Skip to main content

Collectie Rie Reinderhoff

 Collection
Identifier: UBA561

Scope and Contents

De collectie bevat door Rie Reinderhoff geïllustreerde school- en kinderboeken en brochures, werktekeningen (in potlood en inkt), oorspronkelijke tekeningen en aquarellen voor boekbanden, illustraties, kalenders, wenskaarten en een affiche. Rie Reinderhoff werkte op freelancebasis als illustratrice voor uitgeverijen. Daarnaast maakte zij illustraties voor tijdschriften en voor het dagblad Trouw.

Dates

  • 1930-1991
  • Majority of material found within 1930-1960

Creator

Language of Materials

Nederlands

Conditions Governing Access

De collectie is toegankelijk voor onderzoek.

Conditions Governing Use

Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam.

Het materiaal wordt alleen ter inzage gegeven.

Biographical / Historical

Marie Louise (Rie) Reinderhoff werd in 1903 in Den Haag geboren en overleed daar in 1991. Na haar eerste opdracht, in 1930, het illustreren van een schoolboekje, richtte zij zich op de illustratie. Zij was autodidact want afgezien van een paar maanden tekenles heeft ze geen kunstzinnige opleiding gevolgd. Rie Reinderhoff werkte voor verschillende uitgevers en illustreerde schoolboekjes, kinderboeken, romans en sprookjes. Verder tekende ze voor kalenders en briefkaarten, leverde illustraties voor het dagblad Trouw en modeontwerpen voor het tijdschrift De vrouw en haar huis.

Extent

7 meter

Abstract in Dutch

Rie Reinderhoff (1903-1991) werkte op freelancebasis als illustratrice voor uitgeverijen, van tijdschriften en van het dagblad Trouw. De collectie bevat tekeningen en aquarellen van haar hand en door haar geïllustreerde boeken en brochures.

Abstract in English

Rie Reinderhoff (1903-1991) was a freelance illustrator working for publishers, magazines and the Dutch newspaper Trouw. The collection includes her designs in original form and in books and brochures.

Physical Location

Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam

Other Finding Aids

  1. Catalogus van de Universiteit van Amsterdam
  2. Een plaatsingslijst voor dat deel van de collectie dat niet wordt gecatalogiseerd, is beschikbaar in het collectiedossier.

Immediate Source of Acquisition

De exacte datum van verwerving, in de tweede helft van de twintigste eeuw, is niet bekend.

Accruals

Er zijn geen aanvullingen te verwachten.

Bibliography

  • M. van Wijk. Rie Reinderhoff. In: Lexicon van de jeugdliteratuur. Den Haag, 1986.
  • L. van Duuren, R. Klompmaker. Nederlandse illustrators van prentbriefkaarten. Soest, 2004.

General

Gecatalogiseerde boeken en brochures kunnen worden aangevraagd via de Catalogus van de Universiteit van Amsterdam. De andere stukken kunnen online worden aangevraagd bij de collectiebeheerder.

Processing Information

De oorspronkelijke tekeningen en losse illustraties zijn in 2009 geordend en voor zover nodig uit hun lijst gehaald en opgeknapt. Van dit materiaal is een plaatsingslijst gemaakt. De boeken en brochures zijn opgenomen in de catalogus van de Universiteitsbibliotheek Amsterdam.

Title
Beschrijving van de collectie Rie Reinderhoff (1930-1991)
Author
J.J. Mammen
Date
2016
Description rules
International Standard for Archival Description - General
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin
Language of description note
Nederlands

Repository Details

Part of the Allard Pierson Repository

Contact:
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland