Skip to main content

Collectie Fré Cohen

 Collection
Identifier: UBA536

Scope and Contents

De collectie geeft allereerst een beeld van het grafisch werk van Fré Cohen (1903-1943). Cohen was een van de eerste professionele, vrouwelijke, Nederlandse grafisch ontwerpers. Als overtuigd socialist maakte zij typografische en illustratieve ontwerpen voor de Arbeiders Jeugd Centrale (AJC) en uitgeverij N.V. Ontwikkeling. Zij bezocht de kunstnijverheidsschool en ging werken bij de Stadsdrukkerij van Amsterdam (1929-32), waarvoor ze als freelancer actief bleef. Toen Cohen, die van joodse komaf was, in 1943 door de Duitse bezetter werd gearresteerd, pleegde zij zelfmoord.

De collectie bevat vele brochures, ex libris en ander klein drukwerk naast een klein aantal boeken voor onder meer de uitgeverijen Ontwikkeling en de Wereldbibliotheek. Het jongste werk van Cohen in de collectie dateert van 1943. De documentatie die Van Praag bijeenbracht voor het boek over Cohen dateert nog van 1993.

Dates

  • 1921-1993
  • Majority of material found within 1929-1943

Creator

Language of Materials

Nederlands

Conditions Governing Access

Voor raadpleging is een bezoekers- of lenerspas van de Universiteitsbibliotheek Amsterdam vereist.

Conditions Governing Use

Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam.

Het materiaal wordt alleen ter inzage gegeven.

Biographical / Historical

Deze collectie is bijeengebracht door Philip van Praag (1914-2000), hoogleraar in de demografie aan de universiteiten van Brussel en Leuven. Zij vormt de basis voor de monografie (biografie en oeuvrecatalogus) over Fré Cohen uit 1993, die Van Praag mede samenstelde. Deze uitgave begeleidde de tentoonstelling 'Fré Cohen (1903-1943), een bewogen kunstenares ...' in het Amsterdams Historisch Museum. Van Praag, de zoon van een sierkunstenaar, had zich na zijn emeritaat in de geschiedenis van het ex libris gespecialiseerd.

Extent

1 meter

Abstract in Dutch

Deze collectie biedt een goed overzicht van het werk van Fré Cohen, een van de weinige vrouwelijke grafisch ontwerpers uit het interbellum. Daarnaast geeft het vele efemere materiaal een grafisch beeld van de socialistische beweging uit die periode.

Abstract in English

This collection gives a good impression of the oeuvre of Fré Cohen, one of the few female graphic designers to have been active in the interwar years. The numerous ephemeral items also offer a vivid picture of the socialist movement in that period.

Physical Location

Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam

Immediate Source of Acquisition

De politicoloog Philip van Praag (1949-) heeft deze collectie van zijn vader in 2015 aan de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam geschonken.

Accruals

Er zijn geen aanvullingen te verwachten.

Related Materials

Philip van Praag (1949-) bracht ook zijn vaders collectie Joodse ex libris bij de Bijzondere Collecties onder.

Separated Materials

Het Stadsarchief Amsterdam beheert ook een collectie Fré Cohen.

Verder bevindt zich onder meer materiaal in het Stedelijk Museum Amsterdam en het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (Amsterdam).

Bibliography

  • Hans Moolenbel. Gedrukt voor de stad. De geschiedenis van Stadsdrukkerij Amsterdam. Amsterdam, 2014.
  • Peter van Dam, Philip van Praag. Fré Cohen, 1903-1943. Leven en werk van een bewogen kunstenares. Een catalogue raisonné. Abcoude, 1993.

General

Stukken kunnen online worden aangevraagd bij de collectiebeheerder.

Processing Information

De collectie is voorlopig omgepakt in zuurvrije dozen.

Title
Inventaris van collectie Fré Cohen (1921-1993)
Author
M.M.J.J.P.E. Lommen
Date
2015
Description rules
International Standard for Archival Description - General
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin
Language of description note
Nederlands

Repository Details

Part of the Allard Pierson Repository

Contact:
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland