte zich in Indonesië op boeken voor het onderwijs en in Nederland op kinderboeken, dichtbundels en non-fictie. Vanaf 1956 was hij alleen nog in Nederland actief en startte hij ook een antiquariaat. Vanaf 1967 beperkte hij zijn activiteiten tot het antiquariaat. Het archief bevat veel productiedossiers van uit te geven publicaties, met werk van bekende schrijvers en illustratoren uit de periode 1949-1967, en is daarmee van belang voor het literair-historisch onderzoek naar die periode. Daarnaast bevat het archief een waardevolle selectie met de hand bijgeschreven antiquariaatscatalogi.

Abstract in English

In the late 1940s, C.P.J. van der Peet established bookshops and publishing houses in Indonesia and in Amsterdam. In Indonesia he focused on books for the education market and in the Netherlands on children’s books, poetry volumes and non-fiction. From 1956 he was only active in the Netherlands, where he also began an antiquarian book business. From 1967 he devoted his attention exclusively to his rare bookshop. The archive contains a great number of production files of books that were scheduled to be published, including works by well-known authors and illustrators from the years 1949-1967, making it an important source for literary-historical research into the period. In addition the archive contains a valuable selection of annotated antiquarian catalogues.

Arrangement

De originele ordening is zo veel mogelijk aangehouden. Losse stukken zijn toegevoegd aan bestaande dossiers.

Physical Location

Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam

Immediate Source of Acquisition

In 1987 werd het archief ter beschikking gesteld aan de Bibliotheek van het Boekenvak, die sinds 1958 in langdurig bruikleen was van de Universiteitsbibliotheek Amsterdam. In 2006 ging de Bibliotheek van het Boekenvak over in eigendom van een stichting onder dezelfde naam.

Appraisal

Het archief is van belang voor literair-historisch onderzoek naar de jaren 1945-1966, met name – maar zeker niet alleen - op het gebied van de jeugdliteratuur, en voor onderzoek naar Nederlands uitgeefbeleid in Indonesië in de periode 1948-1956. Daarnaast was het bedrijf een belangrijk antiquariaat van 1959-1986, ook internationaal.

Accruals

Er worden geen aanvullingen verwacht.

Related Materials

Bij het Literatuurmuseum te Den Haag bevinden zich enkele brieven van de uitgeverij aan letterkundigen en uitgeverijen.

Bibliography

  • P.J. Buijnsters, Geschiedenis van het Nederlandse antiquariaat, Nijmegen 2007.
  • A. Gerits, ‘In memoriam C.P.J. van der Peet’, in Boekblad 151 (1984) 2, p. 12.
  • N. Heimeriks en W. van Toorn, ‘De twintigste eeuw’, in De hele bibelebontse berg. De geschiedenis van het kinderboek in Nederland en Vlaanderen (red. H. Bekkering), Amsterdam 1989, p. 627-635.
  • Eduard J.J.M. Kimman, Indonesian Publishing. Economic organizations in a langganan society, Baarn 1981.
  • Elly Nannings-Roozenburg, ‘Er staat C.P.J. van der Peet boven, dus het is wel goed. Een interview met C.P.J. van der Peet’, En nu over jeugdliteratuur 10 (1983), 2 p. 53-55.
  • Inge de Wilde, Uitgeverij De Spieghel. Over de uitgeefsters Tine van Klooster en Koos Schregardus Eelde 2005.

Processing Information

Het archief is omgepakt in zuurvrij materiaal, originele tekeningen en foto’s zijn in aparte mapjes/hoesjes verpakt. Doubletten van typoscripten en folders zijn verwijderd, evenals financiële stukken die op een hoger niveau verantwoord zijn.

Title
Inventaris van Boekhandel, Antiquariaat en Uitgeverij C.P.J. van der Peet (1861-1987)
Author
Marsha Keja
Date
2018
Description rules
International Standard for Archival Description - General
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin
Language of description note
Nederlands

Repository Details

Part of the Allard Pierson Repository

Contact:
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland