Scope and Contents
Het archief van UNA beslaat de periode 1987-2007. Er zijn ook stukken van vóór de oprichting, waarvan het oudste uit 1968 dateert.
Het archief bestaat uit grafische eindproducten (klein drukwerk, boeken, affiches), dossiers met correspondentie, ontwerpen en verzameld materiaal. Er zijn ook stukken die dateren uit de tijd vóór UNA, namelijk de periode van Concepts en Traffic Design. Dit materiaal is opgenomen omdat het mede bepalend is voor de ontwikkeling van UNA. Het verzameld materiaal bestaat uit jaarboeken, tijdschriften en monografieën, vaak met vermelding van UNA.
Dates
- 1968-2007
- Majority of material found within 1987-2007
Creator
- UNA designers (Amsterdam, Netherlands) (Organization)
Language of Materials
Nederlands, Duits en Engels.
Conditions Governing Access
Het archief is toegankelijk voor onderzoek.
Conditions Governing Use
Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam.
Het materiaal wordt uitsluitend ter inzage gegeven.
Biographical / Historical
Het archief van het ontwerpbureau UNA werd gevormd in de periode 1987-2007. UNA werd in 1987 opgericht door Hans Bockting, Will de l’ Ecluse en Henk Hoebé. Zij hebben zich respectievelijk in 2007, 2008 en 2000 teruggetrokken uit het bureau. UNA werd voortgezet door André Cremer in Amsterdam.
Hans Bockting (1945) studeerde aan de Akademie voor Kunst en Industrie in Enschede. Hij werkte onder andere voor Reclame-adviesbureau HVR in Den Haag. Hij was mede-oprichter en zelfstandig ontwerper van Traffic Design, Concepts en UNA. Later runde hij met zijn partner Sabine Reinhardt het bureau Bockting Ontwerpers. Will de l' Ecluse (1951) studeerde aan de Koninklijke Akademie voor Beeldende Kunsten in Den Haag. Hij werkte voor Ruder & Finn Jeruzalem, HDA International Londen en Tel Design in Den Haag. De l' Ecluse was mede-oprichter van Concepts en UNA en zelfstandig ontwerper van Bijvoorbeeld in Amsterdam. Henk Hoebé (1947) studeerde aan de Akademie voor Industriële Vormgeving in Eindhoven. Hij werkte voor de Staatsdrukkerij en Uitgeverij in Den Haag, Total Design Amsterdam, Studio Dumbar Den Haag, Anthon Beeke & Associates Amsterdam en was medeoprichter van UNA. Vanaf 1991 was hij als zelfstandig ontwerper werkzaam in Amsterdam.
UNA heeft in de periode 1987-2007 een groot aantal nationale prijzen gewonnen, zoals de Nederlandse Huisstijlprijs, de Best Verzorgde Boekenprijs, de Jaarprijs Voor Reclame en Vormgeving en de Bestverzorgde Jaarverslagenprijs. Ook internationaal heeft UNA erkenning gekregen; zo zijn er bekroningen van onder andere de Typographers International Association (TIA) in Washington, de British Design & Art Direction (D&AD), de International Society of Typographic Designers (ISTD) in Londen, MEAD Fine Paper Division in Ohio, de Art Directors Club (ADC) in New York en de Tokyo Type Directors Club.
Kenmerkend voor het werk van UNA zijn de grote aandacht voor het evenwicht tussen vorm en inhoud, oog voor het detail, respect voor traditie en een zekere vorm van speelsheid. Eveneens tekenend voor het bureau was de lange relatie met opdrachtgevers. Voor de stad Amsterdam is UNA een belangrijk bureau geweest, omdat de meeste opdrachtgevers hier gesitueerd waren.
Extent
ca. 4 meter
Abstract in Dutch
Het archief van ontwerpbureau UNA beslaat de periode 1987-2007. Het bevat ook een aantal stukken van vóór de oprichting. Het archief bestaat uit grafisch eindproducten naast dossiers met correspondentie, ontwerpen en verzameld materiaal.
Abstract in English
The archive of design studio UNA relates to the years 1987-2007, but also includes a number of items prior to its foundation. The archive contains graphic end products as well as files with correspondence, designs and collected material.
Arrangement
De inventaris is ingedeeld in drie hoofdrubrieken: 'Opdrachten UNA', 'Opdrachten vóór de oprichting van UNA' en 'Verzameld materiaal'.
In de rubriek 'Opdrachten UNA' bevindt zich het meeste materiaal.
Deze rubriek is opgedeeld in subrubrieken per opdrachtgever, zodat alle stukken die met één bepaalde opdracht te maken hebben bij elkaar zijn beschreven. Als er slechts één dossier of object van een bepaalde opdrachtgever is, dan is dit ondergebracht in de subrubriek 'Diverse opdrachtgevers' (op gelijk niveau als de rubrieken van de diverse opdrachtgevers).
De rubriek 'Opdrachten vóór de oprichting van UNA' is opgedeeld in twee subrubrieken 'Concepts' en 'Traffic Design', waarbinnen zich eveneens subrubrieken van opdrachtgevers bevinden. De rubriek 'Verzameld materiaal' is niet verder opgedeeld. Hier zijn chronologisch de dossierbeschrijvingen van de diverse publicaties beschreven.
De rubriek 'Verzameld materiaal' bevat veel literatuur en een ledenlijst van de GVN (Grafisch Vormgevers Nederland) en ledenlijsten van de BNO (Bond Nederlandse Ontwerpers).
Physical Location
Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam
Other Finding Aids
Inventaris en afbeeldingen op de website van het Wim Crouwel Instituut.
Custodial History
Het materiaal is opgemaakt, ontvangen of verzameld door UNA en is in 1996 geschonken aan de stichting Nederlands Archief Grafisch Ontwerpers (NAGO) en aangevuld tot 2007. Het NAGO werd in 1992 opgericht met als doel om de archieven van Nederlandse of in Nederland wonende grafisch ontwerpers te verwerven, te ontsluiten en te behouden. In 2012 werd het NAGO in zijn bestaan bedreigd en kwam een groot deel van de archieven van het NAGO in beheer van de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam. Een aantal taken van het NAGO is overgedragen aan het Wim Crouwel Instituut, opgericht in 2013 vanuit een samenwerking tussen het NAGO en de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam. Het NAGO werd in 2014 opgeheven.
Immediate Source of Acquisition
Het archief is in 2013 door de stichting Nederlands Archief Grafisch Ontwerpers (NAGO) overgedragen aan de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam, nu onderdeel van het Allard Pierson.
Accruals
Er worden geen aanvullingen verwacht.
Existence and Location of Copies
Het gefotografeerde deel is via de site van het Wim Crouwel Instituut toegankelijk.
Separated Materials
Het Stedelijk Museum in Amsterdam beheert ook werk van UNA uit 1998 in de collectie grafische vormgeving (Bill Viola, objectnrs. 112.2015 en 113.2015).
Bibliography
- Hans Bockting in: Roots, 9 juni 2020
- UNA designers
Processing Information
Het archief van UNA werd in 2009-2010 door de stichting Nederlands Archief Grafisch Ontwerpers (NAGO) beschreven, opnieuw verpakt en deels gefotografeerd. In 2022 is het archief opnieuw verpakt in zuurvrije mappen en dozen. Daarbij is de oorspronkelijke nummering weliswaar behouden gebleven maar enigszins aangepast. De voorvoegsels UNA en de voorloopnullen zijn eraf gehaald.
- Title
- Inventaris van het archief van UNA (1968-2007)
- Author
- NAGO, Abbo Santema
- Date
- 2023
- Description rules
- Describing Archives: A Content Standard
- Language of description
- Dutch; Flemish
- Script of description
- Latin
- Language of description note
- Nederlands
- Edition statement
- Eerste versie 2010, tweede herziene versie 2021; derde herziene versie 2023
Repository Details
Part of the Allard Pierson Repository
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland