Skip to main content

Collectie Swan Features Syndicate

 Collection
Identifier: UBA530

Scope and Contents

De collectie bevat ongeveer 5000 origineel getekende stroken met stripverhalen. Van de strips Simpelman en Tekko Taks zijn bijvoorbeeld vrijwel alle originelen aanwezig. Verder bevat de collectie veel clichédrukken (hoogwaardige afdrukken die geschikt zijn voor publicatie) van alle door Swan Features vertegenwoordigde strips, alsmede scenario's, ingeplakte knipsels van strips en administratief materiaal, waaronder brieven en contracten met stripmakers.

Dates

  • 1953-2013

Creator

Language of Materials

Diverse talen waaronder Nederlands, Duits, Engels, Frans en Zweeds

Conditions Governing Access

Voor raadpleging is een bezoekers- of lenerspas van de Universiteitsbibliotheek Amsterdam vereist.

Conditions Governing Use

Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam.

Het materiaal wordt alleen ter inzage gegeven.

Biographical / Historical

In de jaren 1950, 1960 en 1970 verschenen in dagbladen als Het Parool, De Telegraaf en Trouw en talloze regionale kranten strips van Swan Features. Anton de Zwaan vertegenwoordigde met Swan Features onder meer bekende Nederlandse strips zoals Aram van Piet Wijn, Eric de Noorman van Hans G. Kresse, Kapitein Rob van Pieter Kühn, Piloot Storm van Henk Sprenger, Professor Pi van Bob van den Born, Simpelman van Wim van Wieringen en Tekko Taks van Henk Kabos. Swan Features is wereldwijd een van de meest toonaangevende bedrijven op het gebied van krantenstrips.

Anton de Zwaan was vanaf 1945 medefirmant van Marten Toonder bij Toonder Studio's. Daar verkocht hij jarenlang de strips van de studio aan het buitenland. Toen Toonder Studio's zich ontwikkelde in de richting van de filmindustrie, vertrok De Zwaan in 1953 met medeneming van enkele toptekenaars zoals Piet Wijn en Hans Kresse. Hij richtte zich met Swan Features Syndicate volledig op de krantenstrip en reisde de hele wereld rond om de Nederlandse strips te promoten.

Extent

4.5 meter

Abstract in Dutch

In 1953 richtte Anton de Zwaan Swan Features op om de Nederlandse strips te promoten. Daaronder Aram van Piet Wijn, Eric de Noorman van Hans G. Kresse, Kapitein Rob van Pieter Kühn, Piloot Storm van Henk Sprenger, Professor Pi van Bob van den Born, Simpelman van Wim van Wieringen en Tekko Taks van Henk Kabos. Swan Features is wereldwijd een van de meest toonaangevende bedrijven op het gebied van krantenstrips. De collectie bevat ongeveer 5000 origineel getekende stroken met stripverhalen. Van de strips Simpelman en Tekko Taks zijn bijvoorbeeld vrijwel alle originelen aanwezig. Verder bevat de collectie veel clichédrukken, brieven en contracten met stripmakers.

Abstract in English

In 1953 Anton de Zwaan set up Swan Features to promote Dutch comic strips, including comic strips like Aram by Piet Wijn, Eric de Noorman by Hans G. Kresse, Kapitein Rob by Pieter Kühn, Piloot Storm by Henk Sprenger, Professor Pi by Bob van den Born, Simpelman by Wim van Wieringen and Tekko Taks by Henk Kabos. Swan Features is one of the leading companies in the world in the field of newspaper comic strips. The collection contains some 5,000 original drawn comic panels. To give an indication, virtually all the originals of the comic strips Simpelman and Tekko Taks are to be found here. The collection also contains numerous stereotypes, letters and contracts with comics creators.

Arrangement

De originele tekeningen zijn per reeks geordend en binnen elke reeks op aflevering in een map. Dat geldt ook voor de clichédrukken. Het administratieve deel is opgeslagen in enkele archiefdozen.

Physical Location

Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam

Custodial History

De collectie is gevormd door Anton de Zwaan.

Immediate Source of Acquisition

De collectie is in 2015 door zijn kleindochter Mila Ernst geschonken aan de Bijzondere Collecties.

Appraisal

Voor de geschiedenis van de krantenstrip in Nederland en vooral waar het de syndication betreft van krantenstrips waarover betrekkelijk weinig bekend is, is dit een belangrijke collectie.

Accruals

De collectie is integraal overgedragen.

Related Materials

De Bijzondere Collecties beheren ook andere collecties op het gebied van de strips, zoals de collectie R.N. Bär van Hemmersweil en de collectie Big Balloon .

General

Stukken kunnen online worden aangevraagd bij de collectiebeheerder.

Processing Information

De schenking bestond uit vijftien verhuisdozen ongesorteerd materiaal. Het is geordend op materiaalsoort. De collectie is globaal ontsloten.

Title
Inventaris van de collectie Swan Features Syndicate (1953-2013)
Author
J. van Waterschoot
Date
2015
Description rules
International Standard for Archival Description - General
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin
Language of description note
Nederlands

Repository Details

Part of the Allard Pierson Repository

Contact:
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland