Skip to main content

Archief van Kees Kelfkens

 Fonds
Identifier: UBA546

Scope and Contents

Het archief bevat naast gedrukt materiaal (boeken, spellen, postzegels) ook vele ontwerpen in verschillende stadia voor omslagen en illustraties. Daarnaast is er financiële administratie met betrekking tot de honorering, correspondentie met opdrachtgevers en een aantal losse notities. Ook is er materiaal over zijn docentschap aan de Akademie voor Beeldende Kunst, Arnhem, waarin vakdidactische en inhoudelijke uitgangspunten aan bod komen.

Dates

  • 1939-1986
  • Majority of material found within 1941-1984

Creator

Language of Materials

Nederlands

Conditions Governing Access

Voor raadpleging is een bezoekers- of lenerspas van de Universiteitsbibliotheek Amsterdam vereist.

Conditions Governing Use

Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam.

Het materiaal wordt alleen ter inzage gegeven.

Biographical / Historical

De ontwerper en illustrator Cornelis Johannes (Kees) Kelfkens (Utrecht, 20 juni 1919 – Amsterdam, 18 december 1986) was de zoon van een bouwkundige. Na de hbs volgde hij een bedrijfsopleiding tot assistent-geoloog, waar ook cartografie en lettertekenen op het programma stonden. Hij nam privélessen schilderen en modeltekenen (1939-40), en doorliep aan de Haagse Academie voor Beeldende Kunsten de avondcursus illustratief tekenen (diploma in 1946). In 1953 vestigde hij zich in Amsterdam.

Begin jaren veertig begon Kelfkens free-lance als illustrator te werken, waarbij hij aanvankelijk ook reclameopdrachten uitvoerde. Met een opdracht van De Bezige Bij startten in 1948 zijn werkzaamheden voor literaire en educatieve uitgeverijen. Hij specialiseerde zich daarbij in omslagen en illustraties. Zo maakte hij vele omslagen voor Aula- en Prisma-pockets en andere boekenseries. Hij heeft in totaal meer dan achthonderd omslagen ontworpen. Het bekendst is zijn ontwerp voor 'Privé-Domein' (1966-heden), een autobiografische reeks van uitgeverij De Arbeiderspers. Daarnaast ontwierp Kelfkens verpakkingen, emblemen, gezelschapsspellen en postzegels. Van 1970 tot 1981 was hij als docent verbonden aan de Akademie voor Beeldende Kunst, Arnhem.

Kelfkens was lid van de Vereniging van Reclameontwerpers en Illustratoren (VRI) en later van de beroepsvereniging Grafisch Vormgevers Nederland (GVN). Zijn werk werd onder meer in 1983 tentoongesteld in het Stedelijk Museum Amsterdam, als onderdeel van een GVN-tentoonstelling, en in 1984 in de Universiteitsbibliotheek Amsterdam. Verschillende van zijn boeken werden uitverkozen tot 'best verzorgde boek'.

Extent

ca. 5,5 meter

Abstract in Dutch

Kees Kelfkens (1919–1986) was een van de toonaangevende en meest productieve boekomslagontwerpers van zijn generatie. Hij werkte voor vele uitgeverijen, waaronder Het Spectrum en De Arbeiderspers. Daarnaast was hij als docent werkzaam in het kunstonderwijs. Zijn archief is vrij volledig en geeft een goed beeld van de beroepspraktijk van een grafisch ontwerper in het predigitale tijdperk. Het is interessant voor design- en literatuurhistorici.

Abstract in English

Kees Kelfkens (1919–1986) was one of the leading and most prolific book jacket designers of his generation. He worked for a wide range of publishers, including Het Spectrum and De Arbeiderspers. He was also active as a visual arts lecturer. His archive is virtually complete and gives a good impression of the professional activities of a graphic designer in the pre-digital age. The archive is of interest to historians of design and historians of literature.

Physical Characteristics and Technical Requirements

Verschillende ontwerpen in handschrift zijn kwetsbaar en dienen voorzichtig te worden geraadpleegd.

Physical Location

Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam

Other Finding Aids

Er is een plaatsingslijst beschikbaar in het collectiedossier, alsmede een door zijn zoon Geert Kelfkens gemaakte lijst met boekomslagen.

Immediate Source of Acquisition

In 1984, bij gelegenheid van zijn tentoonstelling in de universiteitsbibliotheek, schonk Kees Kelfkens één archiefdoos documentatie over de vormgeving van de reeks Privé-Domein. In 1993, enkele jaren na zijn overlijden, schonken de erven het overige archiefmateriaal aan de universiteitsbibliotheek.

Appraisal

Het materiaal is in 2015 in overleg met de erven Kelfkens geselecteerd. Niet bewaard zijn de verzamelde documentatie (voornamelijk knipsels), de collectie verpakkingen en ander efemeer drukwerk ontworpen door derden, en financiële stukken van persoonlijke aard. Uit de door hem ontworpen boeken is een representatieve selectie gemaakt (2,5 meter); de overige exemplaren zijn overgedragen aan de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag.

Het archief van Kees Kelfkens is vrij volledig. Het is van belang voor design- en literatuurhistorici.

Accruals

Het archief is volledig overgedragen.

Separated Materials

Het archief van de Arbeiderspers berust deels bij het Letterkundig Museum, Den Haag, deels bij het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis, Amsterdam.

Bibliography

  • Koosje Sierman. Het ongelijke gevecht van "civil servant" Kelfkens. In: Compres 20-03-1996.
  • 4 typen. In: Buroberichten 1983, nr. 3 (Speciaalnummer GVN-tentoonstelling Stedelijk Museum Amsterdam).
  • Kees Kelfkens. De buitenkant van Privé-domein. In: Martin Ros, Emile Brugman. Privé-domein 1966-1984. Amsterdam, 1984, p. 224-228.
  • Jaap Lieverse. Kees Kelfkens: "Als omslagontwerper moet je een soort duivelskunstenaar zijn". In: Vrij Nederland 26-05-1984.

General

Stukken kunnen online worden aangevraagd bij de collectiebeheerder.

Processing Information

Het archief van Kees Kelfkens is in 2015 door Mathieu Lommen, na selectie, geordend en beschreven.

Title
Inventaris van het archief van Kees Kelfkens (1939-1986)
Author
M.M.J.J.P.E. Lommen
Date
2016
Description rules
International Standard for Archival Description - General
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin
Language of description note
Nederlands

Repository Details

Part of the Allard Pierson Repository

Contact:
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland