Skip to main content

Collectie Theo Hoogstins

 Collection
Identifier: UBA549

Scope and Contents

De collectie bestaat uit foto's, documentatie, bladmuziek, audio en beeld.

  1. Foto's van verschillende groepen door verschillende fotografen. Daarnaast een serie portretten van bandleden door fotograaf Hans Pattist.
  2. Documentatie van verschillende bands, waaronder Triodus, Triosonic, Theo Hoogstins Octet en De Boventoon. Daarnaast is er documentatie van het Rotterdams Jazz Project en projecten waarbij teksten van James Purdy en Federico García Lorca op muziek zijn gezet. Daarnaast biografische informatie, setlijsten en notitieblokken met (eerste) ideeën.
  3. Bladmuziek bestaat uit 130 partituren (veelal met partijen) van Hoogstins' eigen composities.
  4. Niet-commerciële opnamen op verschillende dragers.
  5. Een registratie op video van de film In kille sferen waarvoor Hoogstins de muziek componeerde. Daarnaast beeldmateriaal op vier dvd's van verschillende groepen en projecten.

Dates

  • ca. 1980-2003

Creator

Language of Materials

Nederlands

Conditions Governing Access

De collectie is beperkt openbaar: voor raadpleging is toestemming van vereist van de collectiebeheerder.

Conditions Governing Use

Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam.

Het materiaal wordt alleen ter inzage gegeven.

Biographical / Historical

Theo Hoogstins, geboren 25 mei 1955 in Kollum, genoot een klassieke opleiding contrabas aan het Stedelijk Conservatorium in Groningen bij Peter Korpershoek en in Sienna bij Franco Petracchi en is zich na zijn opleiding gaan toeleggen op het spelen en componeren van jazz en geïmproviseerde muziek.

De componist/bassist ontving in 1987 op het NOS-Jazzfestival in de Meervaart te Amsterdam de compositieprijs. In 1990 werd hem op het Middelsee Jazztreffen in Leeuwarden de solistenprijs toegekend.

In zijn composities is zijn klassieke achtergrond duidelijk hoorbaar, daar hij elementen en compositietechnieken uit de modern-klassieke muziekhistorie gebruikt, zoals dodecafonie, polyritmiek, bitonaliteit en de toonklok van Peter Schat, waarover hij een artikel publiceerde in Jazzfreak (mei/juni 1994). Zijn compositorische activiteiten worden ondersteund door het Fonds voor de Scheppende Toonkunst. Door op zijn eigen wijze het westerse muzikale erfgoed te integreren in de jazz, heeft hij een eigentijdse stijl doen ontstaan, waarbinnen veel ruimte is voor musici om zich solistisch te profileren.

Op het door de groep Times opgerichte platenlabel 'Disckus Records' nam hij zijn eerste elpee op in 1987. In 1993 presenteerde hij in het Concertgebouw in Amsterdam de cd Ear opener van zijn octet met onder anderen Eric Vloeimans, Ben Herman, Peggy Larson en Larry Fishkind, en in 1995 produceerde hij de cd De Boventoon o.l.v. Herman de Wit en Theo Hoogstins, waarop ook vier van zijn composities te horen zijn.

Hij maakte van 1995 tot 1998 deel uit van Triosonic met Ferdi Schukking en Menno de Bruin/Ruud van Helvert, waarmee hij twee cd's opnam. Met zijn orkesten Hoogstins 5, Het Theo Hoogstins Octet en De Boventoon was hij reeds te horen op alle grote jazzpodia. Verder is hij als componist/bassist actief in diverse orkesten en te horen op diverse cd's.

In 1997 en 1999 dirigeerde hij het Rotterdam Jazz Project, waarvoor hij in opdracht van het Fonds voor de Scheppende Toonkunst de Victory Boogie Woogie schreef. In het jaar 2000 nodigde dit orkest hem opnieuw uit voor een project; ook ontving hij weer een compositieopdracht voor het orkest.

Sinds de zomer van 1998 was hij actief met Triodus, een pianotrio met Egmond de Bruijne en Pepijn van den Boogaard, waarmee hij zowel eigen werk speelde als standards uit het wereldrepertoire.

Naast zijn werk als uitvoerend musicus was Hoogstins als leider betrokken bij vele workshops en workshoporkesten in Gouda, Den Helder, Amsterdam, Rotterdam, Enkhuizen en elders. Zo was hij jarenlang zowel verbonden aan De Boventoon als aan de Oktopedians, orkesten die ontstaan zijn uit de workshop van Herman de Wit in het Bimhuis. Daarnaast was Hoogstins als gastdocent compositie verbonden aan het Utrechts conservatorium.

In 1997/1998 zette hij de gedichtenbundel The Brooklyn Branding Parlors van James Purdy op muziek.

Theo Hoogstins overleed op 4 maart 2003.

Extent

3 meter

Abstract in Dutch

Theo Hoogstins heeft zich na de voltooide opleiding contrabas aan het conservatorium toegelegd op het componeren en spelen van jazz en geïmproviseerde muziek. Sinds de jaren 1980 speelde hij in verschillende groepen en schreef muziek voor verschillende projecten. Daarnaast was hij actief als leider van workshops. Het archief bevat zijn composities, opnamen (zowel audio als video) van de muziekgroepen en documentatie betreffende verschillende projecten.

Abstract in English

After studying double bass on the conservatory Theo Hoogstins decided to focus on playing and composing jazz and improvisation. Since the eighties he played in different groups and projects, for which he usually composed the music. He also was working as leader of workshops. The archives consists of his composition, recordings of his music en documentation about his different groups and projects.

Arrangement

De collectie is geordend en beschreven in een inventaris.

Physical Location

Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam

Other Finding Aids

De inventaris is digitaal beschikbaar via de beschrijving van de collectie Theo Hoogstins in de catalogus van de MCN-collecties .

Custodial History

De collectie is door Hoogstins' vriend en collega Ferdy Schukking geordend. Hij heeft haar in december 2003 geschonken aan het Nederlands Jazz Archief.

Immediate Source of Acquisition

De collectie Nederlands Jazz Archief is als onderdeel van het Muziek Centrum Nederland op 1 januari 2013 in bruikleen ondergebracht bij de Bijzondere Collecties.

Appraisal

Audio-opnamen van onvoldoende kwaliteit zijn verwijderd.

Accruals

Er worden geen aanvullingen verwacht.

Related Materials

De collectie Theo Hoogstins maakt deel uit van de Collectie van het Nederlands Jazz Archief . Er is verwantschap met de Collectie Herman de Wit. Met de laatste leidde Theo Hoogstins workshops in het Bimhuis. Zij werkten samen in de Oktopedians en De Boventoon.

Bibliography

General

Stukken kunnen online worden aangevraagd bij de collectiebeheerder.

Processing Information

De collectie is omgepakt in zuurvrije materialen. De DAT-banden zijn gedigitaliseerd. Een aantal digitale files bleken door beschadiging van de files op de DAT-band niet meer beluisterd te kunnen worden. Deze digitale files zijn verwijderd. Van de cdr's is een selectie overgezet op harde schijf. Daarbij bleek dat een aantal niet meer af te spelen was. Ook deze zijn verwijderd uit de collectie. Van de cassettes zal een selectie nog wordt gedigitaliseerd.

Title
Inventaris van de collectie Theo Hoogstins (1980-2005)
Author
D. Weertman
Date
2016
Description rules
International Standard for Archival Description - General
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin
Language of description note
Nederlands

Repository Details

Part of the Allard Pierson Repository

Contact:
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland