Skip to main content

Archief van A. Schelfhout

 Fonds
Identifier: UBA487

Scope and Contents

Het archief bestaat uit persoonlijke archiefstukken, uit stukken betreffende de administratie die Schelfhout voor verschillende circussen gevoerd heeft, uit foto's en knipsels verzameld in plakboeken, en uit stukken betreffende de geschiedenis van het circus, waaronder dagboeken en herinneringen van Schelfhout.

Dates

  • 1925-1999
  • Majority of material found within 1932-1972

Creator

Language of Materials

Nederlands

Conditions Governing Access

De collectie is gedigitaliseerd en online raadpleegbaar via de inventaris. De originele documenten worden in principe niet ter inzage gegeven.

Conditions Governing Use

Bij raadpleging is het Reglement voor de gebruikers van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam van toepassing. Reproductie en reproductierechtvergoedingen conform de Tarieven en Diensten Universiteit van Amsterdam.

Indien in uitzonderlijke gevallen toch toestemming verkregen is om originele documenten te raadplegen, wordt het materiaal alleen ter inzage gegeven.

Biographical / Historical

Andreas (Bob) Schelfhout (1916-1999) werkte als pikeur voor een aantal circussen, waaronder Amanda Roberti, Strassburger en Toni Boltini. Ook was hij actief als zakelijk leider van het vermaarde Circus Strassburger en trad hij op met verschillende paardendressuurnummers. Sinds hij als jongeman gekozen had voor het circusbestaan hield hij een dagboek bij. Zijn zoon Andreas (1939) schreef een biografie Zwart paard, gezien bij Circus Strassburger (Maastricht, 2008).

Extent

2 meter

Abstract in Dutch

Het archief bestaat uit persoonlijke archiefstukken, uit stukken betreffende de administratie die Schelfhout voor verschillende circussen gevoerd heeft, uit foto's en knipsels verzameld in plakboeken, en uit stukken betreffende de geschiedenis van het circus, waaronder dagboeken en herinneringen van Schelfhout.

Abstract in English

The archive consists of personal archival documents, items regarding the administration Schelfhout managed for various circuses, photos and clippings collected in scrapbooks, and items relating to the history of the circus, including Schelfhout’s diaries and recollections.

Physical Location

Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam

Immediate Source of Acquisition

Het archief is in 1978 door de Universiteitsbibliotheek Amsterdam aangekocht.

Accruals

Het archief is compleet overgedragen.

Existence and Location of Copies

Het gehele archief is gedigitaliseerd en online raadpleegbaar.

Related Materials

De Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam beheren meer verzamelingen en archieven die betrekking hebben op de geschiedenis van het circus. Voor een deel behoren deze collecties tot de collectie van het voormalige Theater Instituut Nederland. Zie onder meer het archief van Circus Kavaljos en de collecties Hartmans en Linssen .

Bibliography

  • Andreas Schelfhout. Zwart paard, gezien bij Circus Strassburger. Maastricht, 2008.

General

Nadat toestemming is verkregen van de collectiebeheerder, kunnen stukken online worden aangevraagd.

Processing Information

Het archief is in 2015-2016 geïnventariseerd en gedigitaliseerd.

Title
Inventaris van het archief van A. Schelfhout (1925-1999)
Author
W.N. Rodenhuis
Date
2016
Description rules
International Standard for Archival Description - General
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin
Language of description note
Nederlands

Repository Details

Part of the Allard Pierson Repository

Contact:
Oude Turfmarkt 127-129
Amsterdam 1012 GC Nederland