Skip to main content

Collectie Van Lindonk

 Collection
Identifier: UBA563

Scope and Contents

De collectie bevat ongeveer 400 publicaties die door Van Lindonk Special Projects op bestelling werden gemaakt voor bedrijven, instellingen en organisaties. Het varieert van jubileumboeken tot jaarverslagen, van nieuwjaarsgeschenken tot biografieën. Deze collectie bevat een flink aandeel van het totale geproduceerde fonds.

Dates

  • 1962-2013

Creator

Language of Materials

Nederlands

Conditions Governing Access

De collectie is toegankelijk voor onderzoek.

Conditions Governing Use

Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam.

Het materiaal wordt alleen ter inzage gegeven.

Biographical / Historical

Peter van Lindonk (1936-2013) was een Nederlands uitgever, spreekstalmeester en creatief denker. Hij begon in 1962 zijn boekproductiebedrijf Van Lindonk (sinds circa 1988 onder de naam Van Lindonk Special Projects) en maakte op bestelling boeken voor bedrijven, organisaties, instellingen en particulieren. Dat kon variëren van jaarverslagen tot jubileumboeken, van nieuwjaarsgeschenken tot biografieën. Van Lindonk zorgde zelf voor een auteur en verzorgde de vormgeving en de druk van de boeken. Het hele proces werd betaald door de besteller, maar bepaald door Van Lindonk. Ter gelegenheid van het veertigjarig jubileum van Van Lindonk Special Projects in 2002 werd een gedeelte van het fonds van de uitgeverij ondergebracht bij de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam en opgenomen in de collectie. Hierover werd van 17 oktober 2003 tot 23 januari 2004 de tentoonstelling ‘40 jaar boeken in opdracht’ georganiseerd. Sinds 2007 is Elise de Bres de nieuwe uitgever. De naam van het bedrijf werd veranderd in Van Lindonk & De Bres Special Projects.

Extent

ca. 400 items

Abstract in Dutch

De weduwe Nelleke van Lindonk schonk in 2013 na het overlijden van haar man, Peter van Lindonk (1936-2013), vrijwel alle boeken die ooit door zijn bedrijf Van Lindonk Special Projects geproduceerd zijn.

Abstract in English

Nelleke van Lindonk, the widow of publisher and ringmaster Peter van Lindonk (1936-2013) donated virtually all books that were produced by his company, Van Lindonk Special Projects, in 2013.

Physical Location

Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam

Immediate Source of Acquisition

Het fonds is in 2013 door de weduwe van Van Lindonk geschonken aan de Bijzondere Collecties. Een gedeelte van het fonds was al eerder in de catalogus van de Universiteitsbibliotheek opgenomen in verband met het veertigjarig jubileum van Van Lindonk Special Projects en de tentoonstelling die daarover werd georganiseerd.

Appraisal

Aan de hand van jubileumboeken en andersoortige gelegenheidspublicaties die Van Lindonk Special Projects op bestelling maakte en die niet in de vrije handel verkrijgbaar waren, krijgen we zicht op de diversiteit van dit boekproductiebedrijf.

De schenking van 2013 bestond uit 4 meter gesorteerd materiaal. Omdat een deel van het fonds al in 2002 bij de Universiteitsbibliotheek (UB) was ondergebracht, zijn alleen de titels toegevoegd die de UB nog niet eerder had gecatalogiseerd.

Accruals

Er worden geen aanvullingen verwacht.

Separated Materials

Het Archief van Peter van Lindonk werd in 2017 aan de Bijzondere Collecties geschonken.

Bibliography

  • Peter van Lindonk (Wikipedia)
  • Van Lindonk & De Bres special projects - Meer dan boeken... (vldb.nl)
  • Mathieu Lommen, ‘Books & printing in the Netherlands 2003’ in Quaerendo, Vol. 36, Issue 4 (Jan 2006), p. 319–331
  • Martijn Meijer, ‘'Een boek is gereedschap voor een bedrijf' ; Opdrachtboeken van Peter van Lindonk tentoongesteld’ in NRC Handelsblad, 18 oktober 2003, Kunst, p. 9

Processing Information

De Collectie Van Lindonk werd deels na het jubileum van 2002 en deels in 2016 gecatalogiseerd.

Title
Beschrijving van de Collectie Van Lindonk (1962-2013)
Author
J. van Waterschoot
Date
2022
Description rules
Describing Archives: A Content Standard
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin
Language of description note
Nederlands
Edition statement
Eerste versie 2016, tweede herziene versie 2022

Repository Details

Part of the Allard Pierson Repository

Contact:
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland