Skip to main content

Archief van uitgeverij Mets & Schilt

 Fonds
Identifier: UBA526

Scope and Contents

Het archief bestaat voor het grootste deel uit dossiers over de totstandkoming van de uitgaven uit het fonds; deze dossiers bevatten veelal contracten, correspondentie en toegevoegde recensies. De rest bestaat uit (overige) zakelijke correspondentie en een paar losse dossiers, waaronder die van de rechtszaak aangespannen door Boris Abarov tegen de uitgeverij en auteur Hella Rottenberg vanwege uitspraken in haar boek Meesters, marodeurs: de lotgevallen van de collectie Chardzjiev.

Dates

  • 1981-2009

Creator

Language of Materials

Nederlands, Duits en Engels

Conditions Governing Access

De collectie is toegankelijk voor onderzoek.

Conditions Governing Use

Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam. Het materiaal wordt alleen ter inzage gegeven.

Biographical / Historical

Jan Mets (1956-2017) begon zijn loopbaan bij de communistische boekhandel en uitgeverij Pegasus. In 1981 verscheen zijn eerste uitgave als zelfstandig uitgever: de Vredesagenda. Het fonds dat hij samenstelde was politiek getint met uitgaven over Rusland, Indonesië en Duitsland en van persoonlijkheden als voormalig hoofd van de Stasi Markus Wolf, Willem Oltmans, Edward Said en historicus Sebastian Haffner, van wie Mets het volledige werk uitgaf. Met het promoveren van Maarten Schilt tot partner in 1997 werd de naam van de uitgeverij in 2000 gewijzigd in Mets & Schilt en hield Uitgeverij Jan Mets op te bestaan. Mede door schulden werd Mets in 2009 gedwongen tot het opheffen van het uitgeversbedrijf. Hij maakte een kortstondige ‘doorstart’ met een nieuwe uitgeverij Mets & Mets tot hij in 2012 de overstap maakt naar de Walburg Pers. Maarten Schilt is sinds het verdwijnen van Mets & Schilt doorgegaan onder de naam Schilt Publishing en geeft naast titels afkomstig uit het fonds van Mets & Schilt vooral (documentaire) fotoboeken uit.

Extent

ca. 2,5 meter

Abstract in Dutch

Uitgeverij Mets & Schilt werd in 1981 door Jan Mets opgericht als Uitgeverij Jan Mets. Het archief (1981-2009) geeft inzicht in de samenstelling van het fonds en de totstandkoming van de uitgaven hieruit.

Abstract in English

Mets & Schilt is a publishing house that was founded in 1981 by Jan Mets under the name Uitgeverij Jan Mets. The archive (1981-2009) sheds light on the profile of the publisher’s list and the production of its publications.

Physical Location

Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam

Immediate Source of Acquisition

Er is geen informatie over de overdracht aanwezig.

Accruals

Er worden geen aanvullingen verwacht.

Processing Information

In 2015 is het archief ontsloten met een inventaris. Deze is in 2017 bijgewerkt met gedeeltelijke handhaving van de rubricering tussen de archiefstukken van Uitgeverij Jan Mets (1979-2000) en van Uitgeverij Mets & Schilt (1993-2009). De prospectussen die oorspronkelijk ook deel uitmaakten van het archief, worden elders beschreven in de PP-mappen onder Jan Mets.

Title
Inventaris van het archief van uitgeverij Mets & Schilt (1981-2009)
Author
R. Kuijpers
Date
2017
Description rules
International Standard for Archival Description - General
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin
Language of description note
Nederlands

Repository Details

Part of the Allard Pierson Repository

Contact:
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland