Skip to main content

Collectie Dick Briel

 Collection
Identifier: UBA528

Scope and Contents

De collectie bevat getypte scenario's, een schetsboek met voorstudies, de gepubliceerde verhalen in schetsen, de uitgewerkte en geïnkte tekeningen van de verhalen en gedrukte boeken in het Nederlands en in vertaling. Daarnaast zijn er nog vele losse schetsen van ongepubliceerd werk, een schetsboekje, alsmede kindertekeningen, etsen, drukproeven en inkleuringen van de hand van Paula Mazzola, levensgezellin van Dick Briel. Daarnaast zitten er circa tachtig discs en cd-roms in met digitale backups van de gepubliceerde verhalen. Tot slot is er een map met contracten en facturen die laten zien wat een striptekenaar begin jaren 1980 verdiende.

Dates

  • 1970-2000

Creator

Language of Materials

Nederlands

Conditions Governing Access

Voor raadpleging is een bezoekers- of lenerspas van de Universiteitsbibliotheek Amsterdam vereist.

Conditions Governing Use

Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam.

Het materiaal wordt alleen ter inzage gegeven.

Biographical / Historical

Dick Briel (geb. 1950) studeerde aan de Rietveld Academie en begon in 1979 strips te tekenen. In striptijdschrift Eppo publiceerde hij in 1981 en 1982 twee afleveringen van zijn strip Professor Palmboom. In die tijd werkte hij ook aan de strip Hulbert voor Mickey Maandblad. Midden jaren tachtig werd het stil rond Dick Briel tot in 1997 ineens het derde en vooralsnog laatste album van Professor Palmboom verscheen.

Extent

3 meter

Abstract in Dutch

Dick Briel (geb. 1950) studeerde aan de Rietveld Academie te Amsterdam en begon in 1979 strips te tekenen. In striptijdschrift Eppo verschenen in 1981 en 1982 twee afleveringen van zijn strip 'Professor Palmboom'. Deze verhalen werden internationaal een succes met acht vertalingen. In die tijd werkte hij ook aan de strip 'Hulbert' voor Mickey Maandblad. Midden jaren 1980 werd het stil rond Dick Briel tot in 1997 ineens een derde album van 'Professor Palmboom' verscheen. De collectie bevat de scenario's, schetsen, schetsboeken, een flink aantal originele tekeningen en de albums die verschenen, alsmede drukproeven, inkleuringen (van de hand van Paula Mazzola) en ander grafisch werk van Briel. Tevens is er een map met contracten rond de stripuitgaven aanwezig.

Abstract in English

Dick Briel (born 1950) attended the Rietveld Academy in Amsterdam and began drawing comics in 1979. Two episodes of his comic strip 'Professor Palmboom' appeared in Eppo in 1981 and 1982. The stories were internationally successful and were translated into eight languages. At the time he was also working on the comic strip 'Hulbert' for the monthly comic strip Mickey Maandblad. Not much was heard from Dick Briel after the mid-1980s, but in 1997 a third 'Professor Palmboom' album appeared. The collection contains the scripts, sketches, sketchbooks, a sizeable number of original drawings and all comic albums to have been published, as well as proofs, colourings (by Paula Mazzola) and other graphic work by Briel. There is also a folder with contracts concerning the publication of Briel’s comic strips.

Arrangement

De collectie is per materiaalsoort geordend.

Physical Location

Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam

Immediate Source of Acquisition

Dick Briel heeft de collectie in 2009 geschonken aan de Universiteitsbibliotheek toen hij zelf niet langer in staat was het materiaal te beheren.

Appraisal

Door zijn volledigheid toont de collectie de stadia in de genese van een stripverhaal.

Accruals

Er zijn nog een aantal originele tekeningen en pagina's in bruikleen ondergebracht bij het Belgisch Centrum voor het Beeldverhaal (BCB) en bij een particuliere grafiekhandelaar. Bij het overlijden van Dick Briel vervalt het eigendomsrecht van die tekeningen aan de Universiteitsbibliotheek Amsterdam.

Related Materials

Behalve de collectie Dick Briel beheren de Bijzondere Collecties een groot aantal collecties van andere striptekenaars, waaronder de collectie Alfred Mazure , de collectie Olidin , en de collectie Bert Bus .

Separated Materials

In het Belgisch Centrum voor het Beeldverhaal te Brussel en bij een op internet actieve grafiekhandelaar bevindt zich een aantal originele tekeningen.

General

Stukken kunnen online worden aangevraagd bij de collectiebeheerder.

Processing Information

Een voorlopige inventaris van de collectie is beschikbaar in het collectiedossier.

Title
Inventaris van de collectie Dick Briel (1970-2000)
Author
J. van Waterschoot
Date
2015
Description rules
International Standard for Archival Description - General
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin
Language of description note
Nederlands

Repository Details

Part of the Allard Pierson Repository

Contact:
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland