Skip to main content

Collectie Big Balloon

 Collection
Identifier: UBA523

Scope and Contents

De collectie bestaat uit circa 500 dossiers van stripalbums en tijdschriftenstrips. Die dossiers bevatten doorgaans de complete albums of tijdschriftafleveringen, alsmede zwartwit-films, soms omslagen en inkleuringen, soms ook proefdrukken.

Dates

  • 1990-2005

Creator

Language of Materials

Nederlands

Conditions Governing Access

Voor raadpleging is een bezoekers- of lenerspas van de Universiteitsbibliotheek Amsterdam vereist.

Conditions Governing Use

Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam.

Het materiaal wordt alleen ter inzage gegeven.

Biographical / Historical

Uitgeverij Big Balloon begon in 1990 met het uitgeven van kinderboeken, stripalbums en striptijdschriften. Men nam daartoe het fonds over van stripuitgeverij Oberon. Na de overname van Oberon werden ze de vaste uitgever van de strips die in het stripblad Eppo en zijn directe opvolgers gepubliceerd werden. Dat waren achtereenvolgens Eppo Wordt Vervolgd (1985-1988), Sjors en Sjimmie Stripblad (1988-1994), Sjosji (1994-1999), Sjosji Striparazzi (1998) en Striparazzi (1999). In 1999 werd het tijdschrift opgeheven. Men heeft toen nog even de uitgave van stripalbums doorgezet, maar is daarmee in 2005 opgehouden. Het nog aanwezige stripmateriaal werd geschonken aan het Stripschap.

Extent

60 meter

Abstract in Dutch

Uitgeverij Big Balloon was jarenlang een toonaangevende kinder- en stripboekenuitgeverij. In 1990 werden veel van de uitgaven van stripuitgeverij Oberon voortgezet, waaronder stripalbums maar ook striptijdschriften, zoals Eppo, Eppo Wordt vervolgd, Sjors & Sjimmie Stripblad, SjoSji en Striparazzi. In 2005 werd besloten om op een paar titels na te stoppen met het uitgeven van strips en werd het album- en striptijdschriftenarchief geschonken aan het Stripschap. Het Stripschap heeft op zijn beurt de Big Balloon-collectie toegevoegd aan het bestaande bruikleen aan de Universiteitsbibliotheek. Het archief bevat dossiers van stripalbums en van tijdschriftenstrips met zwartwit-films, originele tekeningen en omslagen, inkleuringen, vertalingen en vele albums en tijdschriften.

Abstract in English

For many years Big Balloon was a leading publisher of children’s books and comic strips. In 1990 the company took over many of the titles of former comic strip publishers Oberon, not only comic strip albums but also comic strip magazines such as Eppo, Eppo Wordt Vervolgd, Sjors & Sjimmie Stripblad, SjoSji and Striparazzi. In 2005 it was decided to stop publishing comic strips, with the exception of a few titles. The company’s archive of comic strip albums and magazines was donated to Het Stripschap. This society of comic strip enthusiasts subsequently added the Big Balloon collection to the existing loan agreement with the University Library. The archive includes files on comic strip albums and serialized comic strips with black and white-films, original drawings and jackets, colourings, translations and numerous albums and magazines.

Arrangement

De collectie is alfabetisch geordend op titel van het album of het kinderboek. Daarna volgende dossiers van de tijdschriftenstrips.

Physical Location

Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam

Other Finding Aids

Een plaatsingslijst van de collectie is aanwezig in het collectiedossier.

Custodial History

Van alle producties legde Big Balloon dossiermappen aan met het doel hergebruik van het materiaal te vergemakkelijken. In 2005 werd het stripmateriaal van de titels die niet werden voortgezet geschonken aan het Stripschap.

Immediate Source of Acquisition

In 2005 voegde het Stripschap de stripdossiers over van uitgeverij Big Balloon toe aan het bestaande bruikleen aan de Universiteitsbibliotheek Amsterdam.

Accruals

Er zijn geen aanvullingen te verwachten.

Related Materials

Behalve de collectie Big Balloon beheren de Bijzondere Collecties een groot aantal collecties van striptekenaars, waaronder de collectie Alfred Mazure, de collectie Olidin, en de collectie Bert Bus.

General

Stukken kunnen online worden aangevraagd bij de collectiebeheerder.

Processing Information

De dossiers zijn per dossier verpakt in zuurvrije omslagen en dozen, meestal twee of drie dossiers per doos. De collectie is nog niet ontsloten.

Title
Inventaris van de collectie Big Balloon (1990-2005)
Author
J. van Waterschoot
Date
2015
Description rules
International Standard for Archival Description - General
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin
Language of description note
Nederlands

Repository Details

Part of the Allard Pierson Repository

Contact:
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland