Skip to main content

Collectie Bert Bus

 Collection
Identifier: UBA524

Scope and Contents

De collectie bevat de originele striptekeningen van 27 van de ongeveer dertig strips die Bert Bus in de loop van zijn carrière getekend heeft.

Dates

  • 1953-1989

Creator

Language of Materials

Nederlands

Conditions Governing Access

Voor raadpleging is een bezoekers- of lenerspas van de Universiteitsbibliotheek Amsterdam vereist.

Conditions Governing Use

Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam.

Het materiaal wordt alleen ter inzage gegeven.

Biographical / Historical

Na de tweede wereldoorlog trad Bert Bus in dienst bij uitgeverij Spaarnestad en is daar altijd als tekenaar werkzaam gebleven. Jarenlang werkte hij in de Spaarnestad Studio aan het Nassauplein in Haarlem, samen met de tekenaars Harry Balm en Nico van Dam. Voordat hij strips ging tekenen, maakte Bus illustraties en patronen voor het vrouwenblad Libelle.

Bijna al zijn strips, die hij voor het overgrote deel ook zelf heeft geschreven, zijn verschenen in het weekblad Sjors. Zijn eerste strip, over de sciencefictionavonturen van 'Olaf Noord' verscheen van 1953 tot 1957, aanvankelijk in Rebellenclub, en daarna in Sjors. Tegelijk met 'Olaf Noord' verscheen in Sjors van hem het gagstripje 'Skokan' (1955-1956), over een prehistorisch jongetje.

In 1957 stapte hij van de sciencefiction over op het verleden en in Sjors verschenen de avonturen van 'Theban, de eerste wereldreiziger' (1957-1959). Toen Sjors in 1959 van formule veranderde, verdween 'Theban' en tekende Bert Bus eerst een drietal op zichzelf staande realistische verhalen: 'De Brug in het Oerwoud' (1960-1961), 'De Gouden Kraag' (1962) en 'De Slavenkoopman van Pompeï' (1963).

Daarna verscheen weer een vervolgserie, namelijk 'De Avonturen van Cliff Rendall', een sciencefictionstrip die van 1963 tot 1965 in Sjors werd gepubliceerd. Na 'Cliff Rendall' tekende Bert Bus een verhaal over 'Huckleberry Finn' en 'Lance Barton', eveneens een sciencefictionstrip. Voor zijn vriend en collega Nico van Dam schreef hij tussen 1958 en 1967 de strip 'Woep en Wap', die gepubliceerd werd in het vrouwenblad Rosita. In 1969 bewerkte hij voor Tina een scenario van C. Keene, dat resulteerde in de strip 'Nancy Drew'.

Een jaar later, eveneens in Tina, verscheen de serie 'Jola'. In 1971 keerde Bert Bus terug naar Sjors waar hij een gemoderniseerde versie van de Britse stripreeks 'Archie, de Man van Staal' ging tekenen. Toen De Spaarnestad en De Geïllustreerde Pers samen verder gingen als Oberon vervoegde Bus zich bij het nieuwe stripblad Eppo en maakte daar de strip 'Stef Ardoba' (1975), een mengeling van verleden en sciencefiction. 'Stef Ardoba' liep tot 1982 en werd opgevolgd door de historische strip 'Malorix' (1983-1985).

Intussen was Bus ook aanwezig in het sciencefictionblad Essef met de erotische strip 'De Vechters van Shar-Yaban', zij het onder het pseudoniem Max Mutesius. In 1986/87 schreef en tekende hij de trilogie 'Russ Bender' voor Eppo Wordt Vervolgd en later Sjors en Sjimmie Stripblad. Na zijn pensionering in 1989 legde hij zich toe op modeltekenen en amateurarcheologie. In 2004 ontving hij samen met Harry Balm en Nico van Dam de Bulletje & Boonestaakschaal voor zijn bijdragen aan de wieg van de Nederlandse strip.

Extent

5 meter

Abstract in Dutch

Een collectie originele striptekeningen van vrijwel alle strips die Bert Bus in de loop van zijn carrière voor de Uitgeverij Spaarnestad en voor bladen als Sjors, Eppo en Tina heeft getekend.

Abstract in English

A collection of original comic strip drawings of virtually all comic strips created by Bert Bus in the course of his career working for Uitgeverij Spaarnestad and magazines like Sjors, Eppo and Tina.

Arrangement

De tekeningen zijn per stripverhaal geordend en op formaat in platte dozen verpakt.

Physical Location

Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam

Other Finding Aids

Een plaatsingslijst op de collectie is beschikbaar in het collectiedossier.

Immediate Source of Acquisition

De vervaardiger heeft de collectie in 2013 aan de Bijzondere Collecties geschonken.

Accruals

De tekenaar heeft bij de overdracht bepaald dat alle tekeningen van de strip Malorix nog zullen worden toegevoegd aan de schenking, alsmede enkele losse tekeningen die nu nog bij de tekenaar of bij diens familie aan de muur hangen.

Related Materials

Behalve van Bert Bus is ook een honderdtal originele tekeningen van zijn vriend en studiogenoot Nico van Dam aanwezig. Daarnaast beheren de Bijzondere Collecties een groot aantal collecties van striptekenaars, waaronder de collectie Alfred Mazure , de collectie Olidin , en de collectie Big Balloon .

Bibliography

  • Bert Bus. Bert Bus bibliografie. In: Bibliotheek van het Nederlands beeldverhaal. Z.p., 1984.

General

Stukken kunnen online worden aangevraagd bij de collectiebeheerder.

Processing Information

De collectie is geordend, globaal beschreven en zuurvrij verpakt.

Title
Inventaris van de collectie Bert Bus (1953-1989)
Author
J. van Waterschoot
Date
2015
Description rules
International Standard for Archival Description - General
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin
Language of description note
Nederlands

Repository Details

Part of the Allard Pierson Repository

Contact:
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland