Skip to main content

Collectie Kookboek van het Jaar/Gouden Kookboek

 Collection
Identifier: UBA547

Scope and Contents

De collectie bevat de Nederlandse en in het Nederlands vertaalde kookboeken die bekroond of genomineerd zijn in de competitie van het Kookboek van het Jaar sinds 2007. De winnende en genomineerde boeken van het Gouden Kookboek, sinds 2017 georganiseerd door de CPNB, worden tevens in de collectie opgenomen.

Dates

  • 2006-heden

Creator

Language of Materials

Nederlands

Conditions Governing Access

De collectie is toegankelijk voor onderzoek.

Conditions Governing Use

Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam.

Het materiaal wordt alleen ter inzage gegeven.

Biographical / Historical

Fusina Verloop (1964) werkte onder andere als merchandizer voor de Bijenkorf en startte in 2007 Bureau de Wonderneming. Zij organiseert behalve de jaarlijkse verkiezing van het Kookboek van het Jaar sinds 2011 ook de Kookboeken7daagse, en sinds oktober 2013 ook het Kookboek van de Maand (in samenwerking met culinair journalist Ronald de Nijs). Sinds 2015 verzamelt zij nieuws over kookboeken in een blog, getiteld Kookboekennieuws.

Extent

ca. 100 items

Abstract in Dutch

De collectie Kookboek van het Jaar/Gouden Kookboek bevat Nederlandse en in het Nederlands vertaalde kookboeken die vanaf 2007 bekroond en/of genomineerd zijn voor verkiezing Kookboek van het Jaar/Gouden Kookboek. De collectie wordt jaarlijks aangevuld.

Abstract in English

The Cookbook of the Year collection contains Dutch-language cookbooks and cookbooks translated into Dutch that have been awarded and/or nominated in the Cookbook of the Year competition since 2007. The collection is augmented annually.

Physical Location

Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam

Custodial History

In 2007 organiseerde Fusina Verloop samen met Julius Jaspers en Jonah Freud voor het eerst de verkiezing van het Kookboek van het Jaar. Op 3 november 2007 werden in de Kauwgomballenfabriek (het voormalige Maple-Leafcomplex) in Amsterdam twee prijzen uitgereikt voor beste Nederlandse en beste in het Nederlands vertaalde kookboek. In de volgende jaren werden diverse prijzen aan de verkiezing toegevoegd: in 2008 de 'publieksprijs gouden garde', in 2009 'beste initiatief' en 'chefs' en in 2011 het 'duurzaamste kookboek'.

Immediate Source of Acquisition

Op 16 januari 2015 overhandigde Fusina Verloop (1964) een collectie van 75 kookboeken aan de Bijzondere Collecties, nu Allard Pierson, Collecties van de Universiteit van Amsterdam. Dit waren genomineerde en prijswinnende boeken van de jaarlijkse verkiezing “Kookboek van het jaar”, georganiseerd van 2007 tot 2017. De boeken werden tentoongesteld tijdens het Gala van het Kookboek.

De winnende en genomineerde boeken van het Gouden Kookboek, sinds 2017 georganiseerd door de CPNB, worden tevens in de collectie van het Allard Pierson opgenomen.

Accruals

De collectie wordt jaarlijks aangevuld.

Processing Information

De collectie wordt ontsloten middels de catalogus van de Universiteit van Amsterdam.

Title
Beschrijving van de collectie Kookboek van het Jaar/Gouden Kookboek (2006-heden)
Author
J.J. Mammen, C.L. Kleyn
Date
2021
Description rules
International Standard for Archival Description - General
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin
Language of description note
Nederlands
Edition statement
Eerste versie 2016, tweede herziene versie 2021

Repository Details

Part of the Allard Pierson Repository

Contact:
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland