Skip to main content

Collectie R.N. Bär van Hemmersweil

 Collection
Identifier: UBA522

Scope and Contents

De collectie bestaat uit de originele tekeningen van veertig verhalen, veertien enveloppen met de getypte teksten van de verhalen, drie ballonstripverhalen in originele tekeningen, zeven ballonstripverhalen in proefdrukken, een map met (gedrukte) aankondigingsprenten van nieuwe verhalen, plakboeken met 41 uit de krant geknipte verhalen, een map met buitenlandse krantenknipsels en recensies, een map met binnen- en buitenlandse ballonstripversies en een album Wipperoen en de wonderschelp, een map met de inhoudsopgave van de Wipperoenwebsite .

Dates

  • 1961-1975

Creator

Language of Materials

Diverse talen, waaronder Nederlands, Afrikaans, Spaans en Frans

Conditions Governing Access

Voor raadpleging is een bezoekers- of lenerspas van de Universiteitsbibliotheek Amsterdam vereist.

Conditions Governing Use

Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam.

Het materiaal wordt alleen ter inzage gegeven.

Biographical / Historical

De striptekenaars Raymond Bär van Hemmersweil (geb.1929) en Jan van Reek (1924-1994) begonnen in 1961 met hun krantenstrip Wipperoen. Schetsen voor de tekeningen en de opzet voor de verhalen werden door Bär en Van Reek samen gemaakt. Bär werkte daarna de tekeningen uit, terwijl Van Reek de uiteindelijke teksten maakte. Toen Van Reek vanwege de ziekte van Parkinson vanaf 1972 niet meer kon tekenen, zette Bär de reeks alleen voort. Wipperoen werd toen een ballonstrip. In 1975 verscheen het laatste verhaal in De Telegraaf.

Extent

83 items

Abstract in Dutch

De tekenaars Raymond Bär van Hemmersweil (geb.1929) en Jan van Reek (1924-1994) maakten van 1961 tot 1975 de strip Wipperoen. De tekeningen van de verhalen die tot 1975 in een groot aantal kranten verschenen, enkele proefdrukken alsmede de knipsels van de verhalen vormen het grootste deel van deze collectie. De collectie biedt dan ook een goed inzicht in het productieproces van een krantenstrip in deze periode.

Abstract in English

From 1961 until 1975 Raymond Bär van Hemmersweil (born 1929) and Jan van Reek (1924-1994) drew the comic Wipperoen. The drawings of the stories that appeared in many newspapers as well as newspaper clippings are the main part of this collection. This collection provides a good insight view in the production process of a typical sixties en seventies newspaper comic in the 20th century.

Physical Location

Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam

Custodial History

Gedurende de verschijningsperiode van de reeks hield de echtgenote van Raymond Bär de verschijning van de strip in plakboeken bij. Voor de verschijning van de strip in buitenlandse kranten gebeurde dat niet volledig. De collectie tekeningen, plakboeken, proefdrukken, aankondigingsstroken en buitenlandse knipsels is altijd in bezit geweest van de tekenaar Raymond Bär van Hemmersweil. De door Van Reek getypte teksten kwamen na zijn overlijden in 1994 bij Bär van Hemmersweil terecht.

Immediate Source of Acquisition

De collectie werd op 7 december 2005 door de Universiteitsbibliotheek Amsterdam verworven en ondergebracht in het toenmalige Stripdocumentatiecentrum Nederland . De originele tekeningen werden in bruikleen gegeven, de rest van het materiaal is een schenking.

Appraisal

De verzameling originele tekeningen is niet compleet. De tekeningen van één Wipperoenverhaal zijn in 2005 door Bär van Hemmersweil in bruikleen gegeven aan het Stripmuseum te Groningen. Vijf sets originele tekeningen zijn niet bewaard gebleven.

Deze collectie is van belang omdat er weinig collecties rond een krantenstrip zo compleet zijn bewaard en overgeleverd. Deze collectie levert daardoor een welhaast uniek inzicht in het productieproces van een krantenstrip uit de jaren zestig en zeventig van de twintigste eeuw.

Accruals

Aanvullingen zijn niet te verwachten.

Related Materials

De collectie Henk Backer en de collectie Mazure bevatten eveneens originele tekeningen en teksten van stripverhalen.

Separated Materials

Het Stripmuseum Groningen heeft een set originele tekeningen van één Wipperoen-verhaal van Bär van Hemmersweil in bruikleen.

Bibliography

General

Stukken kunnen online worden aangevraagd bij de collectiebeheerder.

Processing Information

De collectie is geïnventariseerd.

Title
Inventaris van de collectie R.N. Bär van Hemmersweil (1961-1975)
Author
J. van Waterschoot
Date
2015
Description rules
International Standard for Archival Description - General
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin
Language of description note
Nederlands

Repository Details

Part of the Allard Pierson Repository

Contact:
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland