Skip to main content

Collectie Serierse

 Collection
Identifier: UBA504

Scope and Contents

De collectie omvat prentbriefkaarten, foto's, krantenknipsels alsmede een trapezetouw en een kastje dat een act met gezichtsbedrog mogelijk maakte.

Dates

  • 1921-1985

Creator

Language of Materials

Nederlands

Conditions Governing Access

De collectie is gedigitaliseerd en online raadpleegbaar via de inventaris. De originele documenten worden in principe niet ter inzage gegeven.

Conditions Governing Use

Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam.

Indien in uitzonderlijke gevallen toch toestemming verkregen is om originele documenten te raadplegen, wordt het materiaal alleen ter inzage gegeven.

Biographical / Historical

Johanna Mullens en Marinus Serierse traden in de jaren 1880 tot 1890 op als trapezewerkers, vooral in het variétécircuit. Aan het begin van de twintigste eeuw week de familie met hun kinderen uit naar Frankrijk, vooral omdat er in Nederland te weinig emplooi voor hun optredens was. Frankrijk bracht succes, en via contracten met grote circussen als Hagenbeck en Corti-Althoff kon door geheel Europa worden opgetreden en werd veel geld verdiend. In 1914 vestigde de familie zich in Amsterdam, waar zij optraden voor het circus van Albert Carré. In de jaren twintig reisde de familie kermissen af met een eigen tent en met attracties als De Sterke Dame, een buikspreker, acrobatiek en trapezewerk.

Extent

0.5 meter

Abstract in Dutch

De collectie bevat prentbriefkaarten, foto's en knipsels die betrekking hebben op het leven van de familie Serierse, acrobaten en kermisreizigers.

Abstract in English

The collection contains postcards, photographs and cuttings on the life of the Serierses, a family of trapeze artists and funfair travellers.

Physical Location

Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam

Other Finding Aids

Custodial History

De collectie is door het toenmalige Theater Instituut Nederland aangekocht van Ritsko van Vliet.

Immediate Source of Acquisition

De collectie maakt deel uit van de collectie van het voormalige Theater Instituut Nederland (TIN), die sinds 2013 deel uitmaakt van de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam.

Accruals

De collectie is compleet overgedragen.

Existence and Location of Copies

De gehele collectie is gedigitaliseerd en online raadpleegbaar.

Related Materials

De Bijzondere Collecties beheren meer collecties en archieven die betrekking hebben op de geschiedenis van het circus. Voor een deel behoren deze collecties tot de collectie van het voormalige Theater Instituut Nederland. Zie onder meer de collecties Hartmans , Jaap Best en Linssen en het archief van Schelfhout .

General

Nadat toestemming is verkregen van de collectiebeheerder, kunnen stukken online online worden aangevraagd.

Processing Information

Het archief is in 2015-2016 geïnventariseerd en gedigitaliseerd.

Title
Inventaris van de collectie Serierse (1921-1985)
Author
W.N. Rodenhuis
Date
2016
Description rules
International Standard for Archival Description - General
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin
Language of description note
Nederlands

Repository Details

Part of the Allard Pierson Repository

Contact:
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland