Skip to main content

Archief van R.W.P. de Vries

 Fonds
Identifier: UBA564

Scope and Contents

Het archief bestaat uit drie versierde portefeuilles waarin krantenartikelen, uitnodigingen, gelukstelegrammen en brieven van collega's uit het boekenvak zijn verzameld, ter gelegenheid van het 40-jarig en 50-jarig jubileum van het boekhandelaarschap van De Vries en ter viering van zijn zeventigste verjaardag. Van een vierde portefeuille is alleen de inhoud bewaard gebleven. Daarnaast bevat het stukken over de organisatie en afhandeling van de veilingen door de firma R.W.P. de Vries van de collectie Nijland in 1911 en de collectie Coenen van 's Gravesloot in 1918.

Dates

  • 1905-1915

Creator

Language of Materials

Diverse talen waaronder Nederlands, Frans en Duits

Conditions Governing Access

Voor raadpleging is een bezoekers- of lenerspas van de Universiteitsbibliotheek Amsterdam vereist.

Conditions Governing Use

Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam.

Het materiaal wordt alleen ter inzage gegeven.

Biographical / Historical

Reinier Willem Petrus de Vries (1841-1919) was de jongste zoon van Jan de Vries (1789-1859). Deze Jan de Vries was boekhandelaar en uitgever in de firma Ten Brink & De Vries, eerst met zijn oom Jan ten Brink Gerritzoon (1757-1846), later met zijn zonen Jeremias en Rubertus. R.W.P. de Vries begon zijn loopbaan als boekhandelaar en veilinghouder in 1865 met de overname van het antiquariaat van C. Weddepohl in Amsterdam. In 1871 werd hij deelgenoot in de firma van Ten Brink & De Vries en in 1883 ging hij een vennootschap aan met J.W. Schleyer en P. Kraaij tot het houden van fondsveilingen (waaronder die van Höveker, Hugo Suringar en S. en W.N. van Nooten). De firma R.W.P. de Vries werd in 1934 door Menno Hertzberger geliquideerd.

Het belang van R.W.P. de Vries ligt vooral in zijn bestuurslidmaatschap van de Vereeniging ter bevordering van de belangen des Boekhandels tussen 1890 en 1903 en in zijn voorzitterschap in 1908 en 1909. Als bibliothecaris van de Vereeniging (1878-1912) maakt hij zich sterk voor het onder de aandacht brengen van het boekenvak, mede door zijn bijdragen aan het Nieuwsblad van den Boekhandel.

Extent

4 items

Abstract in Dutch

R.W.P. de Vries (1841-1919) was boekhandelaar-veilinghouder en lange tijd bestuurslid van de Vereeniging ter bevordering van de belangen des Boekhandels. Het archief bestaat uit huldeblijken en andere documenten omtrent de jubileumvieringen van het boekhandelaarschap van De Vries, alsmede stukken over de afwikkeling van collectieveilingen.

Abstract in English

Bookseller and auctioneer R.W.P. de Vries (1841-1919) was a long-standing member of the board of the Vereeniging ter bevordering van de belangen des Boekhandels (association for the promotion of booksellers’ interests). The archive consists of written tributes and other documents relating to the jubilees of De Vries as a bookseller, as well as documents on the completion of auctions of collections.

Physical Location

Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam

Custodial History

De datum van verwerving van het archief is onbekend.

Immediate Source of Acquisition

Het archief maakt deel uit van de Bibliotheek van het Boekenvak. Deze werd in 1958 in langdurig bruikleen gegeven aan de Universiteitsbibliotheek Amsterdam. In 2006 werd de gehele bibliotheek eigendom van de Stichting Bibliotheek van het Boekenvak.

De datum van verwerving van het archief door de KVB-bibliotheek is onbekend.

Accruals

Er worden geen aanvullingen verwacht.

Related Materials

Het archief maakt deel uit van het bruikleen van de Stichting Bibliotheek van het Boekenvak . Hiertoe behoort ook het archief van de firma Ten Brink & De Vries . Een aantal afzonderlijke brieven van R.W.P. de Vries bevindt zich in van de brievencollectie van de Bibliotheek van het Boekenvak: Catalogus der bibliotheek van de Koninklijke Vereeniging ter bevordering van de belangen des Boekhandels te Amsterdam, deel 10: Catalogus van de brieven geschreven vóór 1900 uit de collectie Prospectussen en personalia. Amsterdam, 1997.

Bibliography

  • D. Smit. Onze Uitgevers (R.W.P. de Vries). In: Den Gulden Winckel 4e jrg., no. 4. [Baarn], 15-04-1905.
  • J.F.M. Sterck. Levensbericht van R.W.P. de Vries. In: Levensberichten der Maatschappij der Nederlandsche Letterkunde 1920-21. Leiden, 1921.
  • Piet J. Buijnsters. Geschiedenis van het Nederlandse antiquariaat. Nijmegen, 2007, p. 74-78, passim.

General

Stukken kunnen online worden aangevraagd bij de collectiebeheerder.

Processing Information

Het archief is in 2016 ontsloten.

Title
Inventaris van het archief van R.W.P. de Vries (1905-1915)
Author
R.F.A. Kuijpers
Date
2016
Description rules
International Standard for Archival Description - General
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin
Language of description note
Nederlands

Repository Details

Part of the Allard Pierson Repository

Contact:
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland