Skip to main content

Collectie Robert Jonas

 Collection
Identifier: UBA557

Scope and Contents

Het materiaal bestaat met name uit losse omslagontwerpen. Het gaat in de meeste gevallen om (proef)drukken van (ongevouwen) paperback- en hardcoveromslagen, deels in de mapjes waarin Jonas deze bewaarde. Er is ook een originele presentatiemap, met een selectie van omslagen. Verder bevinden zich enkele originelen in deze collectie, waaronder het op hout geschilderde omslagontwerp voor God's Little Acre (Penguin 581, 1946), door Jonas gesigneerd voor Schreuders op 16 november 1979.

Dates

  • ca. 1938-ca. 1970
  • Majority of material found within 1945-1955

Creator

Language of Materials

Engels

Conditions Governing Access

Voor raadpleging is een bezoekers- of lenerspas van de Universiteitsbibliotheek Amsterdam vereist.

Conditions Governing Use

Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam.

Het materiaal wordt alleen ter inzage gegeven.

Biographical / Historical

De Amerikaan Robert Jonas (1907–1997) geniet vooral bekendheid als ontwerper van boekomslagen, met name voor pockets. Hij studeerde aan Fawcett Art School (de latere Newark School of Industrial Art) in Newark, New Jersey, en New York University in New York City. In de jaren veertig en vijftig was uitgeverij New American Library (Penguin, Pelican, Signet en Mentor Books) zijn belangrijkste opdrachtgever, met name voor Mentor, de non-fictieserie. Zijn bekendste omslag is dat voor God's Little Acre (1946) van Erskine Caldwell. Tot Jonas' andere opdrachtgevers behoorden onder meer de uitgevers Macmillan, Crown, Dial Press, Viking, Arc Books en Frederick Ungar. Later probeerde hij – vergeefs – een carrière als kunstfotograaf op te bouwen.

Extent

0.2 meter

Abstract in Dutch

Een collectie van omslagontwerpen, afkomstig uit de nalatenschap van de Amerikaanse ontwerper Robert Jonas, die zich gespecialiseerd had in non-fictiepocketboeken. Het gaat in de meeste gevallen om (proef)drukken van (ongevouwen) paperback- en hardcoveromslagen, plus enkele originelen. Een presentatiemap bevat een door Jonas zelf gemaakte selectie uit zijn grafische oeuvre. De verzameling is door Piet Schreuders aan de Bijzondere Collecties geschonken.

Abstract in English

A collection of cover designs from the estate of the American designer Robert Jonas, who specialised in non-fiction pocket books. The archive mainly consists of print proofs and prints of unfolded paperback and hardcover book covers, plus a few originals. One portfolio map contains a sample from his graphic oeuvre selected by Jonas himself. The collection was donated to Special Collections by Piet Schreuders.

Physical Location

Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam

Other Finding Aids

Een voorlopige inventaris is beschikbaar in het collectiedossier.

Custodial History

Deze collectie werd merendeels in 1999 door Yvonne Pisacane, dochter van Jonas' partner Lisl Weiszkopf Jonas, geschonken aan Piet Schreuders, grafisch ontwerper en vakauteur. Sommige stukken waren al eerder door Jonas zelf aan Schreuders overgedragen.

Immediate Source of Acquisition

Piet Schreuders schonk dit materiaal in april 2016 aan de Bijzondere Collecties. In oktober 2015 bracht hij hier al zijn collectie boekomslagen van George Salter onder.

Appraisal

Robert Jonas was in de jaren veertig en vijftig een belangrijk en origineel ontwerper van non-fictie pocketomslagen, die in hoge oplages op de markt kwamen. Voor zijn symbolische omslagen ontstond in de 21ste eeuw hernieuwde belangstelling.

Accruals

De collectie is compleet overgeleverd.

Related Materials

Omslagontwerpen voor Amerikaanse pockets zijn ook vertegenwoordigd in de collectie George Salter . Nederlandse boekomslagen zijn onder meer te vinden in het Grafisch Archief Querido en in de collectie Ron van Roon .

Bibliography

General

Stukken kunnen online worden aangevraagd bij de collectiebeheerder.

Processing Information

Na de verwerving is een voorlopige inventaris gemaakt. Deze bevindt zich in het collectiedossier.

Title
Inventaris van de collectie Robert Jonas (circa 1938-circa 1970)
Author
M.M.J.J.P.E. Lommen
Date
2016
Description rules
International Standard for Archival Description - General
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin
Language of description note
Nederlands

Repository Details

Part of the Allard Pierson Repository

Contact:
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland